Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού των ηλικιών 80-84

Από σήμερα στις 6 το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για τα άτομα ηλικίας 80 έως 84 ετών, της δεύτερης ηλικιακής ομάδας του πλυθησμού που θα εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα. Τα περίπου 417.000 άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού τους στο emvolio.gov.gr, ενώ ο εμβολιασμός 19 θα ξεκινήσει πέντε ημέρες αργότερα.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού μπορεί να γίνει επίσης μέσω των φαρμακείων και των ΚΕΠ. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους σχετικά με την προκράτηση του ραντεβού, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ακολουθώντας τις οδηγίες. Σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού, τότε θα μπορούν να το αλλάξουν μέσω της πλατφόρμας ή απευθυνόμενοι σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

Χθες έως τις 6 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν 14.914 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19 και συνολικά περισσότεροι από 123.000 εμβολιασμοί (1,13% του πληθυσμού).

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έως και χθες είχαν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση, είχαν εμβολιαστεί 32.301 πολίτες άνω των 85 ετών, περίπου 81.000 υγειονομικοί και πάνω από 7.000 άτομα σε οίκους ευγηρίας.

Το πρόγραμμα του εμβολιασμού στα νησιά
Το σχέδιο εμβολιασμού για τους κατοίκους των νησιών της χώρας θα υλοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής, η πρώτη φάση, που έχει ήδη ξεκινήσει, αφορά τον εμβολιασμό με βάση προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού των κατοίκων 18 νησιών που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες (Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρος και Κάρπαθος). Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων (Σαλαμίνα, Θάσος, Πάρος, Αίγινα, Ανδρος, Τήνος, Σκόπελος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σπέτσες και Σκιάθος), όπου από τις 28 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 80 ετών. Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων, από τις 10 Φεβρουαρίου, σε 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους (Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ιος, Υδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος). Τέλος, με το Καστελλόριζο, το διάστημα από 27 έως 30 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός 42 νησιών με έως 1.000 μόνιμους κατοίκους. Σε αυτά τα νησιά θα εμβολιαστεί χωρίς να τηρηθεί προτεραιότητα το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.