Ανδρέας Κόρδας: Σε καθοριστική καμπή η τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο…

Το XAA ξαναγύρισε στις 800, τεχνικό σημείο που έδωσε μια συμπαθητική αντίδραση και υποσχέσεις για κάτι καλύτερο, το οποίο όμως ατόνησε …λόγω αφενός κάποιων εσωτερικών θεμάτων και αφετέρου και κυριότερα των ΞΕΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, που είχαμε σημειώσει πως τα μάτια μας είναι στραμένα εκεί… διότι ακροβατούν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μία πτώση με διάρκεια και εντάσεις… έχει μεγάλες πιθανότητες.

Δυστυχώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχασε ΟΛΟ – μα όλο – το καταπληκτικό πάνω των ξένων αγορών τόσα χρόνια… και τώρα στη δεινή μάλιστα οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε “με δεκανίκια”… δε δίνω καμία πιθανότητα αυτονόμησης… δηλαδή τα ξένα να πέφτουν συντονισμένα, κι εμείς να είμαστε “μες στην τρελή χαρά”. Μέχρι τώρα το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Άρα, απαραίτητη προϋπόθεση σε ότι αφορά αυτό το μέτωπο είναι οι ξένες αγορές να μας κάνουν τη χάρη να κινηθούν τουλάχιστον πλάγια, συσσωρευτικά.

  • Ο Αμερικάνος μέχρι χθες έδειχνε οτι μπορεί ακόμα να κρατήσει λίγο χρόνο την ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ και ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ τάση του, όσο δηλαδή χρειαζόμαστε μια ουδετερότητα, αλλά ισορροπεί επικίνδυνα με σημαντικές στηρίξεις… και χθες έχασε τη μεσοπρόθεσμη του, για 3η φορά.
  • Ο δε Γερμανός έχει χάσει τις δικές του στηρίξεις ήδη και θα πρέπει τώρα να επιδείξει έντονες ανοδικές τάσεις για να ξαναβρεθεί σε ανοδική μεσοπρόθεσμη τροχιά.

Στο Ελληνικό, μιας που το σημείο εισόδου είναι πολύ κοντά στο σημείο εξόδου (που χαλάει η μακροπρόθεσμη εικόνα του ΧΑΑ) έχει κάποιο νόημα να το παρακολουθούμε αυτό το διάστημα.

Εάν συνεχίσει χαμηλότερα… τότε το τελευταίο σημείο όπως είχα γράψει στο προηγούμενο, για να ΜΗΝ χαθεί η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση (και όλο το θετικό ψυχολογικό momentum που είχε χτίσει) είναι το 775, που είχα πει ότι εάν και εφόσον θέλουμε να ισχύει το σενάριο νέων υψηλών, …το πολύ να εμπεριέχει ένα βύθισμα μέχρι εκεί.

Κάτω από εκεί, οι ΤΕΧΝΙΚΟΙ αγοραστές, θα βγαίνουν πολύ πιο επιφυλακτικοί και με λιγότερα μετρητά σε μία ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΑΣΗ σε ισχύ, από ότι κάνουν τώρα σε μία (ακόμα) ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΑΣΗ…

  • ενώ οι αγοραστές με τα ΝΕΑ, θα περιμένουν το “προωθητικό νέο”… που πραγματικά δε μπορώ να δω τι άλλο θα μπορούσε να είναι αυτό το νέο, που είναι ικανό να αντιστρέψει πλήρως την εικόνα, πέρα από εκλογές.
Andreas Kordas
Print Friendly, PDF & Email
* ,