Αναβολή στην ολοκλήρωση του Nord Stream 2

Την αναβολή της κατασκευής του τελευταίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2 στα χωρικά ύδατα της Δανίας ανακοίνωσε η ελβετική Nord Stream 2 AG, θυγατρική της Gazprom.

Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι η ανάγκη «ελέγχου του εξοπλισμού», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει η κατασκευή. «Πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε πότε θα αρχίσουμε να βάζουμε τους σωλήνες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου”, είπε.

Την 1η Ιανουαρίου, τέθηκε σε ισχύ ένα νέο πακέτο κυρώσεων στις ΗΠΑ, επεκτείνοντας περιοριστικά μέτρα στις υπηρεσίες ασφάλισης, δοκιμών, επαλήθευσης συμμόρφωσης και πιστοποίησης του αγωγού.

  • Λίγο αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έστειλε προειδοποιήσεις σε Ευρωπαίους συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν το έργο «προτού να είναι πολύ αργά».

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, έγινε γνωστό ότι η δανέζικη εταιρεία Ramboll αποφάσισε να αποσυρθεί από το έργο ενώ παρόμοια ανακοίνωση είχε γίνει στις 3 Ιανουαρίου και από τον DNV GL που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο Nord Stream 2. Η απόφαση ελήφθη λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, αφού το Κογκρέσο ανέτρεψε το βέτο του προέδρου Τραμπ.

  • Ένα άλλο πακέτο περιοριστικών μέτρων απαγορεύει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες δοκιμών, επαλήθευσης ή πιστοποίησης του αγωγού. «Ο DNV GL θα σταματήσει όλες τις δραστηριότητες συμμόρφωσης του αγωγού Nord Stream 2 όσο παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις. Εφαρμόζουμε ένα σχέδιο για να περιορίσουμε την υποστήριξή μας για την πιστοποίηση του έργου», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση .

Τον Σεπτέμβριο, το The International Group of P&I Clubs αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Nord Stream 2, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένα από τα 13 μέλη της δεν θα παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε πλοία που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού.