Αναλένα Μπέρμποκ: «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικά, κανείς δεν έχει δικαίωμα αμφισβήτησής τους»

Ξεκάθαρη θέση για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο έλαβε κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Νίκο Δένδια η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό… Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι» ξεκαθάρισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία

«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και επεσήμανε ότι η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων προς την Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε δε ότι η Τουρκία, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ κατέχει παράνομα και έδαφος κράτους-μέλους της ΕΕ, της Κύπρου. Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, ωστόσο δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.