Αναλένα Μπέρμποκ: «Επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη»

Για επίσκεψη σε έναν «από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη» μιλά η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, περιγράφοντας το επικείμενο ταξίδι της στην Αθήνα και τονίζει τη σημασία που αποδίδει στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν στη χώρα οι δυνάμεις της ναζιστικής κατοχής.

«Επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη. Τόσο σχετικά με τη στήριξη της Ουκρανίας και την από κοινού ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας όσο και σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Αθήνα έχουμε ομοϊδεάτες» αναφέρει η κυρία Μπέρμποκ στη δήλωσή της, εν όψει των επισκέψεών της κατά σειρά στο Πακιστάν, στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Αναφερόμενη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επισημαίνει: «Όσο πολλοί Γερμανοί είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα από αξέχαστες διακοπές, άλλο τόσο λίγο είναι συχνά γνωστή η έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής… Είναι σημαντικό για εμένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή».

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η τάξη ασφάλειας στην Ευρώπη αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον πρόεδρο Πούτιν, εμείς, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε τα προβλήματα με συζητήσεις και όχι με την κλιμάκωση της έντασης» συνεχίζει η υπουργός Εξωτερικών και σημειώνει ότι αυτό θα αποτελέσει επίσης σημαντικό ζήτημα και των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζει «απαραίτητο» εταίρο.

«Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα, η οποία είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη. Σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία χτυπούν μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά. Οι εποχές που αυτό θεωρείτο πρόβλημα έχουν περάσει. Για μένα, αυτός ο διπλός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη» αναφέρει η Αναλένα Μπέρμποκ, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα: «Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσω ειλικρινά στους Τούρκους φίλους μας: για τη σημασία του ΝΑΤΟ και της ενίσχυσής του μέσω της υποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τους τρόπους εξόδου από τον συστηματικό πόλεμο του Πούτιν, για τα σιτηρά και τη μεσολάβηση της Τουρκίας που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο». Όπως επισημαίνει, θα αναφερθεί σε θέματα στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές: ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων της συμμετοχής στο Συμβούλιο της Ευρώπης: «Βλέπουμε πως εδώ οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να προσεγγίσουμε και πάλι ο ένας προς τον άλλον».

Για την επίσκεψή της στο Πακιστάν, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι η κρίση στο Αφγανιστάν έχει εξαφανιστεί από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά όχι από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γερμανικής κυβέρνησης και αναφέρει ότι το Πακιστάν είναι βασικός εταίρος του Βερολίνου για την ασφάλεια των ανθρώπων εκείνων από το Αφγανιστάν για τους οποίους είναι υπεύθυνη η Γερμανία.