Αναθεωρημένοι χάρτες για τον κορωνοϊό απο το ECDC – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Δημοσιεύτηκαν από Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι χάρτες για την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως προκύπτει και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στον χάρτη για τον συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από τις 8 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, η χώρα μας είναι η μόνη στην ΕΕ που έχει περιοχή με πράσινο χρώμα. Συγκεκριμένα στην πράσινη και περισσότερο ασφαλή ζώνη βρίσκεται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Στο πράσινο βρίσκεται επίσης ολόκληρη η Ελλάδα όσον αφορά τον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένει κίτρινο. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιρουμένων μερικών περιοχών.

Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο πορτοκαλί όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ωστόσο η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται στο κίτρινο χρώμα, που σημαίνει ότι έχουν λιγότερα κρούσματα το τελευταίο 14ημερο.

Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη.