Άνγκελα Μέρκελ: «Ούτε μία μέρα παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται δεν θα διαρκέσει το lockdown»

Ούτε μέρα παραπάνω απ’ όσο είναι απαραίτητο δεν θα κρατήσει το lockdown που έχει επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από τον κόσμο να δείξει ακόμη λίγη υπομονή, μετά τη χθεσινή συμφωνία με τους περιφερειακούς ηγέτες για την παράτασή του ως τις 7 Μαρτίου.

Σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η καγκελάριος σημείωσε ότι η παράταση του lockdown ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας λόγω του κινδύνου που δημιουργείται από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

«Ξέρω πως ό,τι έχουμε πετύχει στον αγώνα μας κατά του ιού είχε και εξακολουθεί να έχει υψηλό τίμημα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μια σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση έχει αυξήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν από τα μέσα Δεκεμβρίου στη Γερμανία και η Μέρκελ συμφώνησε χθες με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι κάποια σχολεία και τα κομμωτήρια θα μπορούσαν να ανοίξουν συντομότερα από τις 7 Μαρτίου.

Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Γερμανούς ότι το lockdown βοηθάει, η καγκελάριος σημείωσε ότι γνωρίζει πως πρόκειται για τον πιο σοβαρό περιορισμό των ελευθεριών στην μεταπολεμική Γερμανία και ότι κατανοεί πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά και ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους.

“Ως δημοκρατία έχουμε καθήκον να μη διατηρήσουμε τους περιορισμούς ούτε μία μέρα περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο» υπογράμμισε η καγκελάριος.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 5% πέρυσι και μερικές επιχειρήσεις απογοητεύτηκαν από την πρόσφατη παράταση της καραντίνας και την έλλειψη ενός χρονοδιαγράμματος για τη χαλάρωση των μέτρων.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 δίνει ελπίδες για τους ερχόμενους μήνες, τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση του κόσμου όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου στη Γερμανία, η οποία γίνεται με πολύ πιο βραδύ ρυθμό απ’ αυτόν στη Βρετανία, στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

Για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή, συμπλήρωσε.

«Δεν πιστεύω ότι τα μπρος-πίσω -να ανοίξουμε και μετά να ξανακλείσουμε- θα προσφέρουν στον κόσμο μεγαλύτερη προβλεψιμότητα από το να περιμένουμε για λίγες μέρες ακόμη» κατέληξε η Μέρκελ.