Αλουμίνιο – Γιατί η Mytilineos δεν έχει μεγάλα προβλήματα από το ενεργειακό κόστος

Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει πολλές εταιρείες παγκοσμίως. Πολλοί παραγωγοί αλουμινίου, όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν καταφέρνουν να επωφεληθούν από την αύξηση των διεθνών τιμών, επειδή η αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερη, τουλάχιστον για όσους είναι εκτεθειμένοι στις τρέχουσες τιμές της ενεργειακής αγοράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ολλανδική εταιρεία κατασκευής αλουμινίου Aldel η οποία ανακοίνωσε πως σταματά την παραγωγή των εμπορευμάτων της λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας που καλείται να πληρώσει εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, λόγω της αύξησης στις τιμές φυσικού αερίου, η παραγωγή έχει σταματήσει να είναι κερδοφόρα, ενώ η Aldel υποστηρίζει πως με βάση τις τρέχουσες τιμές τα ηλεκτρικά κόστη για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου ανέρχονται σε 4.500 ευρώ ανά τόνο και η τιμή πώλησης φτάνει τα 2.500 ευρώ.

Στην Ελλάδα τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά.

Ο μεγαλύτερος παίκτης στον ελληνικό κλάδο, η Mytilineos, συνεχίζει απρόσκοπτα την παραγωγή της και η Αλουμίνιον της Ελλάδος  βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές συμφωνίες που την φέρνουν σε θέση ισχύος και  η πορεία της είναι εντελώς διαφορετική από όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό.

Η διοίκηση πέτυχε σημαντικές συμφωνίες που βελτιώνουν τις προοπτικές του τομέα της μεταλλουργίας και θέτουν τις βάσεις για ισχυρή κερδοφορία .

Η Mytilineos έχει εξασφαλισµένη προµήθεια ατµού από την παρακείµενη µονάδα ισχύς 334 MW της Endesa Hellas, 50% ιδιοκτησίας του Ομίλου ενω εχει προβεί και σε δηµιουργία σηµαντικών συνεργιών.

Επίσης στην πρόσφατη συμφωνία με τη ΔΕΗ εξασφάλισε χαμηλές τιμές ενέργειας  χωρίς
επιπλέον ρήτρες αναπροσαρμογής.

Επιπλέον η Εκµετάλλευση των αποθεµάτων Βωξίτη από την 100% θυγατρική µεταλλευτική εταιρία, ∆ΕΛΦΟΙ ∆ΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.  καλύπτει έως και το 50% των παραγωγικών αναγκών ενώ έχει συνάψει µακροχρόνιες συµβάσεις µε εναλλακτικούς προµηθευτές (Alcan, S&B, Glencore AG).

Το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021. Ήδη στο Α’ εξάμηνο 2021, καταγράφηκε η μεγαλύτερη αθροιστική παραγωγή πρωτόχυτου και ανακυκλωμένου αλουμινίου της MYTILINEOS και ολοκληρώθηκε σημαντικό μέρος των επενδύσεων στην παραγωγή Αλουμίνας.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως η Mytilineos προγραμματίζει:

  • το «πρασίνισμα» του πρωτόχυτου αλουμινίου και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής του μέσω ΑΠΕ, μετά τη λήξη της τελευταίας σύμβασης με τη ΔEΗ και
  • ο διπλασιασμός της παραγωγής του ανακυκλωμένου αλουμινίου (δευτερόχυτο), που απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας του πρωτόχυτου.

Μέχρι το τέλος του 2021, στις εγκαταστάσεις του ενεργειακού κέντρου Αγ. Νικολάου στη Βοιωτία θα έχει προστεθεί η νέας τεχνολογίας μονάδα φυσικού αερίου, η οποία με την έναρξη της λειτουργίας της το 2022 θα ενισχύσει το σύστημα με πρόσθετη ισχύ 826 MW. 
Η μονάδα θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.