ΑΝΑΛΥΣΗ Τετάρτη, 01-Ιουν-2022 Χ.Α: Ο Κατάσκοπος και η απόλυτη κίνηση ματ (του Απόστολου Μάνθου)

 

Ο Κατάσκοπος και η απόλυτη κίνηση ματ

του Απόστολου Μάνθου

Και το είπε ο “Κατάσκοπος” της αγοράς ότι θα σκάσουν σημαντικές πωλήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Και δώσ’ του οι πιστοί να πουλάνε συνεχώς μετοχές.

“Άστα θα τα πάρουμε φθηνότερα σου λέω”. Πάνω από 1,6 εκατ. τεμάχια έλεγε ο “Κατάσκοπος” ότι θα πέσουν σα χαλάζι την τελευταία μέρα του μήνα. Και έτρεχαν λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση να απλώσουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τα δίχτυα ψαρέματος των “φθηνών” μετοχών του ΟΠΑΠ, που θα έπεφταν από τα ξένα Funds.

“Να βάλω και εκεί; Μωρέ βάλε και πιο κάτω, έτσι κι αλλιώς θα μας τα χώσουν”.

Έλα όμως που ο “Κατάσκοπος” αποδείχθηκε στην τελική… διπλός και εκεί που όλοι είχαν στηθεί και περίμεναν το μάννα εξ ουρανού εμφανίστηκε στο ταμπλό αγορά 1,85 εκατ. τεμαχίων, κλείνοντας τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 13,89 ευρώ (+3,27%) αντί για τα 13 ή τα 12,70 ευρώ που περίμεναν κάποιοι.

Και τώρα; “Μας τα φάγανε τα χαρτιά”.

Μάλιστα ένα μέρος των πωλήσεων είναι πολύ πιθανό να γυρίσει σε αναγκαστικές αυτή τη φορά αγορές, μιας που ο όμιλος έχει να δώσει στις επόμενες μέρες μια μερισματική απόδοση της τάξεως του +10% από όπου τα 0,50 ευρώ είναι μέρισμα (έχει ήδη διανεμηθεί ως προμέρισμα 0,10 ευρώ) και τα 0,90 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου ή συνολικά 1,40 ευρώ.

Αφήστε που στα οικονομικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 168,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 259,9% (!) σε επαναλαμβανόμενη βάση. Παράλληλα τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 88,3 εκατ. ευρώ από τα 8,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021, χτυπώντας 10x υψηλότερα σε ετήσια βάση ή στα 94,2 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση με τα ταμειακά διαθέσιμα να κλείνουν στο τέλος Μαρτίου στα 798 εκατ. ευρώ.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτυπώνεται στο μηνιαίο chart τιμών να έχει διασπάσει μετά από σχεδόν 11 χρόνια την περιοχή των 13,45 ευρώ, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας όχι μόνο με τα πρόσφατα υψηλά των 14,69 ευρώ αλλά και με τα 16 ευρώ του 2011. Την ίδια εποχή ο Γενικός Δείκτης λάμβανε τιμές στις 1.500 μονάδες, ενώ τώρα… Για να “καταρρεύσει” το υπάρχον μεσοπρόθεσμο ανοδικό σκηνικό θα πρέπει η τιμή της μετοχής να χάσει τα 12,82 ευρώ και να παραμείνει κάτω από εκεί δίχως φυσικά να υπολογίζουμε την αμοιβή προς τους μετόχους των 1,40 ευρώ. Και το επαναλαμβάνω μιας που μου αρέσει το άκουσμα, “η αμοιβή προς τους μετόχους” ενώ κάποιοι άλλοι…

πιν

Ο ίδιος “Κατάσκοπος” έχει πληροφορίες για έντονες πτωτικές διαθέσεις ξένων θεσμικών πάνω στη μετοχή της ΔΕΗ, σπέρνοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη την πληροφορία ότι έρχονται κάθε μέρα τα C-130 και αμολάνε εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές στα κεφάλια των επενδυτών. Το παράξενο όμως είναι ότι την ίδια ώρα υπάρχουν και ισχυρότατοι αγοραστές που μαζεύουν ενώ στο παρασκήνιο εμφανίζεται το αυστραλιανό fund Macquarie παρέα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τι, όχι; Μόνο προσέξτε μη γίνει καμιά απόλυτη κίνηση ματ στη σκακιέρα των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ, εξαγοράζοντας μαζί με τους “συνεργάτες” Αυστραλούς όλη την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προκαλώντας έτσι και την παράλληλη εισαγωγή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η διοίκηση πάντως της ΔΕΗ το είπε στην ενημέρωση των αναλυτών ότι σκανάρει την αγορά αναζητώντας ευκαιρίες εξαγορών στην πράσινη ενέργεια με τους περισσότερους να σκέφτονται… τη Volterra.

Η επίθεση στις ΑΠΕ θα είναι αμείλικτη, κάτι που η αγορά ούτε που το έχει σκεφτεί, περνώντας το στην τιμή της μετοχής καθώς προς το παρόν κοιτάει κοντόφθαλμα πάνω στα αρνητικά δεδομένα της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην ποσοστιαία στατιστική ετήσια σύγκριση της ΔΕΗ με τον Γενικό Δείκτη παρουσιάζεται μια τόσο μεγάλη αρνητική απόσταση. Ο μεν Γενικός Δείκτης έχει παρουσιάσει μια μεταβολή της τάξεως του -3,79% ενώ η μετοχή της ΔΕΗ εντοπίζεται στο υπερβολικό -33,19%. Συνήθως μεσοπρόθεσμα, αν βγάλουμε εκτός τα “πέτρινα” χρόνια της ΔΕΗ, αυτό το χάσμα κλείνει υπέρ της.

πιν

“Ο “Κατάσκοπος” είναι πρόσωπο φανταστικό και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι πιθανότατα συμπτωματική”

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

capital.gr