«Άναυδο» το Κρεμλίνο από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στις κόρες του Πούτιν

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα και να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πιθανόν θα βλάψει τις προοπτικές επιτυχών ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία δεν θα συμβάλει στην επιτυχία των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, όταν ρωτήθηκε για τις προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, προσθέτοντας: «Βεβαίως αυτό είναι το πιθανότερο ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο έμεινε «άναυδο» από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις κόρες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως μέρος μιας ευρύτερης δυτικής φρενίτιδας κατά της Ρωσίας.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν χθες κατά της Μόσχας για τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία έχουν στόχο ρωσικές τράπεζες και ελίτ, μεταξύ των οποίων τις κόρες του Πούτιν Κατερίνα και Μαρία, για τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι κρύβουν τον πλούτο του πατέρα τους.

«Βεβαίως θεωρούμε ότι αυτές οι κυρώσεις αποτελούν από μόνες τους την επέκταση μιας απολύτως λυσσασμένης θέσης για την επιβολή περιορισμών… Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη γραμμή για την επιβολή περιορισμών σε μέλη της οικογένειας μιλάει από μόνη της» σημείωσε ο Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο μπήκαν στο στόχαστρο οι κόρες του Πούτιν: «Είναι κάτι που είναι δύσκολο να καταλάβουμε και να εξηγήσουμε… Δυστυχώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιους αντιπάλους».

Η κόρη του Πούτιν Κατερίνα Τιχόνοβα είναι στέλεχος του τεχνολογικού κλάδου και η δουλειά της στηρίζει τη ρωσική κυβέρνηση και την αμυντική της βιομηχανία, σύμφωνα με λεπτομέρειες που αναφέρονται στο πακέτο των αμερικανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκε χθες. Η άλλη κόρη του, η Μαρία Βορόντσοβα, ηγείται προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, τα οποία έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από το Κρεμλίνο για τη γενετική έρευνα και τα επιβλέπει προσωπικά ο Πούτιν, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος κρατά πάντα την ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το Κρεμλίνο απορρίπτει συχνά ερωτήσεις για την οικογένειά του, επικαλούμενο το δικαίωμά του στην ιδιωτική ζωή. Στο μεταξύ ο Πεσκόφ σημείωσε επίσης σήμερα ότι το Κρεμλίνο θα λάβει απόφαση σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί αργότερα φέτος στην Ινδονησία ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Πεσκόφ σε ερώτηση για τα αιτήματα κάποιων ηγετών χωρών της G20 να αποκλειστεί ο Πούτιν από την σύνοδο κορυφής λόγω της απόφασής του για την εισβολή στην Ουκρανία. «Θα το ξεκαθαρίσουμε αυτό, άλλωστε η Ινδονησία είναι η διοργανώτρια» σημείωσε ο Πεσκόφ.