Απόστολος Μάνθος: Ο S&P 500 το εξοδόχαρτο και οι πληγωμένες Bears (25/10)

Ο S&P 500 το εξοδόχαρτο και οι πληγωμένες Bears

Πριν προχωρήσουμε στη τεχνική ανάλυση του αμερικανικού  δείκτη S&P 500 προσέξτε πως ακριβώς λειτουργεί.

Εκτός λοιπόν από το γεγονός ότι περιλαμβάνει 500 εταιρείες οι μετοχές τους εισέρχονται και εξέρχονται από τον δείκτη  με βάση “κυρίως” το μέγεθός τους.

  • Όμως η τεράστια δεξαμενή εισηγμένων εταιρειών που κατοικοεδρεύει στη Wall Street  δημιουργεί ένα απολύτως υγιή και σε βάθος χρόνου ανοδικό δείκτη γιατί απλούστατα όταν οι εταιρείες  τα πάνε καλά και αναπτύσσονται σε κεφαλαιοποίηση αυξάνουν στάθμιση ή  εισέρχονται στον S&P 500 ενώ οι εταιρείες που δεν τα πάνε καλά πέφτουν σε μέγεθος και στο τέλος παίρνουν και το εξοδόχαρτο από το  δείκτη.

Δηλαδή οι μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο που βρίσκονται σε ανοδική τάση τιμών λαμβάνουν τη μεγαλύτερη στάθμιση στον S&P 500 ενώ η στάθμιση πέφτει συνεχώς για τις λιγότερο απαστράπτουσες  εταιρείες που έχουν τη μετοχή τους σε πτωτική τάση.

Ο  S&P 500 έχει σχεδιαστεί ΕΤΣΙ ώστε  να επιτρέπει στους νικητές να τρέχουν και τους ηττημένους να μένουν στον πάγκο.  Επίσης ο  δείκτης  είναι  ιδιαίτερα προσαρμοστικός  και έχει ως πρωταρχικό σκοπό  να αντικατοπτρίζει  την αμερικανική οικονομία. Καμία σχέση δηλαδή με το δικό μας Γενικό Δείκτη όπου για παράδειγμα  οι Τράπεζες θα έπρεπε από εκείνο το επώδυνο  καλοκαίρι του 2015 να ήταν εκτός. Πάμε  παρακάτω…

  • Το πτωτικό παράθυρο που είχε ανοιχτεί στη Wall Street από τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη εν αναμονή της έναρξης των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου έκλεισε τελικά επώδυνα για όσους είχαν συστρατευτεί με τις Bears.

Η αιτιολογία ότι όλα τα αποτελέσματα είχαν ήδη προεξοφληθεί από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του αμερικανικού δείκτη S&P 500 έπεσε οικτρά στο κενό.  Ο δείκτης όχι μόνο κούρσεψε ανοδικά τη βραχυχρόνια γραμμή τάσης “Q”, στις 4410 με 4400 μονάδες αλλά έσυρε μαζί του επί πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις όσους αμφέβαλλαν για τη δυναμική του.

Το επόμενο σημείο αντίστασης μετά τις 4550 μονάδες είναι οι 4640 μονάδες. Πάνω από εκεί υπάρχει τοποθετημένο στις 4750 μονάδες το χριστουγεννιάτικο δώρο για τους Bulls  ή ένα 4.4% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Βέβαια έχουμε μπροστά μας και τον ευμετάβλητο Νοέμβριο με το παραδοσιακό κλείσιμο των βιβλίων από τους θεσμικούς, όπως επίσης και την πρώτη δόση από το πολυδιαφημισμένο tapering αλλά μέχρι τώρα η ανοδική δύναμη, που επιβάλλει η κυριαρχία της άπλετης ρευστότητας στο σύστημα δείχνει να μη χάνει εύκολα τα σκήπτρα της. Έντονη αλλαγή στρατηγικής μπορεί να επιφέρει μόνο  η βίαιη καθοδική καταστρατήγηση και παραμονή του S&P 500 κάτω από τη ζώνη των 4400 με 4380 μονάδων.

Για άλλη μια φορά ο  Cboe Volatility Index με το όνομα VIX, μας φανέρωσε νωρίτερα τα χαρτιά της αγοράς μιας που παρά το πολυδιαφημιζόμενο πτωτικό κλίμα  δε μπόρεσε να περάσει και να μείνει πάνω από το επίπεδο των 21 δολαρίων. Το μόνο που κατάφερε όλο αυτό το χρονικό διάστημα στο διεβδομαδιαίο chart τιμών είναι να σχηματίζει σκιές ανοδικής ανάσχεσης στα candlesticks.

Μάλιστα κάπου στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη χτύπησε και τα 28.7 δολάρια αλλά στις επόμενες συνεδριάσεις έφαγε τα μούτρα του. Τώρα συναλλάσσεται λίγο πάνω από τα χαμηλά του 2021, στα 15 δολάρια, ενώ αν συνεχίσει πτωτικά  και διασπάσει τα 14 δολάρια τότε θα οδεύει για τα χαμηλά διετίας.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές.

  • Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή.
  • Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες.

Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ