ΑΝΑΛΥΣΗ Παρασκευή, 03 Ιουν. 2022- Χ.Α: Ενεργειακές μετοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (του Απόστολου Μάνθου)

Διαγραμματικό ενθουσιασμό μας προκαλεί το μηνιαίο διάγραμμα τιμών της Motor Oil (ΜΟΗ) μιας που από ό,τι φαίνεται έχει πλέον περάσει πάνω από τα 17 ευρώ,  πατώντας  πόδι στα χαμηλά της διετίας 2019 – 2018, με τα  προ πανδημικής κρίσης επίπεδα να βρίσκονται όμως ακόμα ψηλότερα στα 20,40 ευρώ.

  • Την τελευταία φορά που είχαμε ασχοληθεί τεχνικά με τη μετοχή του ομίλου της Motor Oil ήταν στις 23 Φεβρουαρίου όταν μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια  τις παρουσιάσαμε ως τους πλέον ωφελημένους από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο. Τότε η τιμή της μετοχής βρισκόταν αδικαιολογήτως στα 14 ευρώ περίπου.

Τώρα με τη διεύρυνση του καθαρού περιθωρίου διύλισης και υπό το βάρος της επεκτατικής κίνησης που έκανε στον Ελλάκτωρα η μετοχή της Motor Oil δίνει με την κύρια ανοδική κλίση που έχει πάρει στοιχεία συνέχειας προς τα επίπεδα των 18,40 με 19 ευρώ.

  • Την άμεση αιτιολογία για μια τέτοια ανοδική κίνηση μας τη δίνει ήδη η υπάρχουσα εν εξελίξει συμφωνία με τον Ελλάκτωρa μιας που η  Motor Oil γίνεται πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αγγίζοντας τα 800MW δυναμικότητας με εν λειτουργία έργα  και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και ανάπτυξη.
Παράλληλα  έχουμε και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το 2022 μετά τη λήξη του συνεδρίασης του χρηματιστηρίου την προσεχή Δευτέρα, όπου αναμένεται η καθαρή κερδοφορία να υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
  • Μάλιστα σε πρόσφατη ανάλυσή της η Optima Bank προβλέπει ότι τα EBITDA θα κινηθούν στα 231 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη στα 138 εκατ. ευρώ από 65 εκατ. ευρώ που είχε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπάρχει και το μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή που θα αποκοπεί στις 27 Ιουνίου.

πιν

 

Τον δεύτερο καλύτερο διαγραμματικό σχηματισμό μας τον παρουσιάζει η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (ΤΕΝΕΡΓ) καθώς έχει διασπάσει ανοδικά στο εβδομαδιαίο chart  τιμών την περιοχή αντίστασης των 17,80 ευρώ και πλέον δείχνει να είναι ελεύθερη για να κινηθεί προς το όριο των 20 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι μετά την ανοδική τμήση έχει πραγματοποιηθεί ο σημαντικός όγκος των περίπου 800 χιλ. τεμαχίων με μέσο όρο τα 18,02 ευρώ.

Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους πράσινης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο θετικά νέα έχει πλέον να μας πει ενώ παράλληλα δέχεται “κρούσεις” από ισχυρούς επενδυτικούς οίκους και οργανισμούς.

Ο όμιλος έχει αυτή τη στιγμή 895 MW εγκατεστημένης ισχύος με τα 763 MW να είναι στην Ελλάδα ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.


Το πιο σημαντικό project που τρέχει τελευταία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα Ευβοίας με ισχύ 330 MW που αναμένεται να μπει σε μερική λειτουργία από τα τέλη του 2022 αποτελώντας το μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ελλάδα.

Παράλληλα ο όμιλος παίζει πολύ δυνατά στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των υβριδικών έργων ΑΠΕ με το έργο αντλησιοταμίευσης  680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση)  στην Αμφιλοχία προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι η  Τακτική Γενική Συνέλευση στις 22 Ιουνίου θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

πιν

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής