Alpha Bank: Τι σηματοδοτεί η επιτυχία της ένταξης στους δείκτες MSCI – Πιο ελκυστική η μετοχή

Η αλλαγή στη μεθοδολογία για την κατάταξη στους δείκτες του MSCI και η εκτίμηση της JP Morgan ότι η μετοχή της Alpha Bank θα επιστρέψει στον βασικό δείκτη της MSCI των αναδυόμενων αγορών (από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης όπου βρίσκεται σήμερα), καθώς και στον δείκτη FTSE αναδυόμενων αγορών, πυροδότησαν ισχυρό ράλι ανόδου στη μετοχή της  τράπεζας την Παρασκευή, n οποία έκλεισε στο 1,0860 ευρώ με κέρδη 10,14%, και με τον όγκο συναλλαγών (38 εκατ. τεμάχια) να διαμορφώνεται στο 77% του συνολικού όγκου της αγοράς.

Η ένταξη της Alpha Bank στους δείκτες του MSCI μετά την πρώτη αναπτυξιακή ΑΜΚ ελληνικής τράπεζας που σχεδίασε και εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία ο Βασίλης Ψάλτης και η ομάδα του, θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την αλλαγή της τάσης στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της και την αναγνώριση των προσπαθειών μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τη στιγμή που την ερχόμενη Παρασκευή επίκειται αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch.
Με την ένταξη της μετοχής στους δείκτες τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν τους δείκτες θα αναγκαστούν να αγοράσουν τη μετοχή ενώ συνολικά γίνεται ελκυστική για θεσμικούς επενδυτές.

H αναβάθμιση της αναμένεται ότι θα προκαλέσει εισροές από funds, με εκτιμώμενες συνολικές τοποθετήσεις 205 εκατ. ευρώ, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της μετοχής και την άνοδο της τιμής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες κινήσεις από την Morgan Stanley και τον οίκο FTSE, καθώς με την ΑΜΚ  και την έκδοση νέων μετοχών έχει αυξηθεί σημαντικά το “ειδικό βάρος” της Alpha Bank στο ΧΑ και η κεφαλαιοποίηση της υπερέβη τα 2,5 δισ. ευρώ

Το γεγονός ότι η Morgan Stanley οδηγήθηκε στο να κάνει έκτακτη ένταξη ελληνικής τράπεζας -ή, πολύ πιο απλά, ελληνικής εισηγμένης- ταιριάζει απόλυτα με τη νέα φιλοσοφία του οίκου, σύμφωνα με την οποία αλλαγές στον αριθμό των μετοχών και FIF ή και DIF, που προκύπτουν από πρωτογενείς προσφορές κεφαλαίων και που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 5%, 10% ή 25% του συνόλου των τίτλων, μπορούν να προκαλέσουν έκτακτες αλλαγές κατάταξης.
 Με την είσοδο των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, ύψους 800 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση αναμένεται να σκαρφαλώσει από το σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ όπου βρέθηκε χθες, στα 2,4 δισ. ευρώ. Εκεί, θα πρέπει να μετρηθεί η συμμετοχή που έχουν το ΤΧΣ, το fund του John Paulson και της Schroders, τα οποία αθροίζονται κοντά στο 20%.

Με αυτά τα δεδομένα, η μετοχή φαίνεται ότι ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 2 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση.

Ετσι μετά το πέρας της ΑΜΚ η κεφαλαιοποίηση είναι υψηλότερη από τα κριτήρια που υπάρχουν για ένταξη στον MSCI Greece, με αποτέλεσμα η Alpha Bank ενδεχομένως να αναβαθμιστεί στον MSCI Emerging Standard.