Aπ.Μάνθος: Οι αμερικανικές εκλογές, η Conspiracy theory και τι θα συμβεί στην Wall Str

Ήδη έχουν  ξεκινήσει και αναμένεται να πάρουν φωτιά  από τις αρχές του Σεπτεμβρίου τα συνεχόμενα meetings των  μεγάλων επενδυτικών οίκων για τη χάραξη από τώρα μιας στρατηγικής πάνω στο αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στις αρχές Νοεμβρίου με σταδιακές ενισχύσεις η πωλήσεις θέσεων σε συγκεκριμένους «προστατευόμενους» ή μη κλάδους.

 • Στο τραπέζι εκτός από τα δύο γνωστά  σενάρια  της νίκης δηλαδή του Μπάιντεν ή του Τραμπ υπάρχει για πρώτη φορά και άλλο ένα σενάριο που έχει τραβήξει για τα καλά τα βλέμματα των ισχυρών hedge funds, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές, ίσως μεγαλύτερη και από αυτή της πανδημίας.

Είναι η υπόθεση μιας πιθανής επανάληψης των προεδρικών εκλογών σε εθνικό επίπεδο λόγω σημαντικών προβλημάτων που θα προκαλούσε η μαζική στροφή προς την ψήφο δια αλληλογραφίας ειδικότερα εάν η διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους είναι ισχνή, στοιχείο που θα φέρει τα δύο κόμματα σε ισχυρή πολιτική αντιπαράθεση χαρακτηρίζοντας τες ως νοθευμένες.

 • Ήδη ο τωρινός πρόεδρος το αναφέρει συνεχώς σε συνομιλίες, που έχει με τους δημοσιογράφους. Σχεδόν τα μισά ψηφοδέλτια αναμένεται λόγω της πανδημίας, που θα είναι ένας ακόμα άγνωστος x το φθινόπωρο, να σταλούν με το ταχυδρομείο. Το φαινόμενο της επανάληψης των εκλογών σε εθνικό επίπεδο δεν έχει γίνει ποτέ, στα περισσότερα από τα 200 χρόνια της ιστορίας της χώρας. Ούτε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, της Μεγάλης Ύφεσης ή των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Οπότε εάν προκληθεί κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να λήξη η θητεία του Τραμπ δίχως να έχει βγει ακόμα ο αντικαταστάτης. Το διάστημα, που θα μεσολαβήσει θα φέρει τη τέλεια καθοδική καταιγίδα στα χρηματιστήρια και στο αμερικάνικο δολάριο καθώς για τα αμερικανικά δεδομένα η πολιτική κρίση και κλιμάκωση έχει πάντοτε μεγαλύτερη βαρύτητα  από την οικονομική.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι αμερικάνικες αγορές βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά με το σύρσιμο στη κυριολεξία από τα μαλλιά από συγκεκριμένες εταιρείες κατά βάση τεχνολογικές ίσως επιτείνει ακόμα περισσότερο την έκρηξη που μπορεί να προκληθεί από την εκδήλωση ενός τέτοιου γεγονότος.

 • Conspiracy theory” θα μου πείτε αλλά τα μεγάλα επενδυτικά funds που ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές  είναι υποχρεωμένα να το επεξεργαστούν για να είναι κατά κάποιο τρόπο έτοιμα για να το αντιμετωπίσουν. Ας δούμε λοιπόν υποθετικά τι θα μπορούσε να προκληθεί σε περίπτωση που πατηθεί η σκανδάλη.

Ο δείκτης Dow Jones που φαίνεται στις τελευταίες εβδομάδες να μη μπορεί να ακολουθήσει τον S&P 500 και τον Nasdaq στα νέα υψηλά εκτός από το ότι έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη γραμμή αντίστασης, στις 28000 μονάδες, που τον έχει φρενάρει 5 φορές στη τελευταία 3ετία έχει και την  ψυχολογική αντίσταση στις 30000 μονάδες ή ένα ακόμα +7%. Από κάτω όμως εάν όντως προκληθεί το γεγονός της ακυβερνησίας ο δείκτης έχει τις πρώτες πανίσχυρες στηρίξεις από το –30% έως  –38% μεταξύ των 18500 με 17300 μονάδων.

 • Για το δείκτη S&P 500 το περιθώριο ανόδου υπό τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται να είναι η περιοχή των 3600 με 3650 μονάδων εάν φυσικά πρώτα υπερκεράσει το επίπεδο των 3400 μονάδων. Στην παραπάνω υποθετική περίπτωση το περιθώριο πτώσης μπορεί να φτάσει έως και -28% χτυπώντας πάνω στη σκληρή δεξαμενή ρευστοποιήσεων στις 2454 μονάδες περίπου.

Στο ήδη δοκιμασμένο  Dollar Index (DXY) λόγω της τρικυμίας που θα προκληθεί είναι πολύ πιθανό να σπάσει καθοδικά τη στήριξη των 88,30 και να βυθιστεί πάνω στη ισχυρή στήριξη των 84,54 οδηγώντας έτσι την αναλογία με το ευρώ πάνω από το 1,2400 με στόχο το 1,3000

 • Αυτός όμως που θα βγει extra κερδισμένος είναι ο χρυσός, όπου λόγω τις όλης εξελικτικής άσχημης κατάστασης στις παγκόσμιες αγορές με το δολάριο εξασθενημένο θα εκτοξευτεί ανοδικά προς  άβατο τον 2750 με 2900 δολαρίων δίνοντας μια απόδοση από +40% έως +50%. Προς το παρόν σύμφωνα με το μηνιαίο διάγραμμα εμφανίζεται να ροκανίζει το επίπεδο των 2000 δολαρίων για να κινηθεί ανοδικά προς την πρώτο επίπεδο αντίστασης των 2120 δολαρίων.

Επαναλαμβάνω ότι το σενάριο διαγραμματικής τεχνικής στρατηγικής που παρουσιάζεται είναι υποθετικό και θα ενεργοποιηθεί κατά βάση μόνο εάν οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική οδηγηθούν για τον  α ή το β λόγο σε επαναληπτικές.

Λήψη όλων των συνημμένων ως αρχείο zip

 • S&P 500 21082020.png
  64.1kB
 • GOLD 21082020.png
  60.2kB
 • DOW JONES 21082020.png
  70.2kB
 • Dollar Index 21082020.png
  78.9kB