Ανακαλούνται τα κυπριακά διαβατήρια τεσσάρων Ρώσων με κυρώσεις

Στην ανάκληση των διαβατηρίων τεσσάρων Ρώσων, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία θα προχωρήσουν οι κυπριακές Αρχές. Οι συγκεκριμένοι Ρώσοι είχαν λάβει την υπηκοότητα στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος που διακόπηκε στα τέλη του 2020, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

Τα ονόματα των ατόμων δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά περιλαμβάνονται σε λίστα με περισσότερα από 800 άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θεωρούνται ότι είναι κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή του Reuters επιβεβαίωσε αναφορά που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πολίτης» ότι ο συνολικός αριθμός των διαβατηρίων που θα ανακληθούν ήταν 21, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτώμενων μελών από τους Ρώσους, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Κύπρος έδωσε υπηκοότητα σε 2.886 Ρώσους υπηκόους, μεταξύ τους επενδυτές και οι οικογένειές τους, την περίοδο από το 2007 έως τον Αύγουστο του 2020.

Ήταν μεταξύ 6.779 ατόμων που έλαβαν υπηκοότητα για επένδυση τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ (2,18 εκατομμύρια δολάρια). Μια μεταγενέστερη εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ότι το σύστημα λειτουργούσε σε νομικό κενό για περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς επαρκή εποπτεία.