Ξεκινάει η εβδομάδα, και εσύ σαν καλός και ενημερωμένος πολίτης, μπαίνεις στο ιντερνέτ, για να ενημερωθείς για τα νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά.
Και διαβάζεις τι λέει η Λινού για τον Πολάκη, τι λέει ο Πολάκης για τη Λινού, τι λέγεται για την Ψίμυθο, ένα νησί υπαρκτό σε κάποια δημοσιεύματα και ανύπαρκτο σε κάποια άλλα, διαβάζεις σε κάποια σάιτς ότι οι Ουκρανοί προελαύνουν, ενώ σε άλλα σάιτς προελαύνουν οι Ρώσοι, διαβάζεις ότι μειώνεται η φοροδιαφυγή και αλλού ότι αυξάνονται οι φόροι, στα οικονομικά διαβάζεις ότι το Χρηματιστήριο έχει δει τα ψηλά του 2024 και αλλού ότι έρχονται αναβαθμίσεις, θετικές αξιολογήσεις για χώρα και εταιρίες, διαβάζεις ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες στο Μαλί και δίπλα ότι η Μπέμπα Μπούλα, γνωστή ινσταγκράμερ, έκανε μία βουτιά στην πισίνα, ότι σε δυστύχημα σκοτώθηκαν τρεις νέοι άνθρωποι, και δίπλα με μεγαλύτερα γράμματα ότι η Μαρία Φούφουτου άλλαξε χρώμα στα νύχια της, αμάν πια, τι να πρωτοπιστέψεις και πόσες αναγούλες από εμετικά δημοσιεύματα μπορεί να αντέξει κανένας;
Διαβάζεις και μία αληθινή δυστυχώς είδηση, ότι πέθανε ο στοχαστής Χρήστος Γιανναράς, κάπου ανάμεσα σε «ειδήσεις» για καμώματα… σελέμπριτις τύπου… Μπέμπα Μπούλα.
Τι είναι αλήθεια και τι ψέματα, δεν είναι απλά δύσκολο να το ξεχωρίσεις, είναι σχεδόν αδύνατο, και τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη, αρχίζει να γίνεται δύσκολο να ξεχωρίσεις αν είναι αληθινός άνθρωπος ακόμα και ο άνθρωπος που σου μιλάει, ή είναι κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ακόμα και στον χώρο του Χρηματιστηρίου, στον οποίο αριθμοί, τιμές, κέρδη, διαγράμματα είναι αντικειμενικά, βλέπεις εκτιμήσεις σε ένα σάιτ ότι η μετοχή θα πάει ψηλά, την ίδια ώρα που με τα ίδια δεδομένα κάποιο άλλο θεωρεί ότι η μετοχή είναι φούσκα.
Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστα χρόνια να αντικαταστήσουμε την αλήθεια με την προσωπική άποψη και το αντικειμενικό γεγονός με την παραπληροφόρηση.
Αλήθεια, πόσο μπορεί να επιζήσει και να εξελιχθεί μια κοινωνία, όταν η πληροφόρηση που δέχονται οι πολίτες της είναι ψευδής ή παραπλανητική;
Δυστυχώς, μια τέτοια κοινωνία δεν μπορεί να πάει μακριά, και αυτό γιατί η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, επιτυγχάνεται όταν οι νέοι στηρίζονται στην αληθή πληροφορία που προέρχεται από τους παλιούς, και την προχωράνε παρακάτω, την εξελίσσουν, και την αναπτύσσουν.
Αν όμως η πληροφορία που έρχεται από του παλιούς, δεν είναι αληθής, τότε ό,τι γεννηθεί νεότερο, βασισμένο πάνω σε αυτήν την αναληθή πληροφορία, θα είναι κι αυτό σαθρό και ψεύτικο.
Δυστυχώς κοινωνίες όπου επικρατούν η ψευτιά και η παραπληροφόρηση, τελικά καταλήγουν να αποτελούνται μόνο από βλάκες, αφού μόνο αυτοί αδιαφορούν για το αληθές ή μη όποιας πληροφορίας λαμβάνουν και φυσικά, όπως οι κατσαρίδες, έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και σε μια κοινωνία χωρίς πρόοδο, χωρίς αναζήτηση της αληθείας, χωρίς μέλλον.
Παύλος Α, Στράνας
pavlosstranas@gmail.com
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Με απέραντο σεβασμό, αποχαιρετώ έναν μεγάλο της διανόησης και της αληθινής πληροφόρησης που έφυγε από κοντά μας, και φτώχυνε η καθαρή σκέψη.
Τον καθηγητή Χρήστο Γιανναρά.
Φυσικά ,κανένα κόμμα ούτε συντηρητικό ούτε προοδευτικό, αφιέρωσε επίσημη ανακοίνωση με διθυράμβους για τον εκλιπόντα.
Βλέπετε, στις τελευταίες εκλογές ο 89χρονος στοχαστής , πήγε και ψήφισε, με κριτήριο την αηδία για τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα, όπως εκμυστηρεύτηκε σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα πρόσφατα.
Ένα απόσπασμα από αυτή την συνέντευξη του στον Δημήτρη Δανίκα, τον περασμένο Απρίλιο.
Χ.Γ.: Η σημερινή Ελλάδα είναι ένα καλαμπούρι. Δεν είναι ούτε Ευρώπη, ούτε Αρχαία Ελλάδα, αλλά μια τρίτη υποανάπτυκτη κατάσταση, όπου επιμένουμε να έχουν προτεραιότητα η κατανάλωση, τα λεφτά που βγάζουμε, το πώς θα μιμηθούμε, πώς θα αντιγράψουμε. Δεν βλέπετε τώρα αυτή η καταστροφή που γίνεται στις μέρες μας; Ολη αυτή η περιοχή της Αττικής, το Φάληρο, η Γλυφάδα, η παραθαλάσσια Αττική, αυτός ο παράδεισος των θεών. Και το κάνουν τώρα μπίζνες. Και θα χτίσουν πολυώροφους ουρανοξύστες. Κι όλο αυτό το θεωρούμε πρόοδο, ενώ είναι ο αφανισμός μας. Γιατί εδώ δεν θα μείνει ούτε πεντάρα. Ολο αυτό θα παραδοθεί στο διεθνές κεφάλαιο. Είναι τραγική η κατάστασή μας και δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε. Βλέπετε, τα κόμματα είναι αντιγραφή των κομμάτων της Δύσης. Καπιταλισμός, σοσιαλισμός, με βάση τη ρύθμιση της διαχείρισης του χρήματος. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με Ελλάδα και ελληνική παράδοση. Ακόμα και στην Τουρκοκρατία επιβίωνε ο Ελληνισμός. Ελεγε ο Σβορώνος ο μακαρίτης, ο οποίος ήταν αριστερός αλλά τίμιος αριστερός:
Υποκείμενο φορολογικής υποχρέωσης τέσσερις αιώνες κάτω από την Τουρκοκρατία δεν ήταν το άτομο· ήταν η κοινότητα.
Η διαφορά είναι κολοσσιαία.
Δεν ήσασταν εσείς, ο κύριος τάδε, κι εγώ, ο κύριος δείνα, αλλά ήταν η κοινότητα.
Που σημαίνει ότι το τι θα πληρώναμε φόρο το συνεννοούμασταν στη συνέλευση της κοινότητας. Εσείς είχατε περισσότερο σιτάρι, εγώ είχα λίγο, θα πληρώνατε φέτος περισσότερο φόρο, εγώ λιγότερο φόρο. Αυτό που προείχε ήταν η σχέση. Γι’ αυτό λέω ότι η Ελλάδα έχει μεθοδικά καταστραφεί.
Ελαφρύ το χώμα, μεγάλε στοχαστή.