Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο – Στο 2% το αρχικό επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία και “επισφραγίζει” την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, σε όρους της αγοράς ομολόγων, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ζήτηση να αναμένεται να είναι ισχυρή.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η απόδοση κοντά στο 1,75%-1,80% θα αποτελούσε μία “δίκαιη τιμολόγηση” για τον 30ετή ελληνικό τίτλο, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,425% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,582%.

Kαθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη απόφαση έπαιξαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ για ενίσχυση των αγορών μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) το β΄ τρίμηνο του έτους, αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας εδώ και 13 χρόνια και για την δεύτερη έξοδο στις αγορές φέτος. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 29 δισ. ευρώ, με την τελική απόδοση να περιορίζεται στο 0,75% (σ.σ. για πρώτη φορά κάτω του 1% σε 10ετές ομόλογο).

Το θετικό κλίμα που διαμόρφωσε η ΕΚΤ με την ανακοίνωση ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP σπεύδει να εκμεταλλευτεί ο ΟΔΔΗΧ, δίνοντας στις BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα τo mandate να τρέξουν τη διαδικασία.

Στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης είναι τόσο η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, όσο και η διατήρηση της «επαφής» με τις αγορές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει για ακόμα μια φορά η διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την παρουσία ποιοτικών επενδυτών, όπως συνέβη και στις προηγούμενες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου.