ΑΝΑΛΥΣΗ Παρασκευή, 24.6.2022- X.A: Κοντά σε σκληρές στηρίξεις (Του Απόστολου Μάνθου)

  • Μέσα στο πολύ ενδιαφέρον από απόψεως αγοραστικών κινήσεων διαγραμματικό επίπεδο των 6.50 με 6.40 ευρώ έχει αρχίζει και λαμβάνει τιμές η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) δίνοντας λαβές για μια  πιο ενδελεχή παρακολούθηση της συμπεριφοράς της.

Είναι μια περιοχή που στις τελευταίες 150 μέρες έχει πλησιάσει για πάνω από πέντε φορές και σε όλες τις περιπτώσεις ακολούθησε ανοδική αντίδραση με τη μεγαλύτερη να φτάνει έως και το +20% στα 7.70 ευρώ. Βέβαια στο μεσοδιάστημα ο όμιλος  έχει δώσει και το μέρισμα των 0.30 ευρώ ανά μετοχή ενώ αναμένεται να δώσει άλλα 0.10 ευρώ στις 27 Ιουνίου.

  • Σε αυτές τωρά τις 150 μέρες το Vwap των συναλλαγών εντοπίζεται στα 6.71 ευρώ με τα περισσότερα τεμάχια των αγοραστών να εκτελούνται κάτω από τα 6.62 ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι οι αγοραστές δύσκολα θα αφήσουν τη τιμή της μετοχής να κυλήσει κάτω από μερικό όριο των 6.20 ευρώ.

Παράλληλα η διόρθωση από τα υψηλά του Ιουνίου φτάνει έως και το -12% που δε δικαιολογείται βάση των οικονομικών μεγεθών που εμφάνισε για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

  • Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος στα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2022 παρουσίασε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στα  99 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Από το δεύτερο τρίμηνο  θα αρχίσει να συμβάλει και το μεγάλο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ανεβάζοντας την ισχύ των μονάδων ΑΠΕ του ομίλου στα 285 MW.

γδδφγδφγδ

Στη μακροπρόθεσμη τώρα διαγραμματική εικόνα τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδικό momentum από το Σεπτέμβριο του 2021 με τις τελευταίες ενδείξεις να φέρνουν τη μετοχή να ετοιμάζεται για μια νέα ανοδική κίνηση μετά την ολοκλήρωση του καθοδικού pullback. Επίσης οι περισσότεροι αργοί τεχνικοί δείκτες εμφανίζονται να μην έχουν αλλάξει τη φορά της τάσης διατηρώντας τη ανοδική. Για να δοθεί τώρα  ένα αυστηρό σήμα πώλησης θα πρέπει η τιμή της μετοχής να καταστρατηγήσει τα 5.88 ευρώ.

σδφσφσδφσφδ

****

Πάνω σε μια πολύ σκληρή περιοχή στήριξης των 2.05 με 2 ευρώ έχει περιέλθει στις τελευταίες συνεδριάσεις και η μετοχή των Σωληνουργείων Τζιρακιάν (ΤΖΚΑ) ερχόμενη από μια ισχυρή πτωτική πορεία της τάξεως του -38% από τα υψηλά των 3.34 ευρώ.

  • Στη ουσία δηλαδή η μετοχή δεν έκανε τίποτα άλλο από το να “πετάξει” από το παράθυρο τα πολύ καλά οικονομικά νέα της για όλο το 2021, όπου και παρουσίασε την εκπληκτική, για το μέγεθός της εταιρείας,  καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 2,79 εκατ. ευρώ και να  επανέλθει στα διαγραμματικά επίπεδα του Νοεμβρίου του 2020 με τη κεφαλαιοποίησή της να κείτεται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Σαν να μην υπάρχει δηλαδή το 2021.

Παράλληλα σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις  της διοίκησης το πρώτο εξάμηνο του 2022 κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα με το τζίρο και τα κέρδη να παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρά παρά τη καθυστέρηση στην εκκίνηση  κάποιων δημοσίων έργων λόγω των “τσουχτερών” τιμών που επέβαλε η ρωσοουκρανική κρίση.

  • Θετικό οικονομικό στοιχείο, που επίσης δεν φαίνεται πουθενά στη τιμή της μετοχής στο ταμπλό.

Επιστρέφοντας τώρα στη διαγραμματική εικόνα που παρουσιάζει η μετοχή στο εβδομαδιαίο chart διακρίνουμε τη καλλιέργεια μιας πιθανής έντονης ανοδικής ανάτασης που μπορεί να ξεπεράσει τα 2.55 ευρώ.

  • Χορηγός σε αυτή τη κίνηση είναι και ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) όπου πλέον έχει βρεθεί σε super oversold επίπεδα όπου στατιστικώς επέρχεται άνοδος.

Τζιρακιάν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

ΠΗΓΗ: capital.gr