ΑΝΑΛΥΣΗ Δευτέρα, 20-Ιουν-2022- X.A: Δεν παλεύεται με τίποτα (Του Απόστολου Μάνθου)

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, καθώς δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν κεφάλι και έρχεται η μία φάπα μετά την άλλη, και μάλιστα με ακόμα πιο μεγαλύτερη φόρα από την προηγούμενη. Μετά την πανδημία, τον εγκλεισμό και τα έντονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ήρθε δειλά-δειλά και μας κατσικώθηκε η ενεργειακή κρίση. Ακολούθησε η ρωσοουκρανική σύρραξη, τα επισιτιστικά προβλήματα και η εκτόξευση των πληθωριστικών πιέσεων.

  • Τώρα ήρθε η ώρα που πρέπει να πάρουμε και το πικρό φάρμακο των εκτεταμένων αυξήσεων των επιτοκίων για να ανακόψουμε το… κακό. Την ύφεση. Και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τις σουλτανικές φαντασιώσεις του γείτονα. Βέβαια, για όσους έχουν την τύχη να είναι χρόνια στο κουρμπέτι και μαζί με τα παραπάνω έχουν νιώσει και τον οδοστρωτήρα της ντόπιας δεκαετούς plus οικονομικής κρίσης, ε, τότε πραγματικά δεν παλεύεται με τίποτα η όλη κατάσταση.

Προχωρώντας στη διαγραμματική ανάλυση, το ανοδικό κύμα που πραγματοποίησε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τις 850 προς τις 905 μονάδες δεν ήταν από τη βάση του και το πλέον ικανό για να σπρώξει την αγορά παραπάνω, μιας που η άνοδος απευθύνθηκε σε συγκεκριμένες μετοχές που ενεπλάκησαν με τις αναδιαρθρώσεις του MSCI, ενώ, αν βάλουμε και τα εταιρικά νέα που κέντρισαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν ξεπερνούσαν συνολικά ούτε τις 30.

  • Το φαινόμενο αυτό επέτεινε ακόμα περισσότερο το κλίμα της επενδυτικής απογοήτευσης, καθώς δεν έφτασε για να ξεδιψάσει και το υπόλοιπο ταμπλό. Τώρα, μετά και την καταγραφή χαμηλότερων τιμών από την προηγούμενη αγοραστική βάση των 850 με 840 μονάδων, η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί αρκετά, απειλώντας τη ζώνη στήριξης των 830 με 820 μονάδων.

Επιβεβαιωμένο καθοδικό πέρασμα με αρνητικά ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 820 μονάδες θα παραχωρήσει διαγραμματικό έδαφος για την περιοχή των 800 με 790 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο τιμών είχε αποκρούσει και το πρώτο κύμα των βίαιων πωλήσεων από τις άτακτες γεωπολιτικές εξελίξεις. Κάτω από εκεί, όμως, δεν θα πρέπει να υπάρξει, καθώς θα ανεβάσει στα ύψη το θερμόμετρο των όποιων ρευστοποιήσεων, ωθώντας τον δείκτη προς το ισχυρό σημείο στήριξης των 750 μονάδων. Το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι το ισχυρό σταμάτημα της πτώσης μέσα στο επίπεδο των 820 με 800 μονάδων. Είναι μια διαγραμματική απαίτηση που μπορεί να δώσει ένα αιχμηρό περιθώριο ανοδικής ανάτασης προς τις 860 μονάδες.

πιν

 

Το φλερτ με τις 2.000 μονάδες για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap φαίνεται ότι έχει αρνητική εξέλιξη, με τους πωλητές να έχουν ανοίξει δίοδο προς τις 1.970 με 1.955 μονάδες. Εδώ η σθεναρή διακράτηση θα δώσει τα εχέγγυα για μια νέα αναμέτρηση με το βραχυχρόνιο επίπεδο των 2.030 μονάδων. Οι απώλειες του δείκτη από τα πρόσφατα υψηλά των 2.194 μονάδων, που έγραψε στην πρώτη μέρα του Ιούνη, φτάνουν ήδη το -10%, με τις μετοχές της ΔΕΗ και της Τράπεζας Πειραιώς να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση από πλευράς απωλειών με ένα -17%. Από την άλλη, την καλύτερη συμπεριφορά μέσα στον τρέχοντα μήνα έχουν οι μετοχές της Motor Oil, του ΟΠΑΠ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

πιν

Δύσκολες ώρες για άλλη μία φορά περνάει ο Τραπεζικός Δείκτης, με την τιμή του να έχει αρχίσει να απειλεί το πολύ κρίσιμο επίπεδο των 520 μονάδων. Μια περιοχή που σε εβδομαδιαία βάση άντεξε στις όποιες ρευστοποιήσεις για πάνω από 350 μέρες. Στην περίπτωση, όμως, που οι 520 μονάδες καταστρατηγηθούν καθοδικά, τότε τον ενεργό ρόλο στήριξης θα αναλάβει ο τριγωνικός σχηματισμός “Q”, ο οποίος εντοπίζεται λίγο πάνω από τις 500 μονάδες.

  • Πτωτική πυρπόληση και του εν λόγω σχηματισμού θα ανοίξει την πόρτα σε έναν πολύ επικίνδυνο πτωτικό χώρο που απλώνεται έως τις 440 μονάδες, που είχε γράψει τον Φεβρουάριο του 2021. Βέβαια, τα στοιχεία που μας έδωσαν οι τραπεζικοί οίκοι από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 δεν συνάδουν και ιδιαίτερα για μια τέτοια ισχυρή ποσοστιαία πτώση. Παράλληλα, και ο τεχνικός ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει αρχίσει ήδη και δυσκολεύεται να κινηθεί σε ακόμα πιο “oversold” καταστάσεις.

πιν

Κλείνω με τον δείκτη των μικρομεσαίων μετοχών FTSE/ASE Mid Cap, που παρουσιάζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να απειλεί για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 14 μήνες την περιοχή στήριξης των 1.260 με 1.250 μονάδων. Πιθανή καθοδική διάλυση των 1.250 μονάδων θα ανοίξει τον διαγραμματικό κατηφορικό δρόμο για τις 1.130 μονάδες ή σχεδόν ένα -12% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Στην κακή διαγραμματική παρουσία του δείκτη έχουν συμβάλει οι έντονες κατολισθήσεις τόσο της τιμής της μετοχής του ομίλου Φουρλή όσο και της Cenergy, της Epsilon Net και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (!).

πιν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής  

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

capital.gr