Aπ. Mάνθος: Η πιο ενδεδειγμένη τεχνική προσέγγιση των δύστροπων τραπεζικών τίτλων

Του Απόστολου Μάνθου

Για άλλη μια φορά οι μετοχές των συστημικών τραπεζών αναδεικνύονται ως ένα σκοτεινό αλλά κομψό ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ. Η θεωρητική, δε, επεξήγηση της ορολογίας ταιριάζει γάντι στη συμπεριφορά τους, καθώς αναφέρεται σε ερμητικά κλειστές κατασκευές με αδιαφανή κριτήρια που δεν επιτρέπουν να φανεί το περιεχόμενό τους.

  • Το αντίθετο ενός μαύρου κουτιού είναι ένα σύστημα, στη δικιά μας περίπτωση μια μετοχική αξία, όπου το εσωτερικό του είναι διαυγές και άμεσα διαθέσιμο για οποιοδήποτε έλεγχο και… ο νοών νοείτω.

Δυστυχώς η τελευταία δεκαετία έχει αποδείξει για τις τραπεζικές μετοχές ότι ακόμα και όταν είσαι σίγουρος ότι κανείς δε βρίσκεται κοντά για να σου τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια σου συμβαίνει συνήθως το εντελώς απρόοπτο, να φύγει και το πάτωμα μαζί με το χαλί. Ακόμα και η εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση της βραχυχρόνιας κίνησης των ελληνικών τραπεζών καταλήγει κάμποσες φορές σε οικονομικό Βατερλώ.

  • Η πιο ενδεδειγμένη τεχνική προσέγγιση των δύστροπων τραπεζικών τίτλων είναι μέσω των μεγαλύτερων διαγραμματικών χρονικών πλαισίων χρησιμοποιώντας τριημερήσια, εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία charts που αφαιρούν τον “θόρυβο” και εντοπίζουν πιο εύκολα την τάση και το όποιο πριόνισμα του πατώματος ή της οροφής.

Ξεκινώντας από το εβδομαδιαίο διάγραμμα της (ΕΤΕ) εντοπίζουμε τον εγκλωβισμό της μετοχής μέσα στον χώρο που καθορίζουν τα δύο retracement Fibonacci Arcs των 38,2% και 50% της εντονότατης βύθισης του περασμένου Μαρτίου. Η πλάγια αυτή σταθεροποιητική κίνηση λειτουργεί μέχρι τώρα ως ένα ιδιότυπο “χώνεμα” της ισχυρής ανοδική αντίδρασης του +175% από τα χαμηλά των 0,852 ευρώ.

  • Το σημείο, που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της μετοχής είναι αυτό που βρίσκεται στην άκρη του τόξου και αντικατοπτρίζει τα 2,20 ευρώ. Ανοδική δραπέτευση πάνω από εκεί θα ανοίξει το έδαφος για το 61,8% των προαναφερόμενων Fibonacci Arc, στα 2,50 ευρώ. Βέβαια από την άλλη πλευρά της όχθης στέκονται οι υποτιμητές οι οποίοι θέλουν διακαώς να τμήσουν καθοδικά την περιοχή των 1,86 ευρώ. Πάντως η μέχρι τώρα καλή συμπεριφορά της Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι ίσως να αποτελέσει τον μπροστάρη της επόμενης ανοδικής κίνησης των τραπεζών.

πιν

Κάτι ανάλογο δείχνει ότι πράττει και η μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) μέσα στο εύρος διακύμανσης που καθορίζουν τα Fibonacci Arcs των 38,2% με 50%. Το “χώνεμα” εδώ που λαμβάνει χώρα κάτω κυρίως από τα 0,60 ευρώ έχει να κάνει με την εκρηκτική άνοδο του +125% από τα χαμηλά των 0,275 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση σε εβδομαδιαίο επίπεδο τιμών της περιοχής των 0,585 με 0,60 ευρώ θα σπρώξει δια της βίας τη τιμή της μετοχής προς το επόμενο διορθωτικό τόξο στα 0,684 ευρώ περίπου. Για να αναιρεθεί το όλο ανοδικό σενάριο θα πρέπει η μετοχή να σπάσει καθοδικά τα 0,53 με 0,524 ευρώ στοιχείο που μέχρι σήμερα λείπει από την εξίσωση.

πιν

Στην περίπτωση της Alpha Bank (ΑΛΦΑ) θα χρησιμοποιήσουμε στο εβδομαδιαίο διάγραμμά της τη μελέτη των Gann Square μιας που και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει ένα καλό ποσοστό αξιοπιστίας. Μέσα, λοιπόν, στον σχηματισμό που απλώνεται από την τοπική κορυφή των 2 ευρώ η τιμή της μετοχής συλλαμβάνεται μετά από το ισχυρό ανοδικό τίναγμα της τάξεως του +150% από τα χαμηλά των 0,408 ευρώ να πραγματοποιεί μια πλαγιοκαθοδική κίνηση πάνω από το 3×1 Gann Fan. Εδώ όσο η μετοχή διακρατεί σε εβδομαδιαίο χρονικό διάστημα την περιοχή των 0,73 με 0,70 ευρώ θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου που θα την οδηγήσει προς την περιοχή των 1,04 ευρώ, έχοντας όμως ως ιδεατό στόχο το 4×1 Gann Fan στα 1,30 ευρώ. Η Alpha Bank παρά το γεγονός ότι έχει το τρίτο κατά σειρά δυναμικό διάγραμμα μετά από αυτό της Εθνικής και της Eurobank δεν εμφανίζει και ιδιαίτερες αρνητικές διαθέσεις καθοδικής “λύτρωσης” προς τα 0,60 ευρώ.

πιν

Σε αντίθεση με τις μετοχές των άλλων υπό ανάλυση τραπεζών η Πειραιώς (ΠΕΙΡ) κάτω από το ανάλογο πρίσμα των retracement Fibonacci Arcs δεν μπόρεσε ποτέ να φύγει πάνω από το πρώτο τόξο των 23,6% μένοντας έτσι αρκετά πίσω στον δρόμο που θα έπρεπε να καλύψει για να διορθώσει ανοδικά από το καταστροφικό κατέβασμα των πρώτων μηνών του 2020. Για τους τύπους να σημειωθεί ότι, αν η μετοχή βρισκόταν στο ίδιο μήκος κύματος με το αντίστοιχο διορθωτικό επίπεδο των 38,2% με 50% που βρίσκεται η παρέα των υπόλοιπων τραπεζών, η τιμή της μετοχής θα έπρεπε να αλωνίζει το εύρος των 2 με 2,30 ευρώ ενώ τώρα ασθμαίνει στα 0,90 με 0,70 ευρώ. Στοιχείο, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της μετοχής. Για να αλλάξει κάτι το ουσιαστικό θα πρέπει η τιμή να περάσει άμεσα πάνω από το 1 ευρώ. Όσο όμως δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτόν τον ελάχιστο διαγραμματικό στόχο κινδυνεύει η Πειραιώς να βρεθεί αύτανδρη κάτω από τα 0,55 ευρώ τραβώντας έτσι τα ψυχολογικά γκέμια και στις υπόλοιπες τραπεζικές αξίες.

πιν

 

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”