Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το δεκαετές ομόλογο

Άνοιξε σήμερα εκ νέου το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ελληνικό ομόλογο, που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο, με τον ΟΔΔΗΧ  να σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ. Το ενδεικτικό επιτόκιο (αρχικό guidance) ορίστηκε στο 1,55%, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα για φέτος. Το ζητούμενο, όπως είπε, είναι να είσαι σε επαφή με τις αγορές, να εκμεταλλεύεσαι τις σωστές συνθήκες και να αξιοποιείς κατάλληλα τους πόρους, που αντλούνται.

Το οικονομικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευθεί το άκρως ευνοϊκό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, για το κρατικό χρέος. Η απειλή της ύφεσης και η επίμονη γεωπολιτική αβεβαιότητα  έχουν ανοίξει για τα καλά την όρεξη για ομόλογα. Και τα ελληνικά φαντάζουν για μερίδα αναλυτών ιδανική επιλογή, σε μία περίοδο κατά την οποία το 70% των κρατικών ομολόγων του ευρώ φέρουν αρνητικό επιτόκιο, αναγκάζοντας τους επενδυτές να… πληρώσουν τις κυβερνήσεις, που δανείζουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση του Μαρτίου το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν 4,125%, αλλά χάρη στην ισχυρή ζήτηση το επιτόκιο «κλείδωσε» τελικά στο 3,9%. Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές των επενδυτών να αγγίζουν τα 11,8 δισ. ευρώ.

Έκτοτε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει αποκλιμακωθεί αισθητά, χάρη όχι μόνο στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και στις προσδοκίες για ένα πιο φιλικό στις επενδύσεις και την ανάπτυξη μείγμα πολιτικής. Πριν από λίγο καιρό η απόδοση είχε υποχωρήσει έως και το 1,3%, ενώ σήμερα κινείται κοντά στο 1,43%.

naftemporiki.gr