Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιστολή στον Πρωθυπουργό,

 • Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ

Βλέποντας τα χάλια του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις απαξιώσεις των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, όπως οι Τράπεζες, όπου το Δημόσιο και οι μικροεπενδυτές έχασαν δισεκατομμύρια, με την τραγική συμπεριφορά μετοχών εταιριών στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή, αλλά και διοικητικό λόγο, όπως ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, κλπ.

 • … αλλά και την σχεδόν βεβαιότητα εκ του αποτελέσματος, ότι σε πολλές ενέργειες εταιριών του Δημοσίου, τράπεζες κλπ, υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση, που απαξίωσε τις περιουσίες των μη πληροφορημένων μικρομετόχων, αναρωτήθηκα, όπως θα έκανε ο κάθε λογικός άνθρωπος, ποιος είναι αυτός που συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό στα οικονομικά, και δείχνει τέτοια αδιαφορία για την πορεία του χρηματιστηρίου, και τις περιουσίες των μικρομετόχων;

Και είδα ότι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου που σας συμβουλεύει είναι ο κύριος Αλέξης Πατέλης. Από μία συνέντευξη στην Καθημερινή, έμαθα την πορεία του εξαίρετου αυτού επιστήμονα.

 • Διαβάζω:

«Ο Αλέξης Πατέλης είναι περισσότερο γνωστός στην αγορά από τη θητεία του στη Merrill Lynch την προηγούμενη δεκαετία, όπου είχε διατελέσει επικεφαλής του γκρουπ των διεθνών οικονομικών αλλά και επικεφαλής της ομάδας στρατηγικής για το συνάλλαγμα και το χρέος.

 • Στη Wall Street, έγινε πασίγνωστος επειδή εγκαίρως είχε προβλέψει και εκτιμήσει τους κινδύνους από τα ομόλογα με εγγύηση τα περιβόητα στεγαστικά δάνεια που προκάλεσαν την κρίση του 2008. Είχε συμβουλέψει τους πελάτες του να κινηθούν αναλόγως και ένας από τους ευνοημένους ήταν ένα από τα hedge funds του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, ο οποίος με μερικές κινήσεις κέρδισε εκατομμύρια.

Αργότερα, ο στενότερος συνεργάτης του John Paulson, ο Paolo Pellegrini αποφάσισε να λειτουργήσει το δικό του hedge hund και ξεκίνησε τη στελέχωση του γραφείου του με τον Αλέξη Πατέλη…

 • …Από το 1997 μέχρι το 2000 ο Alex Patelis εργάστηκε στο μεγαλύτερο dealing room του πλανήτη, ως trader της Goldman Sachs, στη Νέα Υόρκη. Μεγάλωσε, ωρίμασε, πλούτισε και κατόπιν εργάστηκε ως οικονομολόγος για τον Bill Dudley, κορυφαίο οικονομολόγο των ΗΠΑ.
 • Tο 2001 για έναν περίπου χρόνο μετακόμισε στο Λονδίνο για να δουλέψει ως οικονομολόγος στη Citigroup Asset Management.
 • Το 2002 εντάχθηκε στη Merrill Lynch στο Λονδίνο. Γρήγορα ανέλαβε το επενδυτικό fund Global FX & debt Strategy το 2006 της Merrill Lynch…

Επιπλέον, στον όμιλο Merrill Lynch ήταν υπεύθυνος για τις ομάδες που διαμορφώνουν τις επενδυτικές στρατηγικές για τα ομόλογα συναλλάγματος, τοπικού νομίσματος και εξωτερικού χρέους και δημιουργώντας εξατομικευμένες επενδυτικές προβλέψεις για τους εταιρικούς πελάτες της Merrill Lynch, τους θεσμικούς επενδυτές και τους ιδιώτες εξαιρετικά υψηλού εισοδήματος.

 • Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα στρατηγικών συναλλαγματικών ισοτιμιών του MER κατετάγη πρώτη στις προβλέψεις με βάση την έρευνα του Bloomberg το 2004. Συνέχισε να παράγει έρευνες και μελέτες υψηλής προστιθέμενης αξίας τις οποίες οι πελάτες του πλήρωναν ακριβά…

Από την Αθήνα εξυπηρετούσε πελάτες, όπως hedge funds, μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικές τράπεζες και άλλους. Το πελατολόγιό του μοιράζεται στην «περιοχή ΕΜΕΑ» (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), την Αμερική και το Pacrim, παρέχοντας ανεξάρτητη, παγκόσμια μακροοικονομική έρευνα, καθώς και συνεχή κάλυψη των σημαντικών γεγονότων στις οικονομίες αυτές για χάρη των πελατών του.

 • Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη γιατί πιστεύει στην προοπτική της διακυβέρνησής του».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 • Δεν γνωρίζω πολλά, αλλά η πορεία του κυρίου Πατέλη, και η εμπειρία του στα χρηματοκοικονομικά, μου προσομοιάζει πιο πολύ με Λύκο της Γουώλ Στρήτ, παρά με σύμβουλο πρωθυπουργού, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει υπ όψιν του, και την κοινωνική επίπτωση των αποφάσεων του.

Γιατί, τον τρόπο που έγινε η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, δεν τον λες και κοινωνικά ευαίσθητο, μάλλον οικονομικό έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου και των παλαιών μετόχων, και προς όφελος ορισμένων funds το λες, που ίσως παλαιότερα να ήταν και πελάτες του κ. Πατέλη.

 • Αδυνατώ να δεχθώ κύριε Πρωθυπουργέ ότι εσείς έχετε δώσει εντολή, να εξυγιανθεί η λειτουργία του ΧΑΑ, και να γίνει αναπτυξιακός μηχανισμός και ο επί κεφαλής οικονομικός σας σύμβουλος, δεν μπορεί να το κάνει μέσα σε μία εβδομάδα, με αυτό το βιογραφικό!
 • Αδυνατώ να δεχτώ, ότι εσείς δώσατε εντολή να προστατευτεί η Δημόσια περιουσία, και να αυξηθεί, μέσα από άνοδο των τιμών των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, και ο κ. Πατέλης, να σας υπέδειξε τρόπους αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, με απαξίωση κατά 99% της αξίας των κεφαλαίων που είχε βάλει στις τράπεζες το Ελληνικό κράτος.

Αυτά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους, οπότε συμβαίνει ένα από τα δύο…

 • Ή εσείς, έχετε δώσει εντολή απαξίωσης του ΧΑΑ, και εξαθλίωσης των μικρομετόχων, υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοκαρχαριών Paulson κλπ. και των κερδοσκοπικών funds και ο σύμβουλος σας εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές σας,
 • ‘Η ο κ. Πατέλης λειτουργεί ως ιδιώτης χρηματοοικονομικός σύμβουλος, που επιδιώκει σημαντικά κέρδη για μερίδα μεγαλοεπενδυτών και σας συμβουλεύει ανάλογα, αδιαφορώντας για την προστασία της περιουσίας του Δημοσίου και των μικρομετόχων.

Κύριε Πρωθυπουργέ

 • Με οικονομικό Σύμβουλο, άνθρωπο με τέτοιο βιογραφικό, δεν νομίζω ότι θα καταφέρετε να φέρετε κόσμο κοντά σας και να κερδίσετε εκλογές.

Με αποφάσεις ιδανικές για τα συμφέροντα ανθρώπων όπως οι πρώην πελάτες του κ, Πατέλη, είναι πιθανόν να πάρετε την επενδυτική βαθμίδα που τόσο επιθυμεί ο κ. Σταϊκούρας, αλλά όταν θα την πάρετε, και θα πάει ψηλά το ΧΑΑ, όλες οι μετοχές θα βρίσκονται σε χέρια ξένων funds, σαν αυτά που είχε πελάτες ο σύμβουλος σας, και όλοι οι Έλληνες μικροεπενδυτές θα έχουν πουλήσει πολύ φτηνά τις μετοχές τους για να επιβιώσουν.

 • Γιατί κύριε πρωθυπουργέ, καλοί είναι οι λύκοι, οι οποίοι ως γνωστόν στην αναμπουμπούλα χαίρονται, αλλά εσείς δεν εκλέγεστε από τους λύκους, από τα πρόβατα εκλέγεστε.

Θεωρώ ότι είναι η ύστατη ώρα γα να προστατεύσετε το κοπάδι και με συμβουλές από λύκους μάλλον αυτό δεν θα το καταφέρετε. Υπάρχουν πολλοί καλοί οικονομικοί σύμβουλοι που νοιάζονται και για τα πρόβατα. Συμβουλευτείτε τους…

Με εκτίμηση

Ένα… πρόβατο.