Ανησυχία στον ΟΑΣΘ: 40 κρούσματα και 350 εργαζόμενοι σε καραντίνα

Εξαιρετικά σοβαρή είναι κατάσταση στον ΟΑΣΘ καθώς στον Οργανισμό εντοπίστηκαν 40 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 350 άτομα μπήκαν σε καραντίνα.

Έως το μεσημέρι αναμένεται η διοίκηση να καταλήξει σε νέο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, το οποίο θα προβλέπει ότι η απασχόληση με φυσική παρουσία στις διοικητικές υπηρεσίες θα μειωθεί στο 25%.

«Μπορεί να ακούγεται πολύ μεγάλος ο αριθμός των υπαλλήλων σε καραντίνα, επειδή είναι τόσο εκτεταμένα τα προληπτικά μέτρα που παίρνουμε. Σε περίπτωτη που κάποιος αναφέρει επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικό, ακόμη και μέσω τρίτου, αρχίζουμε τις ιχνηλατήσεις, τα τεστ, δεκάδες υπάλληλοι βγαίνουν σε καραντίνα, γιατί πολλοί ανήκουν και σε ευπαθείς ομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας στο grtimes.gr.

Στο μεταξύ, η κατάσταση απασχολεί έντονα και τους υπαλλήλους του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του ΣΕΟΑΣΘ Γιάννης Δήμκας δήλωσε ότι σε συνεννόηση με τη διοίκηση (όπου υπάρχει εκπροσώπηση του συνδικάτου) θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το Τμήμα Κίνησης και την εκτέλεση των δρομολογίων, αφού ο Οργανισμός πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να εκτελεί δρομολόγια, ακόμη και με σχεδόν ανύπαρκτη επιβατική κίνηση.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο τελευταίο διήμερο αυξήθηκαν αλλά όχι δραματικά, αφού από 30 έφτασαν τα 40, ωστόσο κατακόρυφη ήταν η αύξηση στους εργαζομένους που τέθηκαν προληπτικά σε καραντίνα, αφού από 150 έφτασαν τους 350, και αυτό επειδή περίπου 150 ανέφεραν επαφές με πρόσωπα που έχουν προσβληθεί ή ήρθαν σε επαφή με τρίτα πρόσωπα που βρέθηκαν θετικά, ενώ περίπου επιπλέον 150 άτομα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Σε αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα, γίνονται δύο μοριακά τεστ σε δύο χρονικές φάσεις και σταδιακά, εφόσον παραμένουν αρνητικοί, επιστρέφουν στην εργασία.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, τα περισσότερα εντοπίσθηκαν σε αμαξοστάσια και διοικητικές υπηρεσίες. Στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης εντοπίσθηκαν εννιά κρούσματα σε 244 άτομα και στου Φοίνικα τέσσερα κρούσματα σε περίπου 200 άτομα.
Σήμερα τα περισσότερα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ είναι κλειστά και οι λίγοι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν με το λεωφορείο προμηθεύονται εισιτήρια είτε από περίπτερα είτε εντός των οχημάτων.
Την κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στον ΟΑΣΘ περιγράφει ο κ. Σκόδρας: «Τα εκδοτήρια έκλεισαν χθες αναγκαστικά γιατί άτομο που δούλευε στη χρηματαποστολή και συγκέντρωνε τα χρήματα βρέθηκε θετικό στον ιό. Όλοι οι εργαζόμενοι στο τμήμα των εκδοτηρίων μπήκαν σε καραντίνα και φυσικά έγινε απολύμανση των εκδοτηρίων. Μετά την απολύμανση, άνοιξαν εννέα εκδοτήρια και πάει άλλο άτομο στη χρηματαποστολή και βγαίνει και αυτό θετικό. Από τη Δευτέρα, που θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν, κάποια εκδοτήρια αναμένεται να ανοίξουν, εφόσον οι υπάλληλοι που τα λειτουργούν βγούνε αρνητικοί στο τεστ».