Ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου για τις τουρκικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ

Την ανησυχία τους για την επιχείρηση της Άγκυρας «Γαμψό Ξίφος» καθώς και για την κλιμάκωση της βίας και τον κίνδυνο αυξημένης αστάθειας τόσο στην περιοχή όσο και εντός της Τουρκίας, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Αμόρ και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε. – Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

«Η πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία και στο Ιράκ μάς έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Αν και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα, προτρέπουμε για τη μέγιστη προσοχή καθώς και για τον αδιαμφισβήτητο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τονίζουν επιπλέον και προσθέτουν: «Συμφωνούμε με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και πολλούς άλλους, καλώντας τις τουρκικές Αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση με πλήρη σεβασμό των διεθνών προτύπων».

Παράλληλα, οι κ. Αμόρ και Λαγκοντίνσκι σημειώνουν: «Ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει ποτέ να γίνει θύμα στρατιωτικής αυτοάμυνας. Η χρήση βίας πρέπει πάντα να είναι δεόντως αιτιολογημένη, ανάλογη και εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου. Ανησυχούμε ειλικρινά για μια πιθανή κλιμάκωση της βίας και για τον κίνδυνο αυξημένης αστάθειας τόσο στην περιοχή όσο και εντός της Τουρκίας. Επιπλέον ανησυχούμε για την πιθανή άνοδο ενός ήδη άκρως εθνικιστικού αφηγήματος -που απλώνεται ευρέως σε όλο το πολιτικό φάσμα στη χώρα- ιδιαίτερα εν όψει των επερχόμενων εκλογών, που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος».