Ανασχηματισμός… κομπάρσων

Έχετε πάει φαντάζομαι θέατρο, και έχετε δει κάποιο θεατρικό έργο, κάποιου συγγραφέα που το έγραψε,  κάποιου σκηνοθέτη που το σκηνοθέτησε, και κάποιων ηθοποιών που το ερμήνευσαν.

Σε κάθε έργο λοιπόν όπως και στο θέατρο έχουμε αυτόν που το γράφει, δηλαδή αυτόν που ορίζει την υπόθεση, την ιστορία, έχουμε αυτόν που επιχειρεί να ερμηνεύσει την θέληση του συγγραφέα και βάζοντας και τη δική του πινελιά να διδάξει τους ηθοποιούς πως θα αποδώσουν την άποψη του σκηνοθέτη, ώστε να πει ο συγγραφέας ότι «είμαι ικανοποιημένος αποδώσατε το νόημα του έργου μου.», και έχουμε και αυτους που εκτελούν χωρίς αντίρρηση τις εντολές του σκηνοθέτη.

Ελάτε τώρα να αντιστοιχήσουμε την πολιτική σκηνή με την θεατρική.

Ποιον θα λέγατε ότι είναι ο συγγραφέας του έργου, που όλοι πληρώνουμε για να το δούμε;
Μα ασφαλώς ο πρωθυπουργός.
Το δικό του έργο ερμηνεύουν όλοι οι υπόλοιποι.

Ο σκηνοθέτης;
Εδώ προσοχή.
Ρόλο σκηνοθέτη παίζουν για κάθε σκηνή του έργου οι αντίστοιχοι σύμβουλοι, καμιά εκατοντάδα άνθρωποι τους οποίους ο Πρωθυπουργός -συγγραφέας περιμένει να το υλοποιήσουν.

Για παράδειγμα, λέει ο Πρωθυπουργός, θέλω να πατάξω τη φοροδιαφυγή.
Αυτό είναι το έργο.

Στη συνέχεια ο σύμβουλος σκηνοθέτης λέει ότι αυτό που λέει ο πρωθυπουργός μπορεί να υλοποιηθεί  μ  αυτόν τον τρόπο, με την τεκμαρτή φορολόγηση.

Ο πρωθυπουργός- συγγραφέας ενθουσιάζεται με το εύρημα του σκηνοθέτη- συμβούλου, το εγκρίνει, και μετά έρχονται οι εκτελεστές υπουργοί -ηθοποιοί και εκτελούν το σχέδιο του συμβούλου που ενέκρινε ο πρωθυπουργός- συγγραφέας, ως καλύτερη απόδοση του έργου του.

Οι ηθοποιοί- υπουργοί δηλαδή είναι κατ ουσία οι κομπάρσοι του έργου, το έργο θα κριθεί αν είναι καλό ή κακό από το κείμενο του, τις σκηνοθετικές οδηγίες, και την πιστή εκτέλεση τους από τους τελευταίους.

Όταν αλλάζεις τον υπουργό, αλλά κρατάς τον ίδιο σύμβουλο, είναι σαν να αλλάζεις τους κομπάρσους επειδή ο σκηνοθέτης δεν αποδίδει καλά στο ρόλο του.

Για παράδειγμα, απαντήστε στα 2  καθόλου υποθετικά ερωτήματα.

1.- Αν αλλάξει ο Υπουργός των Οικονομικών, θα αλλάξει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης όσο παραμένει σύμβουλος οικονομικών του πρωθυπουργού ο κ. Πατέλης;

2.- Αν αλλάξει τον οικονομικό του σύμβουλο ο Πρωθυπουργός, είναι απαραίτητο να αλλάξει και τον Υπουργό Οικονομικών για να αλλάξει η οικονομική πολιτική;

Συνεπώς κάθε αλλαγή υπουργών χωρίς να αλλάζει ουτε ένας σύμβουλος του Πρωθυπουργού, είναι απλά αλλαγή κομπάρσων.

Κα η ειρωνεία του Δημοκρατικού πολιτεύματος είναι ότι εκλέγουμε τους …κομπάρσους, αφήνοντας την αποκλειστική ευθύνη στον Πρωθυπουργό να επιλέξει τους σκηνοθέτες- συμβούλους ενώ θα έπρεπε να ψηφίζουμε τους συμβούλους του Πρωθυπουργού, και εκείνος μετά να διορίζει τους κατάλληλους εκτελεστές Υπουργούς.

Eκτός αν πιστεύετε ότι ο …πανέξυπνος τρόπος   φοροδιαφυγής μέσω …τεκμαρτού εισοδήματος ήταν …πρωτοβουλία Υπουργών.