Άμεση Ανάλυση: Αποτελέσματα Α’ τριμήνου 2021 για CENERGY Holdings (του Στέλιου Ορφανάκη* και του Νικήτα Παπαντωνίου**)

του Στέλιου Ορφανάκη* και του Νικήτα Παπαντωνίου**

Άμεση Ανάλυση: Αποτελέσματα Α’ τριμήνου 2021 για CENERGY Holdings

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 4% στα 228 εκατ. ευρώ, παρά τη χαμηλότερη χρήση του εργοστασίου σωλήνων χάλυβα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και τις γενικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος σε όλα τα στάδια παραγωγής. Με λίγα λόγια οι συνολικές πωλήσεις στον όμιλο αυξήθηκαν από τα καλώδια παρά τη μείωση των πωλήσεων των σωλήνων χάλυβα, οι οποίες πωλήσεις σωλήνων χάλυβα είναι σε συνεχή πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έως και τη λήξη του Α τριμήνου του 2021.

Μετά από την παραπάνω εισαγωγή λογικά κανείς δεν περιμένει μια εντυπωσιακή συνέχεια. Είναι έτσι όμως; Το μικτό κέρδος της CENERGY στο Α εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 10% φθάνοντας στα 21,4 εκ ευρώ από 19,48 εκ ευρώ το Α εξάμηνο του 2020. Η αύξηση αυτή είναι αρκετά εντυπωσιακή.

Πάμε όμως να δούμε τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων EBITDA στα οποία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέτοιες εταιρείες αλλά και γιατί δεν επηρεάζονται από φόρους, τόκους και αποσβέσεις. To EBITDA στο Α τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 14% συγκρινόμενο με αυτό του Α τριμήνου του 2020. Είναι αρκούντως εντυπωσιακό από μόνο του το ποσοστό της αύξησης του λειτουργικού αποτελέσματος κατά 14% . Γίνεται όμως ακόμη πιο εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη ότι αυτό συμβαίνει σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια και δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι  μάλλον έχουμε μια μηχανή παραγωγής κερδών.

Το καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 1,0 εκατ. ευρώ (13%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020 και ανήλθαν στα 7,3 εκατ. ευρώ για το Α τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγο των χαμηλότερων επιπέδων δανεισμού κατά σχεδόν 80 εκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΓΡΑΦΗΜΑ 1: Καθαρός Δανεισμός (Βραχυπρόθεσμος και Μακροπρόθεσμος Δανεισμός μείον Διαθέσιμα και Ταμειακά Ισοδύναμα) της Cenergy Holdings από το 2017 έως και το 2020

Εξόρυξη Πληροφορίας – Επεξεργασία- Παρουσίαση: Ορφανάκης Στυλιανός

Πάμε όμως σε αυτό που ενδιαφέρει τον ήδη μέτοχο για να αποφασίσει αν αξίζει η διακράτηση της μετοχής αλλά και τον υποψήφιο μέτοχο για να αποφασίσει αν αξίζει να αγοράσει τη μετοχή. Τα καθαρά κέρδη του Α εξαμήνου του 2021 αυξήθηκαν κατά 132% φθάνοντας στα 4,62 εκ ευρώ από 1,99 εκ ευρώ το Α εξάμηνο του 2020. Αν και αυτή η αύξηση των καθαρών κερδών είναι από μόνη της πολύ εντυπωσιακή εντούτοις αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα καθαρά κέρδη και τα κέρδη ανά μετοχή έχουν αυξηθεί πάνω από 250% τότε η παραπάνω διατύπωση ότι η εταιρεία δείχνει να είναι μια μηχανή παραγωγής κερδών γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.

Συνοψίζοντας την άμεση ανάλυσή μας θα λέγαμε ότι η CENERGY Holdings συνεχίζει να εντυπωσιάζει στο τελικό αποτέλεσμα που καταφέρνει ακόμη κι όταν ξεκινάει με αύξηση των πωλήσεων μόνο κατά 4%.

  • Το μέλλον της Cenergy για το 2021 και ακόμη παραπέρα

Είναι μια μηχανή παραγωγής κερδών, με τη μηχανή της να μην έχει ακόμη καταφέρει να δουλέψει σε πλήρη ισχύ. Αν και δεν έχουμε τα αναλυτικά στοιχεία η εκτίμηση μας είναι ότι σήμερα δουλεύει στο 50% με 60%. Ταυτόχρονα συνεχίζει να είναι φθηνά αποτιμημένη συγκρίνοντας τη με εταιρείες κολοσσούς στο χώρο που δραστηριοποιείται, όπως είχαμε αναφέρει και σε άρθρο μας στις 22 Μαρτίου 2021 με τίτλο: “Η κρυμμένη υπεραξία της Cenergy Holdings στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”, που αναδημοσιεύτηκε στο mikrometoxos.gr.

Δεν θα πρέπει για το μέλλον να μας διαφεύγει το γεγονός ότι με βάση τα ετήσια οικονομικά στοιχεία του 2020 που συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται και στο α’ 3μηνο του 2021, η CENERGY είναι ισχυρά υποτιμημένη σε σχέση με την άλλη εταιρεία του ομίλου VIOHALCO την ELVALHALCOR. Η υποτίμηση σε όρους EV/EBITDA είναι της τάξης του 27%, ενώ σε όρους P/E η υποτίμηση φθάνει το 35%! Αν η σύγκριση γίνει στο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας τότε πραγματικά ζυγαριά γέρνει απελπιστικά υπέρ της Cenergy, αφού η Cenergy εμφανίζει κατά 85% μεγαλύτερο περιθώριο οργανικής κερδοφορίας από την ELVALHALCOR.

Τέλος, αν λάβουμε υπόψη ότι το placement μετοχών στην ELVALHALCOR έγινε προ μερικών εβδομάδων στα 2 ευρώ ένα πιθανό placement μετοχών για τη CENERGY θα μπορούσε πολύ άνετα να έχει το 3 από μπροστά, μιλώντας πάντα συγκριτικά και αναλογικά.

Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης των αρθρογράφων:

  • Το παρόν άρθρο/ανάλυση δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
  • Οι αναγνώστες του άρθρου/ανάλυση είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
  • Οι αρθρογράφοι διατηρούν επενδυτική θέση στην εταιρεία Cenergy Holdings
  • Οι αρθρογράφοι δεν ευθύνονται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.