Ανάκαμψη:- Έστω αργή, αλλά ανάκαμψη!

Ανάκαμψη:- Έστω αργή, αλλά ανάκαμψη!

Η “ΑΛΟΥΜΥΛ – Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ” είναι μία εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, που εδρεύει στο Κιλκίς και δραστηριοποιείται στην παραγωγή προϊόντων διέλασης αλουμινίου. Πρόσφατα γιόρτασε τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της.

  • Η εξέλιξη της “ΑΛΟΥΜΥΛ” θα μπορούσε ίσως να περιγράψει την ιστορία του συνόλου των ελληνικών εταιριών της γενιάς του 1990.
  • Ιδρύθηκε το 1989, καινοτόμησε, δημιούργησε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ξεκίνησε καθετοποιημένη παραγωγή, επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό ιδρύοντας θυγατρική στη Ρουμανία (1998), μπήκε στο Χρηματιστήριο (1998), συνέχισε την επέκτασή της σε πολλές χώρες ιδρύοντας εργοστάσια και εμπορικά δίκτυα, κατέγραψε τα ανώτερα -στην ιστορία της- επίπεδα πωλήσεων και κερδών την περίοδο του 2007-2008 και από την περίοδο 2009-2010, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Προβλήματα που αρχικά είχαν να κάνουν με τη μεγάλη διεθνή κρίση του 2008 και που συνεχίστηκαν, με μεγαλύτερη ένταση, από το 2010. Η εταιρία αντιστάθηκε. Έδειξε ευελιξία, αναπροσάρμοσε την εμπορική της πολιτική, αναδιαπραγματεύτηκε το δανεισμό της, κυνήγησε νέες δουλειές σε άλλες χώρες. Όμως, είχε την “ατυχία” να είναι ελληνική εταιρία, σε μία περίοδο που αυτό, στο εξωτερικό, αποτελούσε ένα “στίγμα”.

Image result for αλουμυλ

Ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος της εταιρίας, περιγράφει το πώς αντιμετωπίστηκε: “Το 2015, τη χρονιά των capital controls, ως μεγάλη εταιρία με παρουσία στο εξωτερικό, είχαμε φροντίσει να μην έχουμε πρόβλημα με τη διακίνηση κεφαλαίων. Η χρηματοοικονομική μας διαχείριση γινόταν ήδη από τη γερμανική θυγατρική μας, ενώ είχαμε και μετρητά στο ταμείο.

  • Αρχίσαμε όμως να έχουμε πρόβλημα με τους πελάτες. Δεν δέχονταν να κάνουν συμβόλαια μαζί μας, γιατί θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα χρεοκοπημένη και οι εγγυητικές επιστολές ήταν “παλιόχαρτα”, που ουδείς αναγνώριζε.
  • Εκείνη τη χρονιά κερδίσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο με το σπαθί μας ένα μεγάλο έργο της Google στη Νέα Υόρκη κι όταν πήγα εκεί, η ερώτηση του οικονομικού διευθυντή τους ήταν η εξής: “Θα υπάρχετε αύριο, για να μας κάνετε το έργο;”

Image result for αλουμυλ

Στις 8 Ιουλίου 2017, η μετοχή της “ΑΛΟΥΜΥΛ” βρέθηκε στα 0,1150 ευρώ και η συνολική κεφαλαιοποίηση μίας εταιρίας με 32 θυγατρικές στο εξωτερικό, 12 εργοστάσια σε έξι χώρες, 630.000 τ.μ. βιομηχανικών εκτάσεων, 230.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων και 2.200 μόνιμους εργαζομένους, έφθασε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή είναι η επιτομή της ιστορίας των ελληνικών επιχειρήσεων που πρωτοπόρησαν, που εξαπλώθηκαν στο εξωτερικό, που ανέπτυξαν την ελληνική οικονομία -και πολλές απ’ αυτές και το Χρηματιστήριο- που όμως είχαν την ατυχία να είναι ελληνικές επιχειρήσεις σε μία περίοδο θεσμικής κατάρρευσης.

  • Υπάρχουν δεκάδες “ΑΛΟΥΜΥΛ” στο ελληνικό Χρηματιστήριο που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα -και πολλές που δυστυχώς δεν το κατάφεραν, υπάρχουν χιλιάδες “ΑΛΟΥΜΥΛ” στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα και εκατομμύρια άτομα στην ελληνική κοινωνία με τις ίδιες εμπειρίες και τραύματα.

Η “ΑΛΟΥΜΥΛ” δεν το έβαλε κάτω. Σήμερα ανακάμπτει, εκσυγχρονίζεται και συνεχίζει να επενδύει για την ανάπτυξή της. Μάλιστα, εντός των επομένων εβδομάδων θα λειτουργήσει νέα μονάδα βαφείου στην Αίγυπτο. Ο κ. Μυλωνάς τολμά να κάνει πολύ θετικές -και συγκεκριμένες- προβλέψεις για την περίοδο 2019 – 2020.

Image result for αλουμυλ

Καθώς, η κρίση που βιώσαμε σιγά – σιγά τείνει να φύγει από το πλαίσιο της καθημερινότητας και να μπει στο πλαίσιο της ιστορίας, έχουμε ξεφύγει από την ένταση και τις παραμορφώσεις που οι αρνητικές εξελίξεις και τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούσαν και μπορούμε  -νομίζω- να δούμε πιο καθαρά τις εξελίξεις.

  • Η “ΑΛΟΥΜΥΛ” ανακάμπτει, όπως ανακάμπτουν πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Άλλες αργά και άλλες γρήγορα. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, έστω αργά, αλλά -επιτέλους- κινείται ανοδικά. Η χώρα και η κοινωνία ανακάμπτουν. Αντανακλαστικά, ως “καθρέφτης” όσων συμβαίνουν στην κοινωνία και την οικονομία, ανακάμπτει και η χρηματιστηριακή αγορά. Έστω αργά. Αλλά σε μία νέα τάση, μετά από πολλά χρόνια.

Γιάννης Σιάτρας

http://www.eurocapital.gr/