Άναψε φωτιές η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους στο Κίεβο — Αντίδραση Λαβρόφ

In this handout photo released by Russian Defense Ministry Press Service released on Wednesday, June 1, 2022, The Russian military's Uragan multiple rocket launchers fire rockets at Ukrainian troops at an undisclosed location. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Τα αιτήματα του Κιέβου στη Δύση για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών εκτοξεύσεων αποτελούν «άμεση πρόκληση» με στόχο να παρασύρει άλλες χώρες στον πόλεμο, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κι ενώ βρισκόμαστε στην 98η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο όταν ρωτήθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Σαουδική Αραβία, για τα σχέδια των ΗΠΑ να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα συστήματα που θα μπορούσαν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτά τα συστήματα για να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όχι και για πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους. Ο Τζόναθαν Φάινερ, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Ουκρανοί ζητούσαν το σύστημα αυτό και η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι θα καλύψει τις ανάγκες τους.

«Ζητήσαμε από τους Ουκρανούς εγγυήσεις ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν (στόχους) εντός της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί πολεμούν σε έναν αμυντικό πόλεμο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι στο έδαφός τους», είπε ο Φάινερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί στόχοι τους οποίους οι Ουκρανοί δεν μπορούν να πλήξουν με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν μέχρι σήμερα και το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα «θα κάνει τη διαφορά» στις συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχουν επικεντρωθεί οι ρωσικές δυνάμεις.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε την Τρίτη (31/5) ότι το Κίεβο διαβεβαίωσε πως δεν θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε με την σειρά του τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε την Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι τα πυραυλικά συστήματα που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα μπορούν να πλήξουν τη Ρωσία.

Μπλίνκεν: Ο πόλεμος θα διαρκέσει «πολλούς μήνες»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα διαρκέσει «πολλούς μήνες».

«Θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Ρωσία τερματίσει την επιθετικότητά της», αλλά «δεν βλέπουμε κανένα σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα φάση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσινγκτον.

Απαντώντας σε κατηγορίες της Μόσχας για την προμήθεια νέων όπλων στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ουκρανία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν.