Αλβανία: Στο ειδικό δικαστήριο παραπέμπεται ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρ. Μπελέρης

Μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, η ειδική εισαγγελία της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι ο φάκελος παραπέμπεται προς εκδίκαση στο πρωτοδικείο του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο βρίσκεται επίσης στα Τίρανα.

Συγκεκριμένα, ο Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της ενεργούς διαφθοράς στις εκλογές. Λόγω των διακοπών στο αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης δεν είναι γνωστό πότε θα διεξαχθεί η δίκη, αλλά σίγουρα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρ. Μπελέρης και ο Π. Κοκαβέσης συνελήφθησαν με την ίδια κατηγορία δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη γειτονική χώρα στις 14 Μαΐου, χωρίς αυτό να εμποδίσει τον Μπελέρη να εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εν λόγω εκλογές πάνω από 30 άτομα στη χώρα έχουν την ίδια κατηγορία με τους δύο Έλληνες, αλλά μόνο εκείνοι προφυλακίστηκαν. Ο Π. Κοκαβέσης αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο Φρ. Μπελέρης κρίθηκε προφυλακιστέος

Πότε λήγει η προθεσμία ορκωμοσίας
Κατόπιν τούτων, ο Φρ. Μπελέρης δεν είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντα του δημάρχου. Κατά τον εκλογικό νόμο στη χώραμ σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών από την εκλογή, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή υποχρεούται να δρομολογήσει διαδικασίες επανάληψης των εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας.

Η προθεσμία αυτή λήγει στις 14 Αυγούστου και όλα δείχνουν ότι ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα μπορέσει να ορκιστεί. Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι και σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφανθεί για όποια ποινική δίωξη σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου, εκείνος απαλλάσσεται του αξιώματος και διενεργούνται νέες εκλογές.

Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Μετά την απόφαση για παραπομπή του Μπελέρη στο ειδικό δικαστήριο, ο υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα θέτοντας το ζήτημα στην Αλβανίδα υπουργό Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, η σημερινή ανακοίνωση της αλβανικής ειδικής εισαγγελίας κατά της διαφθοράς σχετικά με την παραπομπή του Φρέντη Μπελέρη σε δίκη από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος ουσιαστικά προεξοφλεί την έκβαση της διαδικασίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης και συνεχίζει να ενημερώνει τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.