ΑΝΑΛΥΣΗ 22 ΝΟΕ 2021 Χ.Α: Ποιος να έχει δίκιο άραγε (του Απ.Μάνθου)

Εκτεταμένη εκροή πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τους Έλληνες επενδυτές αποκαλύπτει εδώ και αρκετούς μήνες το μηνιαίο στατιστικό δελτίο “Axia Numbers” του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για την ακρίβεια, από τον περασμένο Μάιο, οι εγχώριοι επενδυτές, βάσει της ανάλυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας βγαίνουν στην τελική γραμμή του μήνα μόνο πωλητές με τους ξένους επενδυτές, θεσμικούς και μη, να αρπάζουν ό,τι πέφτει στο τραπέζι.

  • Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους έως και το περασμένο Σεπτέμβριο, οι Έλληνες επενδυτές από τις συναλλαγές αγορών και πωλήσεων που πραγματοποιούν καθημερινά έχουν βγει καθαροί πωλητές πάνω από 135 εκατ. ευρώ, ενώ το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι  Έλληνες ιδιώτες επενδυτές έχουν βγει καθαρά πωλητές για πάνω από  273 εκατ. ευρώ.
Εκτός τώρα από τα ανοδικά ίχνη που αφήνει η αγορά πάνω στη χρηματιστηριακή άμμο υπάρχουν και οι σοβαρές ενδείξεις που θέλουν τα μεγάλα αμερικανικά funds να στρέφουν όλο και περισσότερο το βλέμμα τους πάνω στη μικρή ελληνική αγορά.
  • Οι Αμερικανοί, λοιπόν, όπου αυτή τη στιγμή είναι οι νούμερο 1 αλλοδαποί επενδυτές κατέχοντας σε εισηγμένες αξία 6 δισ. ευρώ, ακονίζουν στην κυριολεξία τα μαχαίρια τους επιταχύνοντας την όλο και μεγαλύτερη κεφαλαιακή διείσδυσή τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία έχουν ισχυρό σύμμαχο την υπερβάλλουσα ρευστότητα, τις απίθανες υπεραξίες που καταγράφουν στην πατρίδα τους και φυσικά τη σημαντική πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
  • Κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική είναι στα άνωθεν λεγόμενα η “εισβολή” του αμερικανικού fund της CVC Capital Partners ως Cornerstone επενδυτή στη ΔΕΗ. Για αυτό κάποιοι διακεκριμένοι αναλυτές διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους επιμένοντας όσο και αν κάποιοι κοιμούνται πάνω στο κρεβάτι της στασιμότητας ότι αυτό που έρχεται στα επόμενα χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο ίσως να μην έχει προηγούμενο.

Προχωρώντας τώρα στη διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη αυτό που διακρίνεται είναι η δημιουργία μιας βάσης στήριξης στη ζώνη των 910 μονάδων που θα έχει ως σκοπό την ανύψωσή του πάνω στη κρίσιμη περιοχή των 928 με 932 μονάδων όπου έχει σταθεί δύο φορές εμπόδιο στις επεκτατικές διαθέσεις του. Ίσως η τρίτη να είναι και η φαρμακερή οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη πάνω στο διαγραμματικό κλειδοκράτορα των 1.000 μονάδων, τις 950 μονάδες.

  • Θεμιτό σε μια πιθανή ανοδική διάτρηση των 932 μονάδων να συνοδευτεί με ισχυρό προωθητικό τζίρο συναλλαγών. Τα μεσομακροπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα παρουσιάζουν τον δείκτη έτοιμο να πραγματοποιήσει δύο με τρία πολύ έντονα ανοδικά μηνιαία candlesticks.

Μάλιστα όσο αργεί τόσο πιο βίαιη θα είναι η ανοδική διαφυγή. Από τους επιμέρους τίτλους που απαρτίζουν και ρυθμίζουν τη δυναμική του Γενικού Δείκτη να αναφέρουμε την είσοδο της ισχυρότατης πλέον ΔΕΗ με βαρύτητα στο 8.58% φέρνοντάς τη στην τρίτη θέση πίσω από την Coca-Cola HBC και τον ΟΤΕ. Μάλιστα αν βάλουμε στην παρέα και την Alpha Bank τότε η τετράδα ελέγχει κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο του δείκτη.

πιν

****

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap μετά από μια στάση στο “καψιμί” των 2.200 μονάδων δείχνει να έχει πάρει την απόφαση να επισκεφτεί τη μερική αντίσταση των 2.235 μονάδων κοιτώντας στο βάθος τις 2.260 μονάδες, όπου και είχε αποτυπώσει τη κορυφή τον περασμένο Ιούνιο. Γενικά η ζώνη ανάμεσα στις 2.235 με 2.260 μονάδες έχει μεγάλο διαγραμματικό ενδιαφέρον καθώς περικλείει από τις αρχές του 2021 τουλάχιστον οκτώ τοπικές κορυφές, οπότε αν ο δείκτης πάει και τη διαλύσει ανοδικά πολύ δύσκολα θα σταματήσει στις 2.260 μονάδες, καθώς θα έχει πάρει ισχυρή κατεύθυνση προς τα υψηλά του 2020, των 2.370 μονάδων.

πιν

Όλα τα λεφτά φαίνεται να είναι διαγραμματικά ο Τραπεζικός Δείκτης μιας που αρχίζει και δείχνει δυνάμεις για να πατήσει πάνω στο όριο των 600 μονάδων και να κατευθυνθεί προς το επίπεδο αντίστασης των 640 μονάδων. Ο διαγραμματικός όμως θησαυρός βρίσκεται στο μετά των 640 μονάδων. Εκεί, λοιπόν, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα έως τις 800 μονάδες. Το απόλυτο ανοδικό κενό. Μιλάμε για μια απόσταση έως και +32% από τα τωρινά επίπεδα τιμών με ό,τι αυτό φυσικά θα προκαλέσει στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

πιν

****
Η τριάδα των “leader” ρυθμιστών Quest, Autohellas και Fourlis οδηγούν εκ νέου τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid Cap πάνω στον στροφέα αντίστασης “R”, στις 1.625 μονάδες. Πιθανή ανοδική καταστρατήγηση των 1.625 μονάδων θα ανάψει τα φώτα στο διαγραμματικό διάζωμα των 2.000 μονάδων ή ένα +34% από τα τωρινά επίπεδα διακύμανσης. Έστε, λοιπόν, έτοιμοι.

πιν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

ΠΗΓΗ: capital.gr