Ανοίγει ένα παράθυρο για να ανασάνουν τα Χρηματιστήρια

Η αγορά έχει τιμολογήσει θετικά την ουδέτερη στάση του Powell την περασμένη εβδομάδα

Μετά από ένα τρίμηνο πλαγιολίσθησης, τόσο στο ελληνικό όσο και στα διεθνή Χρηματιστήρια, αχνοφαίνεται μια πρώτη προεξοφλητική δυναμική.

Με τη Fed να κρατάει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αμετάβλητα τα επιτόκια, και με 90% (μέχρι στιγμής) πιθανότητα να επαναλάβει αυτό στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου, οι επενδυτές νιώθουν πιο άνετοι να (επανα)τοποθετηθούν, με την προσδοκία ότι η κατάσταση θα αντιστραφεί εντός του 2024.

Επιβεβαιώνοντας αυτό, ο S&P500 έγραψε 7/7 ανοδικές συνεδριάσεις, εξαλείφοντας τις απώλειες του Οκτωβρίου, ενώ και οι λοιποί δείκτες ανά τον κόσμο έχουν επιμέρους θετικές αποδόσεις.

Η Αθήνα ακολουθεί χωρίς τυμπανοκρουσίες, με τον Γενικό Δείκτη να είδε χθες τα υψηλά της 25ης Σεπτεμβρίου. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι οι ισχυρές αποδόσεις (ήδη +110 μονάδες από τα χαμηλά Οκτωβρίου) συνοδεύτηκαν από αύξηση συναλλακτικής δραστηριότητας και ειδικότερες ειδήσεις που βοηθούν το κλίμα.

Οι οποίες, εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο, και όντας ο πλέον σταθμισμένος, δίνει πόντους στο ανοδικό σενάριο.

Με αιχμή του δόρατος τα εξαιρετικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου, που όσο κι αν -θεωρητικά- κορυφώνουν λόγω της επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ, παραμένουν ισχυρά και δίνουν καλή βάση για επενδυτική προτίμηση από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Παράλληλα, είμαστε στις ζυμώσεις για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από ΑΛΦΑ, ΕΤΕ (το 20%) και ΠΕΙΡ.

Τεχνικά, όσο παραμένουμε πάνω από την πρόσφατα διασπασθείσα αντίσταση των 1205-1210, κοιτάμε τις 1245 σε πρώτη φάση, με τον μεγάλο στόχο στο μεσοπρόθεσμο τη ζώνη των 1450.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.