Ανταλλαγή πυρών με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Σε ανταλλαγή πυρών με αγνώστους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενεπλάκησαν νωρίτερα σήμερα Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αφγανός φρουρός και να τραυματιστούν άλλα τρία άτομα.

«Σήμερα το πρωί στις 04.13 υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αφγανούς φρουρούς και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν» ανακοίνωσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter.

Γερμανοί και Αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», πρόσθεσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, διευκρινίζοντας πως κανένας Γερμανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε.

To CNN μετέδωσε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής έξω από το αεροδρόμιο άνοιξε πυρ εναντίον Αφγανών φρουρών που βρίσκονταν μέσα στην εγκατάσταση και αυτοί απάντησαν στα πυρά, όμως αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας εναντίον των Αφγανών φρουρών.

Δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι όλες οι πύλες του αεροδρομίου έχουν κλείσει.

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις και οι Γρετανοί υπήκοοι δεν πήραν μέρος στην ανταλλαγή πυρών, καθώς, όπως είπε στο BBC, η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια περιοχή του αεροδρομίου όπου δεν υπάρχουν βρετανικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εξαιρετικά περίπλοκες επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων αλλά και Αφγανών υπηκόων. Μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της αμερικανικής παρουσίας εκεί μετά το τέλος Αυγούστου. «Διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα σε εμάς και τον στρατό σχετικά με την παράταση. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να παρατείνουμε, αλλά θα υπάρξουν συνομιλίες, υποθέτω, για το πώς προχωρεί η διαδικασία» δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος.