Αναλυτές – Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει το 6% το 2021

Πάνω από το 6% ανεβαίνει ο πήχυς της ανάπτυξης για το 2021, έπειτα από τη θετική έκπληξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση, την ώρα που η αγορά περίμενε ρυθμούς ανάπτυξης από 11% έως 13%.

Όπως ανέφερε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας, η επίδοση ήταν καλύτερη των προβλέψεων, καθώς αναμενόταν ανάπτυξη 13% στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στην αναθέρμανση της καταναλωτικής δαπάνης και στην ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα, σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής.

Η επίδοση του δευτέρου τριμήνου δεν περιλαμβάνει την ισχυρή ώθηση του τουρισμού, που αναμένεται να εκδηλωθεί στο τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «εάν η τάση αυτή συνεχιστεί τότε ο ρυθμός επέκτασης της οικονομίας θα ξεπεράσει το 6,0% στο σύνολο του έτους».

H ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ισχυρό διψήφιο ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, χάρη στην υψηλή καταναλωτική δαπάνη και στις αυξημένες επενδύσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει την αναβάθμιση του επίσημου στόχου για την ανάπτυξη, ο οποίος βρίσκεται στο 3,6% για το 2021.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων, η αύξηση της ζήτησης, η ευνοϊκή βάση σύγκρισης και η κρατική στήριξη συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε στο Reuters και ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Εurobank.

«Αυτά μαζί με την ισχυρή τουριστική επίδοση στο τρίτο τρίμηνο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ετήσιο αποτέλεσμα που ξεπερνά τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ανοίγει τον δρόμο για την κάλυψη του κενού που δημιούργησε στο ΑΕΠ η πανδημία του COVID-19, το 2022», σημείωσε ο ίδιος.