ΑΝΑΛΥΣΗ Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 / X.A: Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα (του Απ.Μάνθου)

  • Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα

Η παροιμία της επικεφαλίδας ίσως δένει κατάλληλα πάνω στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει αύριο το πρωί η Coca Cola HBC, για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Εκεί λοιπόν θα φανεί ποιες είναι οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης και κυρίως πόση θα είναι η συρρίκνωση που έχει προκληθεί στην κερδοφορία του ομίλου.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη ανά μετοχή στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να πέσουν κατά 3% και να διαμορφωθούν στα 0,625 ευρώ από 0,646 ευρώ ανά μετοχή που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2021. Ποσοστό βέβαια αρκετά μικρό για να δικαιολογήσει την ισχυρότατη πτώση της τάξεως έως και -40% που είχε υποστεί η μετοχή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Μένει λοιπόν ως πρόκληση ο όμιλος να αποδείξει με τα αποτελέσματά του το μέγεθος της πτωτικής υπερβολής της αγοράς που ακόμα και τώρα παρά το πρόσφατο ανοδικό ριμπάουντ η μετοχή συνεχίζει να υστερεί έως και ένα -22% από τα προ γεωπολιτικής κρίσης επίπεδα.

Στη διαγραμματική ανάλυση η μετοχή φαίνεται να έχει διαμορφώσει ένα ισχυρό πάτημα πάνω στο επίπεδο στήριξης των 23 με 22,50 ευρώ. Η βάση αυτή όσο κρατάει το άσπαστο δίνει πόντους στο σενάριο ανοδικής διάλυσης των 24,25 ευρώ, παραχωρώντας στη συνέχεια σημαντικό έδαφος στους αγοραστές έως τα 27,70 ευρώ. Θετική είναι και η μέχρι τώρα κίνηση της τιμής της μετοχής μετά και το πέρασμά της πάνω από τα τασικά Keltner Channels στα 20,55 ευρώ περίπου. Φθηνή σε αυτά τα επίπεδα τιμών τη βλέπει και η γερμανική Deutsche Bank, δίνοντας μάλιστα σε πρόσφατη ανάλυσή της τιμή στόχο τα 29,93 ευρώ.

πιν

Τρίποντο από τα αποδυτήρια σημείωσε η Lamda Development (ΛΑΜΔΑ) με την εξαγορά του McArthurGlen Designer Outlet Athens. Το τίμημα της εξαγοράς ήταν περίπου στα 40 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης και της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων, με την αξία όμως του κορυφαίου εκπτωτικού χωριού στη χώρα μας να ανέρχεται, σύμφωνα με τον εκτιμητή CBRE Axies, στα 109 εκατ. ευρώ. Κέρδος δηλαδή με το καλημέρα θα γράψει από το εν λόγω ακίνητο με τη συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια των 21.200 τ.μ. όπου καταλαμβάνουν πάνω από 100 καταστήματα, καφέ και εστιατόρια. Η δε πληρότητα φτάνει στο 95% με τη συνολική επισκεψιμότητα να αγγίζει ετησίως τους 4,2 εκατ. επισκέπτες.

Οπωσδήποτε ο νέος ιδιοκτήτης θα ανεβάσει κατά πολύ τα στάνταρ των πωλήσεων και της λειτουργικής απόδοσης μιας που είναι γνωστή η ικανότητα της εισηγμένης στην ανάπτυξη και διαχείριση των Εμπορικών Κέντρων. Τα στρατηγικά πλάνα του ομίλου της Lamda Development φαίνεται ότι πάνε ρολόι ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ηγετική της θέση στο retail.

Την ίδια ώρα η μετοχή του ομίλου στο ελληνικό χρηματιστήριο λαμβάνει τιμές στα 6 ευρώ, αποτυπώνοντας στο ταμπλό μια κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ όταν χωρίς τη νέα εξαγορά που εμπεριέχει το Gross Asset Value των 109 εκατ. ευρώ η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) μόνο των malls, όπως εμφανίστηκε στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2022, χτυπάει τα 888 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια δηλαδή το ταμπλό εκτιμά την αξία του “Ελληνικού” κοψοχρονιάς στα 50 κάτι εκατ. ευρώ (!), όταν η εκτιμώμενη επενδυτική του αξία μετά την ολοκλήρωσή του θα φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.

Μάλλον το κομπιουτεράκι που κάνει τους υπολογισμούς στις αξίες στο ταμπλό προέρχεται από… ποντιακό πανοϋρ.

  • Διαγραμματικά τώρα η μετοχή εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά από 330 μέρες να σπάει ανοδικά την άνω πλευρά των Keltner Channel τάσης των 55 διημέρων, στα 5,97 ευρώ. Η ένδειξη αυτή αν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να καλλιεργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ανοδικής εκτίναξης της τιμής της μετοχής προς την αρχική ζώνη αντίστασης των 6,46 ευρώ.

Πάνω από εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τα υψηλά του Απριλίου στα 6,85 ευρώ. Δίνω ιδιαίτερη βάση στην επιβεβαίωση της διάσπασης γιατί οι προηγούμενες 3 προσπάθειες ανοδικής απόδρασης στα 7,64, 7,50 και 6,85 ευρώ στέφθηκαν με αποτυχία. Αυτό ίσως να είναι και το ιδεατό τεχνικό στοιχείο της απαρχής μιας μεσομακροπρόθεσμης ανόδου.

πιν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

capital.gr