ΑΝΑΛΥΣΗ- Δευτέρα, 06.06.2022 – Χ.Α: Τα θετικά μηνύματα του συνεδρίου (Του Απόστολου Μάνθου)

“Η διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα συνολικά, αλλά και στον χώρο των μεταφορών και των υποδομών ιδιαίτερα. Ποτέ ξανά στη νεότερη ιστορία μας δεν είχαμε τέτοια πολιτική και οικονομική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας”.

  • Ίσως δεν υπάρχει καλύτερος πρόλογος για το σημερινό άρθρο για τον κατασκευαστικό κλάδο από τον εναρκτήριο χαιρετισμό του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, στο 5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών (ITC 2022), που διεξήχθη στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών. Μια θετική και ρεαλιστική νότα, που ήδη αντικατοπτρίζεται στους εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους, με το τεράστιο πλέον ανεκτέλεστο έργων, το οποίο φτάνει τα 9,3 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται έως το τέλος του 2023 να αγγίξει το ποσό-ρεκόρ των 15 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα απόδοσης, που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου χάρτη. Έργα τα οποία θα δημιουργήσουν ισχυρή μόχλευση κεφαλαίων, βοηθώντας, έτσι, όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω της διάχυσης των επενδύσεων στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

  • Είναι ο κλάδος που, όπως ανέφερε στο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Πέτρος Σουρέτης, αποτελεί την άλλη ρεαλιστική σταθερά, που, παρά το ακραία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, κινείται καινοτόμα, διευρύνοντας πολυεπίπεδα τις δραστηριότητές του, λαμβάνοντας έτσι δυναμικά μέρος στο μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της χώρας.

Το καθιερωμένο, λοιπόν, και πολύ αξιόλογο αυτό συνέδριο έβγαλε και αρκετά θετικά νέα ως προς τον έντονο προβληματισμό των εισηγμένων ομίλων από τις ανατιμήσεις των υλικών πρώτων υλών, που επιβαρύνουν τα έργα και εγκλωβίζουν τον τεχνικό κόσμο. Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι το αποκαλούμενο Παρατηρητήριο Τιμών, που θα καθορίζει αυτόματα τις τιμές σε υλικά και εργασία, οδηγείται σύντομα σε εφαρμογή υπό την επίβλεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, και την άμεση συμμετοχή των κατασκευαστικών ομίλων ώστε να δοθούν πραγματικές βάσεις.

  • Το δεύτερο είναι ότι εντός των επόμενων ημερών θα ψηφιστούν στη Βουλή μέτρα που θέσπισε το υπουργείο και αναφέρονται στην άμεση αναθεώρηση των συντελεστών και των ανατιμήσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2022, στην απολογιστική αποζημίωση των βασικών υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές και στην παράταση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης και δημοπράτησης έργων κατά ένα εξάμηνο, δίνοντας και ένα μπόνους της τάξης του 5% σε όσους αναδόχους παραδώσουν τα έργα εντός των ήδη συμφωνημένων προθεσμιών.

Τα μέτρα αυτά θα ανακουφίσουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τούς κατασκευαστικούς ομίλους, ξεπαγώνοντας την υλοποίηση και δημοπράτηση των έργων. Η δε ενεργοποίησή τους στις επόμενες εβδομάδες θα δώσει σημαντική ώθηση στον κλάδο και στις μετοχές των κατασκευαστικών ομίλων.

  • Για τους τύπους, να αναφέρουμε ότι στη γνωστή “Στρογγυλή Τράπεζα των Κατασκευών” του συνεδρίου συμμετείχαν οι πέντε εκπρόσωποι των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων: Πέτρος Σουρέτης (Intrakat), Παναγιώτης Γαρδελίνος (Mytilineos), Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (ΓΕΚ Τέρνα), Χρήστος Παναγιωτόπουλος (Ελλάκτωρ) και Κωνσταντίνος Μιτζάλης (Άβαξ), που, πέρα από τις αναφορές τους για τα προβλήματα που προκαλούν οι ανατιμήσεις, έφεραν στην επιφάνεια και σημαντικά στοιχεία για τις αναπτυξιακές κινήσεις των ομίλων τους.

*****************

Περνώντας, τώρα, στο χρηματιστηριακό κομμάτι της διαγραμματικής ανάλυσης, ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα ναι μεν συνεχίζει την πλάγια μεσομακροπρόθεσμη κίνηση ανάμεσα στα 10,60 με 9 ευρώ, αλλά όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται να κάνει το τελευταίο κομμάτι της κίνησης που έχει δώσει από το 2017 ο τμημένος σχηματισμός Head & Shoulders προς τα 14,50 ευρώ. Ίσως η αιτία δοθεί, πέρα από τα μέτρα, και από τις εξελίξεις στη θυγατέρα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή..

ΠΙΝ

  • Στον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ) η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά τη συσσώρευση που έκανε από τον Μάρτιο του 2021 και περπατάει πλέον μέσα στην ανοδική περιοχή που αναπτύσσεται έως το ψυχολογικό κυρίως όριο των 20 ευρώ. Ένα σημείο που εύκολα μπορεί να διατρηθεί ανοδικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπέρβασης του ορίου κερδοφορίας των 260 εκατ. ευρώ για το 2022 που έδωσε στην τακτική γενική συνέλευση ο πρόεδρος, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

ΠΙΝ

  • Κίνηση συσσώρευσης δυνάμεων λίγο πάνω από τη βάση στήριξης των 2,10 με 2 ευρώ πραγματοποιεί και ο όμιλος της Intrakat (INKAT), αναμένοντας καρτερικά το καταλυτικό νέο που θα τη σπρώξει σε ανοδική απόδραση πάνω από τα 2,60 ευρώ, με κίνηση πλέον προς τα 3,20 ευρώ. Με τα δυνατά χτυπήματα στα κατασκευαστικά έργα και τις συζητήσεις με ισχυρούς επενδυτικούς οργανισμούς πάνω στο αναπτυξιακό project των ΑΠΕ, η ώρα της ανοδικής εκτίναξης πλησιάζει.

πιν

  • Με λίγο πιο αρνητικά “τσιμπημένο” διάγραμμα παρουσιάζεται ο όμιλος Άβαξ, καθώς έχει σπάσει καθοδικά τη μεσομακροπρόθεσμη συσσώρευση που πραγματοποιούσε από τον Απρίλιο του 2021 πάνω από το 1 ευρώ, λαμβάνοντας τελευταία τιμές πάνω από τη σημαντική ζώνη στήριξης των 0,80 με 0,70 ευρώ. Εδώ, για να αλλάξει κάτι, θα πρέπει να επανακτήσει τη βάση του 1 ευρώ και να κινηθεί επιθετικά προς τα υψηλά των 1,30 ευρώ.

pin

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”