Στόχος τα χρυσοφόρα συμβόλαια του EastMed- Ποιές εταιρείες ωφελούνται και η τεχνική εικόνα τους

Του Απόστολου Μάνθου*

Η Ελλάδα με στόμφο παίρνει τη γεωπολιτική θέση που της αρμόζει στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα μέσω του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed), συμβάλλοντας, έτσι, αποφασιστικά τόσο στην ενεργειακή ανάπτυξη των κοιτασμάτων της Μεσογείου όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. μέσα από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών οδεύσεων και των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας προς την Ευρώπη, περιορίζοντας έτσι σημαντικά την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μέσα από αυτό το μεγαλόπνοο έργο η Ελλάδα θα επωφεληθεί οικονομικά από την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου, ενώ η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων θα ενισχύσει σημαντικά το μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής. Διαμέσου δε του EastMed, η Ανατολική Μεσόγειος θα αναδειχθεί σε μια από τις κύριες πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, καλύπτοντας στο μέλλον έως και το 10% των ετήσιων αναγκών της σε φυσικό αέριο.

  • Το κόστος κατασκευής εκτιμάται από 5,2 έως 5,9 δισ. ευρώ και η εταιρεία ΥΑΦΑ Ποσειδών, που διαχειρίζεται το έργο (συμμετέχουν με ποσοστά 50%-50% η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και η ιταλική Edison), αναμένεται σύντομα να δώσει το λάκτισμα για τα χρυσοφόρα συμβόλαια προμηθειών για τους σωλήνες, για τα χερσαία κατασκευαστικά έργα, αλλά και για τους τερματικούς σταθμούς και σταθμούς συμπίεσης. Παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι πολυεθνικό, εμείς θα εστιάσουμε σε ελληνικές εισηγμένες εταιρείες που μπορεί μέσω του αγωγού ή μέσω των διαγωνισμών να εμπλακούν στο τεράστιο αυτό έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 και να τεθεί σε λειτουργία έως το 2025.

Ξεκινάμε την εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση με τα Ελληνικά Πετρέλαια (κατέχουν το 35% της ενιαίας αυτήν τη στιγμή Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου), που διαγραμματικά διέπονται από τον ανοδικά τμημένο σχηματισμό Cup and Handle στα 8,10 ευρώ. Εδώ, όσο η neckline παίζει τον ρόλο της στήριξης γύρω από το επίπεδο των 8,10 με 7,80 ευρώ, θα πρέπει να αναμένουμε μεσοπρόθεσμα έναν ανοδικό κυματισμό προς τα 10 ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα προς το βάθος της “κούπας” στα 13,70 ευρώ. Πρόσφατα έκοψε και το διόλου ευκαταφρόνητο προμέρισμα των 0,25 ευρώ, με ημερομηνία καταβολής την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020.

pin

Ο Μυτιληναίος, μέσω της ΜΕΤΚΑ, που έχει διεθνή εμπειρία στα EPC και σε στρατηγική συμμαχία με την GE, μπορεί να αδράξει ένα σημαντικό κομμάτι από το κατασκευαστικό έργο. Στο μηνιαίο chart τιμών φαίνεται να πραγματοποιεί εδώ και 4 μήνες μια πλαγιοσταθεροποιητική πορεία κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, υστερώντας τελευταία σημαντικά σε σχέση με την ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες. Πιθανό επιβεβαιωμένο πάτημα πάνω από τα 10 ευρώ με ενίσχυση στον όγκο συναλλαγών θα βάλει στο μάτι τα 11 ευρώ και, κυρίως, την κυρτή τεχνική σκεπή αντίστασης στα 11,70 ευρώ. Μεσομακροπρόθεσμα, ο ανοδικός στόχος βρίσκεται εκεί που τον οδηγεί το κανάλι του 2016, στα 13,80 ευρώ, αφήνοντας στη σκέψη του 3ετούς πλάνου μια πιθανή κορύφωση διαγραμματικής εξάντλησης στα 17,40 ευρώ.

pin

Κομμάτι από την πίτα θα διεκδικήσει και η “αχαλίνωτη” διαγραμματικά ΓΕΚ Τέρνα μαζί με τον συνεργάτη της, τη Siemens. Εδώ η μετοχή, μετά την ανοδική καταστρατήγηση στα τέλη του 2017 του τριγωνικού σχηματισμού στα 4 ευρώ, έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο το ύψος του λογαριθμικού τριγώνου, δηλ. τα 14,50 ευρώ, με μια μικρή στάση για ανεφοδιασμό στα 9 ευρώ. Μάλιστα, η τελευταία ανοδική διαφυγή πάνω από τα 7,50 ευρώ έχει σπάσει τα κοντέρ του 2009, ατενίζοντας πλέον τα υψηλά του 2008 στα 9,78 με 9 ευρώ.

pin

Το μεγάλο φαβορί, όμως, για τη διεκδίκηση των συμβολαίων για τους σωλήνες είναι η Cenergy Holdings μέσω των Σωληνουργείων Κορίνθου, καθώς έχει κατακτήσει με διαδοχικές επιτυχίες την ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά, με πιο πρόσφατη τις προμήθειες των 2/3 της ποσότητας των χαλυβδοσωλήνων για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Το βαρύ πυροβολικό της είναι η μονάδα παραγωγής σωλήνων ευθείας ραφής μεγάλης διαμέτρου, με ειδικότητα τους υποθαλάσσιους αγωγούς. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμά της έχει δραπετεύσει από τα στενά πλαίσια διακύμανσης των 1,25 με 1,38 ευρώ, ανοίγοντας μέτωπο με την οριζόντια αντίσταση των 1,44 ευρώ και τη διχάλα ώθησης των 1,53 ευρώ. Πιθανό πέρασμα σε μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τα 1,53 ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο όχι μόνο για τον κοντινό σταθμό των 1,62 ευρώ, αλλά για τα διαγραμματικά σαλόνια των 2 ευρώ.

pin

Τέλος, στα χερσαία κατασκευαστικά έργα του ελληνικού τμήματος (535 χλμ.) θα εμπλακεί ενεργά στους διαγωνισμούς και ο Άβαξ σε συνεργασία με την Bonnati. Ο βασιλιάς του μηνιαίου chart είναι ο 10ετής σχηματισμός Head and Shoulders, που έχει ως σημείο έναρξης της βίαιης ανοδικής κίνησης τη neckline στα 0,745 ευρώ. Ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα ανοίξει το διάβα για τα… 2 ευρώ. Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι από την ίδια περιοχή διέρχεται και ο μέχρι τώρα “αντιστασιακός” κινητός μέσος όρος των 70 μηνών.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”