Απ. Μάνθος: Τι είπες τώρα;; Και όμως στο ταμπλό “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”

Stock market graph on background with desk and personal computer. Double exposure. Concept of financial analysis.

Του Απόστολου Μάνθου

Αυτό και αν είναι είδηση… οι συστημικές  τράπεζες πήραν από την ΕΚΤ επιδοτούμενη (!) κατά 1% ρευστότητα  38 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσουν φθηνά τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν το ενεργητικό τους με τη χορήγηση νέων δανείων.

  • Κοινώς δηλαδή και σου δίνω ρευστότητα για να καλύψεις τα τρέχοντα και τα νέα δάνεια στις επιχειρήσεις και σου δίνω ισχυρά κίνητρα για να προκαλέσεις ανάφλεξη στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και το καλύτερο από όλα σε “πλερώνω” για να πάρεις τα 38 δισάκια.

Ρευστότητα η οποία έχει ήδη ενισχυθεί από τον Μάρτιο κατά 8 δισ. ευρώ σε collaterals όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παρά την έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας. Κακά τα ψέματα αλλά αυτό τον πακτωλό “φθηνών” χρημάτων,  εάν δεν ήταν η πανδημία οι συστημικές τράπεζες ούτε στα καλύτερα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να τα αποκτήσουν.

  • Εάν μάλιστα στο θετικό αυτό στοιχείο προσθέσουμε  την άφιξη του “Ηρακλή” και την απαρχή της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων τότε η σούμα θα φέρει τα κάτω πάνω καθώς  θα τους επιτρέψει να μεταφέρουν ουσιαστικούς πόρους που είχαν δεσμεύσει έως τώρα στη μείωση των κόκκινων δανείων προς την αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας έτσι τα βασικά κέρδη τους.

Και όμως στο ταμπλό “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Οι συστημικές τράπεζες συναλλάσσονται κοντά στα χαμηλά της κατολίσθησης του Μαρτίου με μία κεφαλαιοποίηση  4,2 δισ. ευρώ σκλαβωμένες τόσο από τη μέχρι πρότινος αρνητική επενδυτική ιδιοσυγκρασία απέναντί τους όσο και από την εμφανώς παρασιτική συμπεριφορά τύπου ξένων θεσμικών, όπου προσπαθούν με τις αλλεπάλληλες συναλλαγές, πλην Πειραιώς,  να προσπορίσουν  -εάν μπορούν-  κάποιο κέρδος τετραγωνίζοντας τον κύκλο.

Στη διαγραμματική τους εικόνα ναι μεν οι δύο από τις τέσσερις (Εθνική και Πειραιώς) έκαναν μια πρώιμη επανάσταση για να αποτάξουν τον ζυγό της πλάγιας κίνησης αλλά πολύ γρήγορα, λόγω της έλλειψης από βόλια, πνίγηκαν στις πωλήσεις επαναφέροντάς τες για ακόμα μια φορά στον πάγκο της αναμονής.


Αναλυτικότερα η Eurobank στο εβδομαδιαίο της chart τιμών εμφανίζεται να έχει κάνει ένα ουσιαστικό πάτημα στην περιοχή των 0,3750 ευρώ αλλά μέχρι τώρα οι όποιες προσπάθειες ανοδικής δραπέτευσης πάνω από την αντίσταση των 0,445 ευρώ έχει πέσει στο κενό. Ο όγκος συναλλαγών, που έχει πραγματοποιηθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις πάνω από τα 0,3750 ξεπερνάει τα 735 εκατ. τεμάχια ή το 19,8% της Eurobank με μέσο όρο τα 0,41 ευρώ. Πιθανή επιτυχημένη τμήση του σημείου των 0,445 ευρώ θα δώσει ως επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο την περιοχή που εκτείνεται στα 38,20% των Pitchfan λίγο κάτω από τα 0,54 ευρώ.

πιν


Η Εθνική Τράπεζα στο αντίστοιχο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρουσιάζεται να έχει κάνει ορμητήριο αγοραστών το επίπεδο των 1,20 ευρώ επιχειρώντας συνεχώς να διασπάσει ανοδικά το σημείο αντίστασης των 1,50 ευρώ. Οι δε μετοχές που έχουν αλλάξει χέρια στις τελευταίες μέρες πάνω από τα 1,20 ευρώ φτάνουν  τα 204 εκατ. τεμάχια ή το 22% της τράπεζας με μέσο όρο τα 1,33 ευρώ. Εδώ η πιθανή φυγή πάνω από το 1,50 ευρώ θα φέρει τη μετοχή στα 2 ευρώ, όπου και αντιπροσωπεύει το έδαφος  από όπου διέρχεται το 38,2% των Pitchfan και στατιστικώς έχει αυξημένο ποσοστό επιτυχούς στόχευσης.

πιν


Στην Alpha Bank  τον ρόλο του διαγραμματικού “ισογείου” παίζει η περιοχή των 0,597 ευρώ. Από εκεί η τιμή της μετοχής προσπαθεί να διέλθει πάνω από τα 0,752 ευρώ δίχως επιτυχία. Ο όγκος συναλλαγών από τις 3 Ιουνίου όπου και πέρασε η μετοχή πάνω από τα 0,597 ευρώ προσεγγίζει τα 307 εκατ. τεμάχια ή το 20% της τράπεζας  με μέσο όρο τα 0,67 ευρώ. Επιτυχής ανοδική διάτρηση των 0,752 ευρώ θα θέσει σύμφωνα με τα εξελισσόμενα  Pitchfan ως μεσοπρόθεσμο στόχο τα 0,97 με 1 ευρώ δίνοντας σημαντικά περιθώρια κέρδους από τις τωρινές τιμές.

πιν


Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς όσο αναπνέει πάνω από το σημείο στήριξης των 1,34 ευρώ έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της το διαγραμματικό μπαμπούλα των 1,80 με 1,90 ευρώ. Ανοδική καταστρατήγησή τους θα τοποθετήσει στο κάδρο το επίπεδο των 2,30 με 2,24 ευρώ.  Εδώ ο όγκος που έχει πραγματοποιηθεί από την ανοδική τμήση των 1,34 ευρώ στις 27 του Μάη φτάνει τα 46 εκατ. τεμάχια ή το 10,5% της Πειραιώς. Ίσως είναι η μοναδική από τις συστημικές τράπεζες που τα προαναφερθέντα παρασιτικά “φαντάκια” δε έχουν θέση στο καράβι με τον διορατικό δισεκατομμυριούχο Αριστοτέλη Μυστακίδη να έχει αρπάξει ήδη το 5,147% της Πειραιώς. Η ισχυρή προσωπικότητα στην παγκόσμια αγορά χαλκού δείχνει με τη κίνηση αυτή να “γνωρίζει”,  διαθέτοντας  έντονη την  αντίληψη για το τι έρχεται στους τραπεζικούς οίκους.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR