Αναστέλλει τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca και της J&J η Νορβηγία

Να ανασταλεί η χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 λόγω των σπάνιων παρενεργειών τους ζήτησε αρμόδια επιτροπή της Νορβηγίας, στη Γαλλία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μάλλον δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα η Γερμανία προσφέρει σε όσους επιθυμούν το εμβόλιο της J&J.

Η Νορβηγία θα πρέπει να αποκλείσει από την εμβολιαστική της εκστρατεία κατά της Covid-19 τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson λόγω του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων αλλά επικίνδυνων παρενεργειών, ανακοίνωσε σήμερα επιτροπή που έχει ορίσει τη κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα δύο σκευάσματα, θα μπορούν να το κάνουν, πρόσθεσε η ίδια επιτροπή.

Οι νορβηγικές Aρχές ανέστειλαν στις 11 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, αφού μικρός αριθμός εμβολιασθέντων, κυρίως νεότερης ηλικίας, εμφάνισε θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Στις 15 Απριλίου το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς, όμως η κυβέρνηση ζήτησε να μελετηθεί περισσότερο, όπως και αυτό της Johnson & Johnson, το οποίο ακόμη δεν έχει εγκριθεί στη χώρα.

Μη επέκταση της χρήσης του AstraZeneca

Η εκστρατεία ανοσοποίησης με το εμβόλιο της AstraZeneca «πιθανόν» δεν θα επεκταθεί στους ενήλικες κάτω των 55 ετών στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) είχε αποφασίσει στα μέσα Μαρτίου να περιορίσει τη χρήση του εμβολίου αυτού στους ενήλικες άνω των 55 ετών λόγω της σπάνιας εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου αυτού σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, ο Βεράν απάντησε: «Πιθανόν όχι αυτή τη στιγμή».

Ο Γάλλος υπουργός είχε ζητήσει από τη HAS στα τέλη Απριλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε όλους όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Σήμερα δήλωσε ότι αναμένει την απάντηση της υπηρεσίας.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κάλεσε το Σάββατο τους περίπου 13 εκατομμύρια Γάλλους άνω των 55 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη κατά της Covid-19 να το πράξουν «με όλα τα εμβόλια, κυρίως με αυτό της AstraZeneca».

Από την έναρξη των εμβολιασμών στη Γαλλία με το AstraZeneca έχουν καταγραφεί «30 περιστατικά, μεταξύ τους 9 θάνατοι» από σπάνιες θρομβώσεις σε σύνολο περισσότερων από 3.855.000 δόσεων που είχαν χορηγηθεί ως τις 29 Απριλίου, σύμφωνα με τη Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.

J&J για όλους στη Γερμανία

Στο μεταξύ, στη Γερμανία όποιος ενήλικας το επιθυμεί μπορεί να εμβολιάζεται πλέον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφού συμβουλευτεί τον γιατρό του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα οφέλη του εμβολίου της J&J υπερτερούν τυχόν παρενεργειών, αφού εξέτασε τα σπάνια περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στις ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. αποφασίζει ξεχωριστά σε ποιους θα το χορηγεί.