Αμοιβαία άρση ταξιδιωτικών περιορισμών με τη Βρετανία προσδοκά ο Χ.Θεοχάρης

O υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο BBC για τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται να γίνουν φέτος στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στο θέμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης που όπως χαρακτηριστικά είπε «ήρθε για να μείνει».

«Αυτό το καλοκαίρι προσπαθούμε να προφυλάξουμε την ασφάλεια τόσο των ανθρώπων που εργάζονται στα ξενοδοχεία, όσο και σε άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, στα μουσεία και οπουδήποτε αλλού και φυσικά των επισκεπτών, των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα και που θα αποφασίσουν φέτος να έρθουν στη χώρα μας. Έτσι, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι μία από τις πτυχές. Διαφορετικοί κανόνες θα ισχύσουν για την καθαριότητα και την δυνατότητα, για παράδειγμα, να ανοίγουμε τις πόρτες και να μην κλείνουμε τον κλιματισμό, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε καθαρό αέρα στα δωμάτια. Αυτά τα είδη μέτρων ήλθαν και θα μείνουν για να μας βοηθήσουν όλους να περάσουμε αυτήν την περίοδο με ελάχιστο κίνδυνο» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας στους ξένους επισκέπτες ο κ. Θεοχάρης είπε συγκεκριμένα:    «Ναι, είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Φυσικά η ζωή είναι ζωή και υπάρχει πάντα ένα στοιχείο κινδύνου. Αλλά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό: Έχουμε κάνει ό, τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, αναλαμβάνοντας νωρίς δράση και όχι απλώς αναλαμβάνοντας δράση για τον έλεγχο των μετακινήσεων κλπ, ώστε η εξάπλωση να είναι ελάχιστη. Το κάναμε αυτό. Αλλά ενισχύσαμε επίσης το σύστημα υγείας μας. Το εθνικό μας σύστημα υγείας είναι τώρα πολύ πιο ισχυρό από ό,τι υπήρξε ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία του».

Απευθυνόμενος σε δυνητικούς επισκέπτες της Ελλάδας ο υπουργός Τουρισμού απάντησε στο ερώτημα πόσο χαλαρωτικές μπορεί να είναι οι φετινές διακοπές, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας της εμπειρίας, που είναι το χαμόγελο, οι ανοιχτές αγκαλιές, το θερμό καλωσόρισμα, θα εξακολουθήσουν να είναι εκεί. Επίσης θα έλεγα ότι ο ερχομός στην Ελλάδα θα έχει κι ένα θεραπευτικό μέρος, υπό την έννοια ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από αυτόν τον εγκλεισμό, από τη συνεχή ανησυχία στην οποία υποβληθήκαμε πολλοί για πολλούς μήνες» πρόσθεσε ο κ. υπουργός.

Για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητά από όσους επιστρέφουν στη χώρα να μείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες  ο κ. Θεοχάρης ανέφερε: «Είναι κατανοητό ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει αυτό που αισθάνεται ότι είναι απαραίτητο και το καλύτερο για την υγεία των πολιτών της. Αυτά τα ζητήματα είναι θέματα της κάθε χώρας. Όπως κάναμε εμείς με τους πολίτες μας, όταν κινηθήκαμε πολύ νωρίς προς ένα “απαγορευτικό”. Επομένως, αυτό το είδος “επιθετικότητας” που δείχνει η χώρα σας στη λήψη αυτών των αποφάσεων είναι εντελώς κατανοητό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τώρα είναι για εμάς η ώρα να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την άρση αυτών των περιορισμών, να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε όσο πιο πολλά εμπόδια γίνεται. Προτρέπουμε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και το ΗΒ: μόλις το κάνουμε αυτό, θα καλωσορίζαμε τέτοιες αμοιβαίες κινήσεις. Έτσι, εάν εμείς δεν επιβάλλουμε καραντίνα στον κόσμο που ταξιδεύει από το ΗΒ, από κάποια ημερομηνία και μετά, θα καλωσορίζαμε μία ανάλογη κίνηση από το ΗΒ».