Αναλυτές για Mytilineos – Σημαντικές οι αναπτυξιακές προοπτικές – Τι είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η ετήσια συνάντηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου και στελεχών της εταιρείας με αναλυτές και εκπροσώπους τραπεζών.

Παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές απέφυγαν τις εκτενείς αναφορές λόγω και του informal χαρακτήρα του event, τα κύρια σημεία που επικεντρώθηκαν είναι:

  • Η δύναμη των συνεργειών της MYTILINEOS, η οποία αποτελεί και το σημαντικό της πλεονέκτημα της έναντι του ανταγωνισμού
  • Η αυξανόμενη παρουσία της Εταιρείας στο κομμάτι των δικτύων και οι σημαντικές προοπτικές στο πλαίσιο του Energy Transition που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία νέα MRES
  • Το ισχυρό Outlook για τη δραστηριότητα του Αλουμινίου, σε μια χρονιά που σηματοδοτεί τη “νέα εποχή” με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται πλέον από την Protergia
  • Πιθανές εξαγορές στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνοποίησης της Εταιρείας.

AXIA

Σε συνάντηση με αναλυτές, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, υπογράμμισε τη δυναμική της ελληνικής αγοράς ενέργειας σημειώνοντας ότι η περαιτέρω ενοποίηση θα πρέπει να αναμένεται στην προσφορά, δεδομένου του μεγέθους της αγοράς.

Όσον αφορά τη MYTILINEOS, οόμιλος είναι πολύ αποδοτικός παραγωγός, με το νέο CCGT 826MW να έρχεται σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, η  MYTILINEOS έχει επεκτείνει την προμήθεια φυσικού αερίου της εμβέλεια στην κεντρική Ευρώπη και εξετάζει τις δράσεις της στην περιοχή. Ο πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος συζήτησαν επίσης την ανάγκη επέκτασης και ανανέωσης των δικτύων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η οικονομία μεταβαίνει, σημειώνοντας ότι ο όμιλος έχει ενδιαφέρον και εμπειρία στον τομέα αυτό. Τέλος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε ότι η στρατηγική εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων του ομίλου λειτουργεί καλά με βάση την βαθιά κατανόηση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος.

ALPHA

Η διοίκηση, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης με τους αναλυτές της, περιέγραψε τους στρατηγικούς της στόχους που θα οδηγήσουν το συνεργιστικό επιχειρηματικό της μοντέλο σε ισχυρές επιδόσεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι καθετοποιημένες εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της αγοράς στις αγορές ενέργειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Eurometaux, κ. Μυτιληναίος, επανέλαβε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστιάζοντας στις δυνατότητες διασύνδεσης/δικτύου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού για την εταιρεία. Ο τομέας των μετάλλων της αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει αξιοσημείωτα ισχυρές επιδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν ακόμη και με τις επιδόσεις του τομέα Μ Ανανεώσιμες. Παραδοσιακά, οι όποιες κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης αναμένονται στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 04 Ιουνίου, αν και η εταιρεία καταβάλλει επί του παρόντος προσπάθειες για την αξιοποίηση ευκαιριών στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να υλοποιηθούν μέχρι τότε.

EUROBANK

Στη συνάντηση αναλυτών που διοργανώθηκε χθες, η mgmt περιέγραψε τις μελλοντικές προοπτικές εστιάζοντας στις προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση, τα οφέλη από την κλιμάκωση των εργασιών και τις δυνατότητες των έργων ανάπτυξης του δικτύου. Η Mgt τόνισε επίσης τις σημαντικές συνέργειες εντός του Ομίλου. Αν και ο CEO απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το οικονομικό έτος 24, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κερδοφορία θα είναι βιώσιμη. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις προοπτικές και την καθοδήγηση θα παρασχεθούν στη γενική συνέλευση του Ομίλου τον Ιούνιο.

OPTIMA

Η Μυτιληναίος πραγματοποίησε χθες το ετήσιο γεύμα εργασίας για Αναλυτές, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε εκτενώς η Στρατηγική της Εταιρείας. Βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων τα εξής
α) Η Μυτιληναίος εστιάζει στην επέκταση της παρουσίας της στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Μυτιληναίος διερευνά επί του παρόντος πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές στον κλάδο
β) Αναμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον, λόγω των προσθηκών ΑΠΕ, των νέων CCGTs, αλλά και του χαμηλότερου κόστους Φυσικού Αερίου & CO2. Ως απάντηση στην πιθανή συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους και τον αυξημένο ανταγωνισμό, η Εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τις ενεργειακές της δραστηριότητες στην Κεντρική Ευρώπη, αυξάνοντας το δίκτυο προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ή ακόμη και αναπτύσσοντας ένα νέο CCGT κάπου στην Κεντρική Ευρώπη (η Γερμανία μεταξύ των υποψήφιων χωρών)
γ) Η απόκτηση του ορυχείου βωξίτη στη Γκάνα είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια εφοδιασμού, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα βωξίτη μειώνονται και οι τιμές αυξάνονται.