ΑΝΑΛΥΣΗ 06-Απρ-2022- Παραμείνετε στις θέσεις σας και προσδεθείτε (Του Απόστολου Μάνθου)

ΑΝΑΛΥΣΗ
Τετάρτη, 06-Απρ-2022 00:05

Παραμείνετε στις θέσεις σας και προσδεθείτε

  • Παραμείνετε στις θέσεις σας και προσδεθείτε
Του Απόστολου Μάνθου

Το επενδυτικό παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει για τον κλάδο της πληροφορικής με τη σημαντική αύξηση μεγεθών που επιτεύχθηκε κατά τη χρήση του 2021 να είναι το πρώτο μόλις σκαλοπάτι στη μεγάλη αυτή ανηφορική πορεία που έχουν να ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια. Παράλληλα είναι από τους λίγους κλάδους που η ενεργειακή και η γεωπολιτική κρίση δεν θα έχει παρά μηδενική σχεδόν επίπτωση στα αποτελέσματα των εταιρειών που τον απαρτίζουν μιας που η παραγωγή προϊόντων λογισμικού δεν χρειάζεται  και καμία πρώτη ύλη απλά  λίγο παραπάνω… εγκεφαλικά κύτταρα.

Μάλιστα το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Profile, η Entersoft και η Epsilon Net πουλάνε ιδιοπαραγόμενα προϊόντα τους δίνει τη  δυνατότητα να “κατεβάζουν” ένα μεγάλο μέρος από τις πωλήσεις σε κερδοφορία με το EBITDA margin να χτυπάει νούμερα από το 37% έως και το 28%. Ως άμεσο επακόλουθο των υψηλών αυτών περιθωρίων  κερδοφορίας  είναι η δημιουργία των καλύτερων   συνθηκών για το “παρκάρισμα” μετρητών στο ταμείο.

Δεν θα μας προκαλούσε καμία έκπληξη αν αυτές οι τρείς μεγάλες εταιρείες πληροφορικής  εμφανιστούν το 2023 να έχουν συνολικό καθαρό ταμείο άνω των 60 εκατ. ευρώ με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την περαιτέρω αναπτυξιακή τους πορεία μέσω νέων προϊόντων και εξαγορών.

  • Ήδη οι εκτιμήσεις, από αναλύσεις που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας, εμφανίζουν για το 2022 ένα συνολικό καθαρό ταμείο και στις τρείς εταιρείες περίπου στα 39 εκατ. ευρώ (Epsilon Net:  15,56 εκατ. ευρώ, Entersoft: 13,22 εκατ. ευρώ και Profile: 10.,2 εκατ. ευρώ).

Οι ίδιες εκτιμήσεις, όπως και οι δηλώσεις των διοικήσεων, οι οποίες -προσοχή-  μπορεί να αποδειχθούν έως το τέλος του 2022 αρκετά συγκρατημένες, φανερώνουν προσδοκώμενο τζίρο πωλήσεων 75 εκατ. ευρώ, 30,8 εκατ. ευρώ και 27 εκατ. ευρώ για τις Epsilon Net, Entersoft και Profile αντίστοιχα.  Στοιχεία τα οποία και να θέλουν δεν αφήνουν τις μετοχές των εν λόγω εταιρειών  να αγιάσουν.

  • Χαρακτηριστική είναι δε η πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση που έφερε την Epsilon Net  στα 7,2000 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της στα 384 εκατ. ευρώ, απλώνοντας όμως έτσι σκάλα αναρρίχησης και στις άλλες δύο εταιρείες, Entersoft και Profile, που έχουν κεφαλαιοποιήσεις στα 165 και στα 80 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα τώρα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναρτώμενες οικονομικές αναλύσεις και εκτιμήσεις η πλέον υποτιμημένη με το μεγαλύτερο ποσοστιαίο περιθώριο ανόδου εμφανίζεται να είναι η μετοχή της Profile.

Αν πιάσουμε το Ev/Sales για το 2022 η μεν Epsilon Net έχει ένα 4,69x, η Entersoft ένα 4,76x και η Profile έχει μόλις ένα 2,19x  πράγμα που σημαίνει ότι βάσει των άλλων δύο  εταιρειών θα έπρεπε να λάμβανε τιμές πέριξ των 11,47 ευρώ. Πολύ υψηλότερη δηλαδή από αυτή που συναλλάσσεται στο ταμπλό.

  • Επίσης το Ev/Ebitda για το 2022 βρίσκεται στο 16,4x για την Epsilon Net, στο 13,92x για την Entersoft, ενώ η Profile παρουσιάζει ένα 9,62x  που και πάλι δίνει μια  τιμή στα 9,09 ευρώ.

Ο δε μέσος όρος των δύο αυτών τιμών δίνει τα 10,28 ευρώ ή ένα +54%  από το χθεσινό κλείσιμο των 6,68 ευρώ. Απόσταση που αναμένεται  η αγορά να την καλύψει πολύ γρήγορα.

  • Επαναλαμβάνω ότι οι παραπάνω εκτιμήσεις και για τις τρεις εταιρείες πληροφορικής είναι πολύ συγκρατημένες καθώς  τα περισσότερα και πιο βαριά σε προϋπολογισμό έργα στον δημόσιο τομέα δεν έχουν καν εκτιμηθεί και προσαρτηθεί, οπότε τα ποσοστά κερδοφορίας και ανόδου μπορούν να πάρουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Για τους τύπους να σημειώσουμε ότι η Profile (ΠΡΟΦ) είναι η πλέον  διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία πληροφορικής με δραστηριότητα σε περισσότερες από 45 χώρες, κατέχοντας ηγετική θέση στο λογισμικό για τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πολυετής είναι επίσης και η παρουσία της  σε έργα του δημόσιου τομέα, ενισχύοντας έτσι τη συμμετοχή της στα μεγάλα  projects του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Και πού δεν έχει απλώσει τον ιστό της η Profile. Ενδεικτικά, οι τομείς του δημοσίου στους οποίους εστιάζεται ο όμιλος περιλαμβάνει τα Υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Μετανάστευσης, Παιδείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΤΕΕ, την  ΑΑΔΕ, τον ΟΣΥ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,  φορείς διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και  φορείς διαχείρισης Δημόσιου και Ιδιωτικού Χρέους όπως επίσης και ο φορέας διαχείρισης του νέου Κεφαλαιοποιητικού Συστήματος.

Ο πακτωλός χρημάτων που αναμένεται να πέσει λόγω ψηφιοποίησης σε αυτούς τους τομείς μπορεί να προκαλέσει ισχυρότατες ανατροπές στα μεγέθη και την κερδοφορία του ομίλου.

Και μέσα σε αυτά δεν έχουμε βάλει ούτε τις επεκτατικές κινήσεις του ομίλου στο εξωτερικό ούτε την πιθανή είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή που μπορεί να απογειώσει τις δυνατότητές του.

Όπως και να’χει παραμείνετε στις θέσεις σας και προσδεθείτε.

Διαγραμματικά τώρα η μετοχή κινείται από τις αρχές του 2021 μέσα στο μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι “C” με τις τελευταίες συνεδριάσεις να  βρίσκουν την τιμή  να έχει περάσει το μέσο του καναλιού και να κατευθύνεται προς το άνω όριο των 7,50 ευρώ. Μέχρι τώρα η μετοχή έχει σχηματίσει τρεις τοπικές κορυφές στην άνω γραμμή του εν λόγω καναλιού δίνοντας όμως όλο και πιο φρέσκα ιστορικά υψηλά.

  • Η στατιστική δίνει στην τέταρτη επαφή ισχυρές πιθανότητες ανοδικής διάσπασης και απόδρασης προς τον εκτιμώμενο στόχο που δίνει το ύψος του καναλιού δηλαδή τα 9,40 ευρώ. Κίνηση η οποία  στη διαγραμματική ανάλυση δίνεται χρονικά στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

πιν

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ στο: capital.gr

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής