Απ. Μάνθος: Έτοιμες για διαγραμματική απόδραση

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου (20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019)

Έτοιμες για διαγραμματική απόδραση

Όταν είχα πρωτοξεκινήσει την ενασχόλησή μου με τη Τεχνική Ανάλυση, αρχές 1988 εάν θυμάμαι καλά, οι παλιάς κοπής χρηματιστές αλλά επιφανείς μέντορές μου είχαν ανακαλύψει το πάθος μου και εν μέσω της νεανικής μου απειρίας στα τότε χρηματιστηριακά δρώμενα χρησιμοποιούσαν συμπαθείς τίτλους αναφώνησης. Οι μισοί λοιπόν όταν με συναντούσαν στο μονό τότε κάγκελο της Σοφοκλέους με καλημέριζαν με το “ Καλώς τη Πυθία με τις δάφνες στο στόμα” ενώ συνωμοτικά οι άλλοι μισοί με το “ Ήρθε ο καφετζής να μας πει το φλιτζάνι”. Αργότερα βέβαια η Τεχνική Ανάλυση αποδείχθηκε ως ένα από τα ποιο πολύτιμα εργαλεία επενδυτικής στρατηγικής.

  • Σύμφωνα λοιπόν με εκείνα τα νοσταλγικά ενθυμήματα… “μεγάλη πόρτα είναι έτοιμοι να διαβούν”  για να αποδράσουν διαγραμματικά 4 μετοχικοί τίτλοι.

Ως νούμερο ένα διαγραμματικό δραπέτη θα χαρακτήριζα την Ιντρακόμ. Η εταιρεία παρόλο που έχει αρχίζει και παρουσιάζει καλύτερα οικονομικά μεγέθη με τις πωλήσεις το πρώτο 3μηνο να αυξάνονται +13,5% στα € 109 εκατ. ευρώ και τα EBITDA  +15,5% στα € 8,2 εκατ., ευρώ, παραμένει σε επενδυτική δυσμένεια λόγω της όλης συμπεριφοράς της στο ταμπλό.

Στο εβδομαδιαίο chart φαίνεται ότι έχασε τον πρώτο ανοδικό στροφέα του περασμένου Φθινοπώρου αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσει έναν νέο που θα τον σπρώξει πάνω από το σημείο κλειδί των 1.10 ευρώ. Πιθανό ανοδικό πάτημα στα 1.10 ευρώ θα ανοίξει διάδρομο για τη δραπέτευση της μετοχής πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 1.22 ευρώ θέτοντας ως επόμενο ανοδικό βήμα τα 1.52 ευρώ. Διαγραμματικά πάντως ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται στα 1.72 ευρώ. Διαγραφή του σεναρίου μόνο με τη διολίσθηση της μετοχής κάτω από τα 0.82 ευρώ.

Δεύτερος υποψήφιος δραπέτης είναι ο τίτλος των Πλαστικών Θράκης με κέρδη 8 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ και  λογιστική αξία 3.20 ευρώ. Εδώ με την παρακαταθήκη του διπλού πυθμένα στα 1.80 ευρώ και το δυναμικό πέρασμα πάνω από το σημείο εκκίνησης των 2.18 ευρώ αναδύει διαγραμματικά σημάδια πιθανής βίαιης κίνησης προς τη καθοδική γραμμή τάσης του 2017 στα 2.46 ευρώ.

Από εκεί και έπειτα η επιτυχής ανοδική διασπασή της θα δώσει αυξημένους πόντους στο σενάριο εισόδου της μετοχής ανάμεσα στα 2.60 με 2.80 ευρώ. Κρυφός πόθος το φλερτ με τα 3 ευρώ.

            Υπό διερεύνηση είναι και ο τίτλος του Κλουκίνα – Λάππα ο οποίος παρά τα γνωστά προβλήματα με το εν εξελίξει Brexit σημείωσε το 2018 αύξηση καθαρών κερδών και ισχυρές θετικές ταμειακές ροές δίνοντας έτσι επιστροφή κεφαλαίου 0.04 ευρώ.             Τεχνικά η τιμή της μετοχής έχει τμήσει μετά από μια 8ετία ανοδικά τα 0.82 ευρώ κινούμενη υπό την ελκτική δύναμη του στροφέα προς το επόμενο σημείο επαφής των 1.23 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μάζεμα των ρευστοποιούμενων μετοχών πέριξ του ορίου του 1 ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών να εξακοντίζεται τον περασμένο μήνα στα 1,34 εκατ. τεμάχια. Κατοχύρωση της ζώνης 1 με 1.23 ευρώ θα ωθήσει σταδιακά το τίτλο προς τα υψηλά του 2009 στα 2.30 ευρώ.

            Για το τέλος αφήσαμε τη Byte Computer, όπου με το ξεπέταγμα που πραγματοποίησε πάνω από τα 0.65 ευρώ έχει τραβήξει  τα βλέμματα αρκετών ενεργών επενδυτών. Από απόψεως σχηματισμού έχουμε ένα τμημένο ιδιόμορφο Cup with Handle, που μπορεί να τοποθετήσει στους επόμενες εβδομάδες τιμή στόχο τα 2 ευρώ.

Μάλιστα εάν πάρουμε το βάθος της κούπας και την προσθέσουμε στο σημείο διάσπασης των 0.63 ευρώ θα δώσει σε λογαριθμική κλίμακα τα 2.25 ευρώ. Σημαντικός είναι επίσης και ο όγκος συναλλαγών του Ιουλίου, καθώς έχει φτάσει ήδη τα 1,54 εκατ. τεμάχια θυμίζοντας εποχές 2007.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ 

Print Friendly, PDF & Email