ΑΝΑΛΥΣΗ Τρίτη, 24.01.2023- Καθ’ οδόν για την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα (Του Δημοσθένη Τρίγγα)

Στην παρούσα φάση (αξιολόγηση 27 Ιανουαρίου 2023) η Fitch θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεταβολή της αξιολόγησης, ανεβάζοντας τη χώρα κατά μία βαθμίδα, με την αξιολόγηση ωστόσο να παραμένει στον κερδοσκοπικό βαθμό.

 • Οι οίκοι DBRS Morningstar και Standard and Poor’s έχουν ήδη κατατάξει τη χώρα μία μόλις βαθμίδα από τον επενδυτικό βαθμό. Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που πρέπει να σημειώσουμε στο καλεντάρι μας για πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας; Τι σημαίνει για την Ελλάδα η αναβάθμιση της αξιολόγησης;

Η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα αποτελεί ορόσημο για την οικονομία, πράγμα το οποίο απώλεσε το 2010. Η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, με τη Moody’s να αξιολογεί τη χώρα στη χαμηλότερη βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης, τρεις βαθμίδες από την επενδυτική.

 • Η επενδυτική βαθμίδα αρκεί να έρθει από έναν από τους τέσσερις οίκους, Fitch, S&P, Moody’s ή DBRS Morningstar, τους οποίους έχει ως επιλέξιμους το Ευρωσύστημα στις προγραμματισμένες αξιολογήσεις αλλά ενδεχομένως και σε έκτακτη αν κρίνουν οι οίκοι ότι χρειάζεται.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες 

https://www.capital.gr/analusi/3694333/kath-odon-gia-tin-ependutiki-bathmida-i-ellada
 • Η πρώτη ημερομηνία είναι η 10η Μαρτίου 2023, οπότε η DBRS Morningstar θα ανακοινώσει την προγραμματισμένη αξιολόγηση, με τον οίκο να έχει κατατάξει τη χώρα μία βαθμίδα πριν από την επενδυτική και τις προοπτικές στο high, σύμφωνα με τους όρους που χρησιμοποιεί ο οίκος! Μπορεί να είναι πρόωρο, ωστόσο αυτό θα είναι το πρώτο αληθινό crash test για το αξιόχρεο για το 2023.

Στη συνέχεια η 21η Απριλίου, οπότε είναι η σειρά της Standard and Poor’s να ανακοινώσει την προγραμματισμένη αξιολόγησή της, θα κλείσει το α’ εξάμηνο με τους δύο οίκους που βρίσκονται σε απόσταση βολής από την επενδυτική βαθμίδα.

Η 8η Σεπτεμβρίου (DBRS Morningstar) και η 20ή Σεπτεμβρίου (Standard and Poor’s) αποτελούν τις ημερομηνίες-κλειδιά για το β’ εξάμηνο του 2023, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να αξιολογηθεί χώρα με την επενδυτική βαθμίδα!

 • Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα η αναβάθμιση της αξιολόγησης;

Καταρχάς η αναβάθμιση βαθμολογίας σημαίνει ότι μια οικονομία μπορεί να πάρει φθηνότερο κόστος δανεισμού όταν εκδίδει ομόλογα. Σε αυτό το κομμάτι, εφόσον η χώρα βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, έχει ήδη πρόσβαση στις αγορές με ελκυστικό επιτόκιο. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η χώρα είχε δικό της νόμισμα, δεν θα είχε αυτή τη δανειακή μεταχείριση.

 • Για παράδειγμα, η Πορτογαλία με ένα αντίστοιχο μέγεθος οικονομίας δανείζεται με επιτόκιο 3% περίπου στη 10ετία, ενώ η χώρα μας πρόσφατα δανείστηκε με 4,3%, δηλαδή 1,3% μεγαλύτερο κόστος δανεισμού. Να σημειώσουμε ότι, με βάση την αξιολόγηση του οίκου Fitch, η Πορτογαλία βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα, με “ΒΒΒ+”.

Ακόμα ένα μεγάλο όφελος για τη χώρα θα είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς θα δώσουν πρόσβαση σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών.

 • Χρηματιστήριο και αναβάθμιση ελληνικού αξιόχρεου

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης θα οδηγήσει και τους οίκους FTSE Russel και MSCI να επανεντάξουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις ανεπτυγμένες αγορές, ανοίγοντας έτσι την γκάμα των διεθνών επενδυτών που θα “βλέπουν” Ελλάδα. Για το Χρηματιστήριο αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το γεγονός της ένταξης στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά και η προσδοκία που δημιουργείται μέχρι να γίνει γεγονός! Χρηματιστηριακά θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει το ρητό “Buy the rumor, sell the fact”. Δηλαδή μεγαλύτερη σημασία έχει για τους επενδυτές ο δρόμος που θα διανύσει το χρηματιστήριο μέχρι το γεγονός και ίσως λιγότερο το γεγονός αυτό καθαυτό!

Οι βασικοί λόγοι της διαβάθμισης “ΒΒ” είναι ο υψηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ αλλά και ο μεγάλος όγκος NPLs των τραπεζών. Το πρώτο ναι μεν είναι πολύ υψηλό, ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι εξυπηρετείται με χαμηλό επιτόκιο παρά την αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, ο όγκος των NPLs των τραπεζών αν μη τι άλλο έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ σε συνδυασμό με την προοπτική διανομής μερίσματος δείχνουν ότι οι τράπεζες κατευθύνονται προς την κανονικότητα!

 • Η Ελλάδα διαθέτει δείκτες που είναι καλύτεροι από χώρες που διαθέτουν “ΒΒΒ” ή και υψηλότερη διαβάθμιση, όπως είναι το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά και ESG-Governance, σύμφωνα με διεθνείς δείκτες. Τέλος, η πραγματοποίηση των εκλογών την τρέχουσα χρονιά μπορεί είτε να επισπεύσει είτε να καθυστερήσει την επενδυτική βαθμίδα για τη χώρα! Ίδωμεν!

πιν

πιν

 • Σε συρρίκνωση, από ανάπτυξη κερδών, το α’ και το β’ τρίμηνο του 2023

Η εκτιμώμενη πτώση των κερδών για τον S&P 500 για το δ’ τρίμηνο είναι -3,9%, κάτι το οποίο, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει το πρώτο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο από το γ’ τρίμηνο του 2020. Μέχρι πριν από μερικές ημέρες οι προσδοκίες κερδών για το α’ και β’ τρίμηνο του 2023 παρέμεναν σε θετικό έδαφος, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα γύρισαν οριακά σε αρνητικό πρόσημο.

 • Χαρακτηριστικό της τάσης που επικρατεί είναι το γράφημα που παρουσιάζουν τα στοιχεία της factset, όπου στις 30 Ιουνίου ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών για το α’ τρίμηνο του 2023 ήταν +9,6% και για το β’ τρίμηνο +10,3%.

Στη συνέχεια, στις 30 Σεπτεμβρίου, ήταν +6,3% για το α’ τρίμηνο και 5+,1% για το β’ τρίμηνο, ενώ έφτασε στα μέσα Ιανουαρίου να είναι -0,6% για το α’ και -0,7% για το β’ τρίμηνο του 2023. Επαναλαμβάνω ότι τα νούμερα αυτά είναι οι εκτιμήσεις όπως διαμορφώθηκαν από τις 30 Ιουνίου 2022 μέχρι και την περασμένη εβδομάδα.

 • Τέλος, παρατηρούμε ότι, ενώ καθ’ όλη την εξεταζόμενη περίοδο υπήρχε μια απόσταση στις εκτιμήσεις των δύο τριμήνων, οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα δύο τρίμηνα συγκλίνουν. Ενδέχεται να είναι τυχαίο, ωστόσο ίσως αποτελεί το turning point των εκτιμήσεων, καθώς από το γ’ τρίμηνο οι εκτιμήσεις γυρίζουν εκ νέου σε θετικό πρόσημο, με +5,2% για το γ’ τρίμηνο και +10,7% για το δ’ τρίμηνο του 2023!

πιν

 • Με εισροές μόλις 15 εκατ. ευρώ οι ξένοι στο Χ.Α. το 2022

Συνεχίστηκε η ουσιαστική αποχή των αλλοδαπών επενδυτών στο Χ.Α. και τον Δεκέμβριο, καθώς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 63,61%, έναντι 63,68% τον Νοέμβριο. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/12/2022 υπολογίστηκε στα 59,8 δισ. ευρώ, έναντι 58,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, ήτοι μεγέθυνση 2,3%, έναντι 1,9% για τον ΓΔΤ.

Σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας, εκροές 15 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι αλλοδαποί επενδυτές τον Δεκέμβριο, διαμορφώνοντας έτσι τις ετήσιες εισροές για το 2022 στα 15 εκατ. ευρώ.

 • Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εκροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από την Ολλανδία με 34 εκατ. ευρώ (προήλθε από 1 κωδικό που εκτιμάται ότι ήταν η ρευστοποίηση του ποσοστού του μετόχου της ΓΕΚ Τέρνα), τη Γερμανία με 14 εκατ. ευρώ και τη Γαλλία με 4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι μεγαλύτερες εισροές προήλθαν από την Κύπρο με 34 εκατ. ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο με 6,5 εκατ. ευρώ.
Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν το 52,8% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Δεκέμβριο 2022, έναντι 59,4% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, ο μέσος όρος των ενεργών μερίδων, όπως αποτυπώθηκε και στον τζίρο του Χ.Α. για το 2022, ήταν ο χαμηλότερος από το 2018, καθώς διαμορφώθηκαν στις 21.088, έναντι 27.863 του 2021 και 24.089 του 2020!

 • Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός μερίδων με υπόλοιπα έσπασε καθοδικά το φράγμα των 500.000 τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας έτσι χαμηλό τουλάχιστον 15ετίας (από τότε που αναζήτησα στοιχεία).

πιν

Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – dtrigas@beta.gr

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο