ΑΝΑΛΥΣΗ Τετάρτη, 22-Ιουν-2022- Χ.Α: Θύμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας; (του Απόστολου Μάνθου)

Παρακολουθώ εδώ και εβδομάδες τη συμπεριφορά της μετοχής του ομίλου Viohalco (ΒΙΟ) και ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι στην ευχή είναι αυτό που έχει “αναγκάσει” τη μετοχή της να χάσει έως και ένα -30% από τα τέλη του περασμένου Απρίλη.

  • Ποιο είναι εκείνο το τόσο αρνητικό  νέο που έχει προκαλέσει στη Viohalco απώλειες έως και -340 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της φτάνοντάς την πλέον στα 863 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που τα ίδια της κεφάλαια έκλεισαν το 2021 ακόμα πιο ψηλότερα στα 1,655 δισ. ευρώ (5,46 ευρώ) από 1,395 δισ. ευρώ το 2020,  τα  ταμειακά διαθέσιμα στα 503,26 εκατ. ευρώ (!) και με μια Noval Property που από μόνη της έχει αξία  413,29 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Viohalco διαπραγματεύεται με τη μισή της αξία στο ταμπλό  όπου το 58% αυτής  βρίσκεται cash στο ταμείο της. Και προσέξτε το πλέον απίθανο … το 84% του μετοχικού κεφαλαίου είναι κλειδωμένο στα χέρια των βασικών μετόχων.

Φυσικά αρκετοί θα προστρέξουν στον δανεισμό αλλά δεν υπάρχει παγκοσμίως στον κλάδο της υγιής βιομηχανικός όμιλος που να μην πραγματοποιεί εκτεταμένες  στρατηγικές επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του.  Χαρακτηριστικά είναι δε τα στοιχεία που φέρνουν τη Viohalco να έχει πραγματοποιήσει για το 2020 επενδύσεις αξίας 285 εκατ. ευρώ και για το 2021 επενδύσεις 266 εκατ. ευρώ,  κυρίως στο κλάδο αλουμινίου, στο εργοστάσιο παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο και στη βελτίωση υποδομών στον κλάδο του  χάλυβα.

Ο όμιλος από τα μέχρι τώρα στοιχεία όχι μόνο δεν έχει παρουσιάσει κάποιο οικονομικό παραστράτημα που να δικαιολογεί την άτακτη υποχώρηση του  -30% της μετοχής του στο ταμπλό, αλλά εμφανίζεται με τα οικονομικά αποτελέσματα  για το 2021 να δηλώνει το ακριβώς αντίθετο, πρωτοστατώντας με  νέα ιστορικά ρεκόρ τόσο στον κύκλο εργασιών στα 5,37 δισ. ευρώ και στο ενοποιημένο EBITDA στα 514 εκατ. ευρώ, όσο και στα καθαρά κέρδη των 194,99 εκατ. ευρώ.

  • Βέβαια το άκρως παράδοξο είναι ότι σύμφωνα με το διάγραμμα των ετήσιων οικονομικών στοιχείων την  ίδια τιμή των 3,40 ευρώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η μετοχή την  είχε και το 2017 με πολύ πιο υποδεέστερα μεγέθη (κύκλο εργασιών 3,7 δισ. ευρώ EBITDA 292 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 73,6 εκατ. ευρώ). Άρα…

pin

 

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2022 παρά το άλμα τιμών σε ενέργεια, πρώτες ύλες και μεταφορές  οι  θυγατρικές  ElvalHalcor και Cenergy εμφάνισαν μια απίστευτη εκτίναξη μεγεθών με τα στελέχη του ομίλου Viohalco  να τονίζουν την ισχυρή διεθνή ζήτηση κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, με μεταφορά του αυξημένου κόστους στις τιμές πώλησης των προϊόντων. Άρα…

  • Προχωρώντας τώρα στην εμπεριστατωμένη ανάλυση του όγκου των συναλλαγών σε κάθε επίπεδο τιμών μέσω του δείκτη Periodic Volume Profile (PVP) που έχει ολοκληρώσει η Viohalco από τα τέλη Απριλίου, όταν και έγραφε  τα 4,675 ευρώ, έως και σήμερα διαπιστώνουμε την ύπαρξη μιας πιθανής “υπόγειας” υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

pin

Το θέμα είναι όμως τι κάνει ο όμιλος σε ένα τέτοιο άσχημο φαινόμενο που μέχρι τώρα έχει αφαιρέσει χωρίς καμία εμφανή οικονομική αιτία  340 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

Να σημειωθεί ότι από τις 21 Απριλίου όπου και έγραψε τα  4,675 ευρώ έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικές συναλλαγές 5,5 εκατ. μετοχών, όπου αντιπροσωπεύουν  μόλις το 2,53% επί του συνόλου των μετοχών. Μάλιστα  αν αφαιρέσουμε τις intraday συναλλαγές και τις συναλλαγές των market makers το ποσοστό πέφτει κάτω από το 1%. Αυτό λοιπόν είναι το κρίσιμο ποσοστό επί του συνόλου που έχει κάνει  την  εξωφρενική ζημιά  του -30% παρά  τα πολύ δυναμικά οικονομικά δεδομένα της Viohalco.

  • Κλείνω με τη διαγραμματική ανάλυση, όπου αποτυπώνει τη μετοχή να έχει πατήσει πάνω στην πολύ σκληρή ζώνη στήριξης των 3,33 με 3,19 ευρώ.
  • Διακράτηση του εν λόγω επιπέδου με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα δώσει τις περγαμηνές για μια ανοδική κίνηση ανάτασης προς την περιοχή της προηγούμενης συσσώρευσης ανάμεσα στα 4,085 με 3,685 ευρώ.
  • Οι τεχνικοί ταλαντωτές αν και δείχνουν σημάδια ενός καθοδικού stop στις oversold ζώνες θα χρειαστούν μια περαιτέρω επιβεβαίωση για να δώσουν το οκ στις αγοραστικές δυνάμεις.

pin

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο Capital.gr