Αναβαθμίσεις F16 και αναμνήσεις…

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έθεσε στο Διαδικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων, opengov.gr από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και 4 Δεκεμβρίου 2019, το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», στο οποίο περιλαμβάνονται διάφορα θέματα του υπουργείου Αμυνας (ρυθμίσεις πολιτικού προσωπικού) μεταξύ των οποίων και διατάξεις για εξοπλιστικά (F16Mirage 2000) και το σχέδιο συμφωνίας διευθέτησης της διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της ThyssenKrupp Marine Systems και των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Η εξαγγελία αυτή έμελλε να υλοποιηθεί με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή λίγες ημέρες πριν την, επίσης, πρώτη επίσημη επίσκεψη του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ και της συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου 2020.Από αυτά ξεχωρίζουμε το «Άρθρο 01, Υλοποίηση προγράμματος εκσυγχρονισμού – αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας», το αντικείμενο του οποίου είχε προκαλέσει πολιτική σύγκρουση μεταξύ της τότε Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν στην αντιπολίτευση.
Η εξαγγελία της αναβάθμισης των F-16 είχε γίνει από τον ίδιον τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στις 17 Οκτωβρίου 2017.

Οι πολιτικές συγκυρίες μπορεί να παράγουν και πολιτική σημειολογία, όμως οι χρόνοι είναι διαφορετικοί κι όχι μόνον ημερολογιακά. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη γίνεται σε μια περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στην πλέον κρίσιμη καμπή τους από την κρίση των Ιμίων (εκείνο το γκρίζο πρωϊνό Κυριακής 28 Ιανουαρίου 1996 για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο CEO.GR