Alpha Bank: Θετικοί οι μέτοχοι στην αναπτυξιακή ΑΜΚ – Στόχος για κέρδη 370 εκατ. το 2022 – Μέρισμα από το 2023

H αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ είναι επαρκής, τα κεφάλαια προορίζονται για νέα δάνεια και όχι για κάλυψη ζημιών από NPEs, ενώ θα βοηθήσει στην επιπρόσθετη απόδοση των ιδίων κεφαλαίων κατά 3 μονάδες βάσης, ανέφερε η διοίκηση της Alpha Bank σε ενημέρωση για τη στρατηγική της τράπεζας και το project Τomorrow.

Όπως ανέφεραν οι κύριοι Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Γενικός Διευθυντής – Chief Financial Officer, και Δημήτρης Κωστόπουλος, Διευθυντής Σχέσεων με Θεσμικούς Επενδυτές & Αναλυτές, ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μπαράζ επαφών με ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση ένω ανέλυσαν τους βασικούς άξονες του σχεδίου, επισημαίνοντας τη «μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία» που δημιουργούν για τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης, που αναμένεται να κινητοποιήσουν πιστωτική επέκταση ύψους 33 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισαν τα στελέχη της Alpha Bank, για όλους τους παλιούς μετόχους υπάρχει κατά προτεραιότητα δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ και ανέφεραν ότι από τις επαφές που έχουν γίνει υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά τους και είναι υποστηρικτικοί στο σχέδιο της τράπεζας, ενώ οι νέοι επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση θα πρέπει πρώτα να γίνουν μέτοχοι της τράπεζας.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι στις επαφές με τους μετόχους τονίζεται ότι τα κεφάλαια της ΑΜΚ προορίζονται για νέα δάνεια και όχι για κάλυψη ζημιών από NPEs. Στην Alpha Bank προγραμματίζουν συνολικά περισσότερες από 100 συναντήσεις με νέους και δυνητικούς μετόχους.

«Εφιστούμε την προσοχή ότι τα χρήματα της ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη, είναι μία αύξηση αναπτυξιακή, να δοθούν δάνεια» σημείωσαν. Συγκεκριμένα, η τράπεζα σχεδιάζει 8 δισ. νέες χορηγήσεις (τα 5 δισ. σε επιχειρήσεις), ποσό που καλύπτεται πλήρως από την αύξηση των 800 εκατ.

Παράλληλα, συμπλήρωσαν ότι οι μέτοχοι θα έχουν απόδοση 15%, σημειώνοντας πως «δεν βρίσκεται εύκολα στην Ευρώπη απόδοση σε τέτοιο ποσοστό».

Η διοίκηση της Alpha Bank επισήμανε ότι το ΤΧΣ θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί, δηλαδή αν θα καλύψει ολικώς ή μερικώς τη συμμετοχή του, ωστόσο στο βασικό της σενάριο η τράπεζα έχει λάβει ως παραδοχή ότι όλοι οι μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην αύξηση.

Εφόσον εγκριθεί στη ΓΣ από τους μετόχους η αύξηση ύψους έως 800 εκατ. κατ’ ανώτερο, θα ακολουθήσει η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου και προς τα τέλη του Ιουνίου θα τρέξει book building στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

 Ο στόχος συνδυάζεται με τη διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 17% και τη δυνατότητα ολικής επαναφοράς στην κερδοφορία από το 2022 με δυνατότητα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 7% το 2022 και στο 10% για το 2024

Η Alpha Bank έχει θέσει ως στόχο να πετύχει κέρδη 370 εκατ. το 2022 και 610 εκατ. το 2024  ενώ μέσα στα πλάνα της είναι από το 2023 και μετά να μπορεί να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.

Σε σχέση με τα δάνεια σε μορατόρια (έχουν λήξει από 31/12/2020) είπαν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο δεν καταγράφηκε αύξηση των NPLs. Από τα έως τώρα στοιχεία για την εξέλιξη του β’ τριμήνου, η θετική τάση διατηρείται, γεγονός που επιτρέπει στα στελέχη να πιστέψουν ότι μπορεί η κατάσταση να εξελιχθεί καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν.  

Όπως αναφέρθηκε, η τράπεζα ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες τη συναλλαγή Galaxy και προχωρεί το επόμενο 18μηνο σε πρόσθετες συναλλαγές μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 8,1 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων συναλλαγών, είτε με δεσμευτική συμφωνία είτε με οριστικό closing, θα γίνει μέσα στο β’ εξάμηνο του 2021.

Οι νέες συναλλαγές για τη μείωση των NPEs θα βελτιώσουν και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων, καθώς θα υπάρξει μεγάλη μείωση εξόδων αφού θα περιοριστούν οι πόροι που διοχετεύει η τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Τα στελέχη της τράπεζας χαρακτήρισαν αποτελεσματικό τον Ηρακλή και είπαν ότι είναι ένα στοιχείο που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τη στρατηγική συμμαχία με τη CEPAL οδήγησε σε πιο επιθετική πολιτική για τη μείωση των ΝPEs.