Ανανεώνεται η θητεία του Γ. Στουρνάρα στο «τιμόνι» της ΤτΕ

Την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα τονίζεται ότι: «Η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα».

Η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη καθώς η θητεία του – ανέλαβε το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας στις 20 Ιουνίου 2014 – θεωρείται επιτυχημένη, στην πιο δύσκολη περίοδο της πρόσφατης οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκειά της χειρίστηκε τον αποκλεισμό του ελληνικού συστήματος από τις διεθνείς αγορές, τα capital controls, αλλά και την περίοδο του μνημονίου που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της ανεξάρτητης ΤτΕ ως μέρος του ευρωσυστήματος.

Τυπικά επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από την κυβέρνηση αλλά και από τους ομολόγους του στο Δ.Σ. της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Στουρνάρας ανέλαβε πρόσφατα την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Ιούνιο του 2014.

Συγκεκριμένα, στις 11 Ιουνίου 2014, ανακοινώθηκε πως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, εν όψει της αποχώρησης του διοικητή Γιώργου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, τον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή.

Στις 20 Ιουνίου ο κ. Στουρνάρας ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού: «Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα, μετά πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας».