Άλλο ένα εξαιρετικό τρίμηνο από τον κλάδο που κρατάει όρθια την αγορά

Άλλο ένα εξαιρετικό τρίμηνο από τον κλάδο που κρατάει όρθια την αγορά

  • Ισχυρή κερδοφορία, θετική προοπτική και υψηλότερο μέρισμα ήταν οι βασικές αναγνώσεις των αποτελεσμάτων

Δεν είναι τυχαίο που τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil έχουν εδραιωθεί σε κεφαλαιοποίηση υψηλότερα των 2 δις ευρώ καταλαμβάνοντας την 4η και την 5η θέση στην κατάταξη των εταιριών του ΧΑ. Το ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης και οι επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην αναβάθμιση των μονάδων αποδίδουν καθώς και οι δύο εταιρίες στράφηκαν στο εξωτερικό προκειμένου να διαθέσουν την αυξημένη δυναμικότητα τους.

  • Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς το 49% της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών αφορά τις δύο εταιρίες του κλάδου διύλισης. Για άλλο ένα τρίμηνο και οι δύο εταιρίες εμφάνισαν επιδόσεις υψηλότερες από τις -ήδη απαιτητικές- εκτιμήσεις της Αγοράς:

Η Motor oil εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 190 εκατ. ευρώ (15%) και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 112 εκατ. ευρώ (+23%). Σε αυτό το διάστημα η δυναμικότητα παρουσίασε υψηλό βαθμό αξιοποίησης (3,55 ΜΤ) ενώ το περιθώριο διύλισης κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα 9,2 $/bbl βελτιωμένο από την μετατόπιση του μίγματος από το μαζούτ σε μίγματα μεσαίας απόσταξης (βενζίνη και ντήζελ).

  • Οι εξαγωγές περιορίστηκαν στο 69% καθώς υπήρξε αυξημένη τουριστική ζήτηση σε καύσιμα αεροπλάνων και πλοίων.
  • Από την άλλη πλευρά ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 238 εκατ. ευρώ από 167 εκατ. ευρώ στο τέλος του εξαμήνου αποτέλεσμα των πληρωμών φόρων 66 εκατ. ευρώ και μερισμάτων 111 εκατ. ευρώ.
  • Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές μεν, περιορισμένες δε στα επίπεδα των 37 εκατ. ευρώ.
  • Βέβαια η εταιρία έχει κάνει απίθανα πράγματα στο α’ εξάμηνο (περίπου 203 εκατ. ευρώ σε ελεύθερες ταμειακές ροές) γεγονός το οποίο της έδωσε την δυνατότητα να μοιράσει 0,35 ευρώ ανά μετοχή πριν τις 21 Δεκεμβρίου.

….
Πάμε τώρα στα δύσκολα. Στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση προσπάθησε να δώσει μια πιο πειστική εξήγηση για τις πρόσφατες εξαγορές αναφέροντας ότι η IBG δεν έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha έχει θετικά λειτουργικά αποτελέσματα. Οι δυο εξαγορές θα λειτουργήσουν «συμπληρωματικά» στον όμιλο, γεγονός το οποίο μένει να φανεί. Κατά τα άλλα ο όμιλος εξετάζει μέσα στο 2019 να προχωρήσει σε επένδυση αναβάθμισης του διυλιστηρίου κατά 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη συμβατότητα με τους νέους κανονισμούς που αφορούν τα ναυτιλιακά καύσιμα (IMO -2020).
Η διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται στις 4,5 φορές τον λόγο επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά κέρδη και η μερισματική απόδοση βρίσκεται στο 7%. Ο λόγος που η εταιρία διαπραγματεύεται σε τόσο χαμηλή αποτίμηση συνδέεται και με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης να εισέλθει σε μη οργανικές δραστηριότητες.


Η ισχυρή επίδοση του κλάδου διύλισης ήταν ο λόγος που τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνισαν κέρδη υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 237 εκατ. ευρώ (+15%) και με αισθητά μειωμένα τα έξοδα από τόκους εμφάνισε προσαρμοσμένη τελική γραμμή στα 111 εκατ. ευρώ (+25%).

  • Πιο σημαντική ωστόσο ήταν η επίδοση στον τομέα των ελεύθερων ταμειακών ροών:

Τα Ελληνικά Πετρέλαια πέτυχαν έναν από τους καλύτερους συντελεστές μετάφρασης λειτουργικών κερδών σε ταμειακές ροές στην ιστορία τους σε επίπεδο τριμήνου εμφανίζοντας 220 εκατ. ευρώ. Μετά από το γ’ τρίμηνο οι ταμειακές ροές του εννεαμήνου έχουν γυρίσει θετικές κατά 110 εκατ. ευρώ ενώ ο συνολικός δανεισμός εμφάνισε αξιόλογη αποκλιμάκωση στα 1,8 δις ευρώ.

Η επόμενη έκπληξη ήρθε από το προμέρισμα το οποίο ήταν αισθητά βελτιωμένο (0,25 ευρώ έναντι 0,15 πέρυσι) ενώ η διοίκηση άφησε να εννοηθεί στην τηλεδιάσκεψη ότι θα διαθέσει το 30% από το αποτέλεσμα της πώλησης της ΔΕΣΦΑ στου μετόχους το οποίο θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι τα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Συνολικά δηλαδή ο μέτοχος των ΕΛΠΕ μπορεί να εισπράξει για την χρήση του 2018 μερίσματα ύψους 0,7 – 0,75 ευρώ επιτυγχάνοντας μια μερισματική απόδοση 10%. Η συναλλαγή της ΔΕΣΦΑ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2018. Η αποκοπή του προμερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου και η καταβολή στις 17/12.

Η λειτουργική επίδοση του εννεαμήνου σε δημοσιευμένο επίπεδο είναι μεγαλύτερη κατά 157 εκατ. ευρώ ενσωματώνοντας τις διαφορές αποτίμησης των αποθεμάτων. Η διοίκηση έχει δώσει στόχο το 1 δις ευρώ για το 2018 για τα δημοσιευμένα λειτουργικά κέρδη. Η διαπραγμάτευση της μετοχής γίνεται στις 5,2 φορές φορές τον λόγο επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά κέρδη ενώ η μερισματική απόδοση χωρίς την προσθήκη της ΔΕΣΦΑ είναι στο 6%. Κερασάκι στην τούρτα μια πετυχημένη αποκρατικοποίηση, που θα δώσει και ένα νέο μέτρο σύγκρισης στις μετοχές του κλάδου.

Μ.Χ.

Print Friendly, PDF & Email