ΑΝΑΛΥΣΗ Τετάρτη, 11.5.2022- Χ.Α: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον (Του Απόστολου Μάνθου)

Έντονο προβληματισμό φανερώνουν πλέον τα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τόσο του Τραπεζικού Δείκτη όσο και των τεσσάρων τραπεζικών οίκων με τον πρώτο να έχει απωλέσει μέσα σε έντεκα συνεδριάσεις από τα υψηλά της τελευταίας ανοδικής κίνησης στις 702.29 μονάδες (21/05) έως και -20%.

  • Μία καθοδική κίνηση η οποία έχει διαλύσει στο πέρασμά της ισχυρές στηρίξεις όπως αυτές στις 650, 625, 600 και τώρα τελευταία δοκιμάζει και τις αντοχές των 570 μονάδων. Κάτω από εκεί ο δείκτης δεν έχει κάτι με  “σθένος” απώθησης  έως τα χαμηλά της 08/03 στις 505 μονάδες ή άλλο ένα δηλαδή -12,5% από το χθεσινό κλείσιμο στις 577 μονάδες.

Προχωρώντας τώρα στις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη εντοπίζουμε τη Eurobank (ΕΥΡΩΒ), που έχει και την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στα 3,375 δισ. ευρώ, να έχει χάσει έως και ένα -19,8% από τα πρόσφατα υψηλά των 1,091 ευρώ. Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή συλλαμβάνεται να απειλεί τόσο το όριο στήριξης των 0,90 ευρώ όσο και τον πολύ σημαντικό Fibonacci Exponential κινητό μέσο των 34 εβδομάδων στα 0,88 ευρώ.

  • Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική καταστρατήγηση των εν λόγω δύο στηρίξεων θα ανοίξει χώρο για μια βίαιη βύθιση κάτω από τα 0,855 ευρώ και πρός τη ζώνη των 0,80 με 0,78 ευρώ προκαλώντας σημαντική ζημιά στη μεσοπρόθεσμη εικόνα της μετοχής. Για να πούμε ότι αποφεύγουμε την εκδήλωση του προαναφερόμενου σεναρίου θα πρέπει η τιμή να περάσει με δύναμη πάνω από τα 0,978  ευρώ.

πιν

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) παίζει τις τελευταίες εβδομάδες την είσοδό της στον MSCI, μόνο που το εν λόγω έργο έχει παιχτεί μάλλον αρκετές φορές στο ταμπλό με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον και ιδιαίτερη επιθετική χροιά στην τιμή της μετοχής όσο τουλάχιστον είχε από τα 3,65 στα 4,115 ευρώ όπου και πραγματοποίησε  τον ισχυρότατο όγκο συναλλαγών των 18,6 εκατ. τεμαχίων.

  • Χαρακτηριστικές είναι δε οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις που η μετοχή υπό την αναζωπύρωση του νέου της εισόδου της κατάφερε να πάει από  τα 3,282 ευρώ έως τα 3,501 ευρώ με άμεση όμως επιστροφή  στα 3,369 ευρώ πράγμα που σημαίνει υπό τις παρούσες συνθήκες ότι η “μπογιά” όπως λένε και οι παλιοί δεν περνάει πλέον στους επενδυτές.

Η Εθνική λοιπόν με μια κεφαλαιοποίηση στα 3,081 δισ. ευρώ έχει βρεθεί από τα πρόσφατα υψηλά των 4,115 ευρώ να χάνει έως και ένα -20,2% εγκλωβίζοντας έτσι όσους “πίστεψαν” τη διαγραμματική φυγή της πάνω από τα 4 ευρώ. Για τη συνέχεια τώρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσει η τυχόν επαφή της με το επίπεδο στήριξης των 3,14 με 3,08 ευρώ μιάς που έχει σοβαρές πιθανότητες να τμηθεί  πτωτικά με αρχικό στόχο τα 2,85  ευρώ. Έντονη αλλαγή στον υπάρχον σχηματισμό με την εκ νέου ανοδική αρπαγή των 3,68 ευρώ.

pin

Στην Alpha Bank (ΑΛΦΑ) όσο και αν “στριφογυρίζουμε” το εβδομαδιαίο διαγραμμά της δεν μπορούμε να κρύψουμε την επικίνδυνη τροπή που μπορεί να πάρει στη συνέχεια η τιμή της μετοχής της αν δεν μαζευτεί γρήγορα πάνω από τα 1,08 ευρώ.

  • Εδώ λοιπόν είναι ηλίου φαεινότερο ότι αν η μετοχή τολμήσει και περάσει με καθοδικές δυνάμεις κάτω από τα 0,95 ευρώ είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο κενό μιας που η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στα 0,80 ευρώ με μια ενδιάμεση στάση στα 0,84 ευρώ.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι με τις τιμές των ΑΜΚ στις τράπεζες “το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον” μιας  που τις θέλει χρόνια τώρα να διαλύονται καθοδικά όπως συμβαίνει εδώ με το 1 ευρώ. Οι απώλειες της Alpha από τα υψηλά της 21/05 στα 1,208 ευρώ  φτάνουν έως και τα -20,75%.

πιν

Κλείνω με το ημερήσιο διάγραμμα της Πειραιώς (ΠΕΙΡ) το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στις επόμενες συνεδριάσεις μιας που φαίνεται να έχει διασπάσει καθοδικά την περιοχή στήριξης των 1,25 ευρώ. Ένα σημείο το οποίο είναι το τελευταίο προπύργιο των αγοραστών πριν την τιμή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ. Το άσχημο είναι ότι η μετοχή εισέρχεται για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 στη ζώνη των 1,25 με 1,15 ευρώ, προκαλώντας πλέον το τρωτό της στήριξης.

  • Μάλιστα αν επαναφέρουμε και εδώ “το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον” με τις τιμές των ΑΜΚ τότε ναι το σημείο των 1,15 ευρώ αρχίζει και απειλείται. Έντονη αλλαγή σκηνικού με την ισχυρή επάνοδο της μετοχής πάνω κυρίως από τα 1,34 ευρώ.

Η Πειραιώς που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις άλλες τρεις έως και  -21,4% από την πρόσφατη τοπική κορυφή των 1,52 ευρώ θα ανακοινώσει  τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022 AYΡIO Πέμπτη.

πιν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

ΠΗΓΗ: capital.gr