Aν-αλήτης: Τα ΕΛΠΕ θα είναι το blue chip της χρονιάς και όχι μόνο!

Αν και ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο, πιστεύω ακράδαντα ότι τα ΕΛΠΕ θα είναι το blue chip της χρονιάς και όχι μόνο!!!
.
Ενώ θα περίμενε κανείς η μετοχή να είναι στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της συναλλακτικής δραστηριότητας, εντούτοις αυτή έχει περιέλθει σε βαθύ λήθαργο, με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους.
  • Και μάλιστα σε σημείο (για οσους παρακολουθούν στενά την μετοχή) πολλές φορές στους αγοραστές και στους πωλητές να βρίσκουμε εντολές απο τους market makers της μετοχής, ελλείψει άλλων εντολών!!
Δεν είναι δυνατό να έχει βγει προς πώληση το 51% του ομίλου και η μετοχή να διαπραγματεύεται κατω απο τα €10. Ειδικότερα:
.
1) Με βάση τα περσινά κέρδη διαπραγματεύεται με P/e κάτω του 7 και με δείκτη p/bv 1. Ακόμα και με την παραδοχή για μείωση της κερδοφορίας κατά 30% (λόγω μικρότερων περιθωρίων διύλισης και μη καταγραφής κερδών απο αποθέματα), το P/e με το ζόρι θα πλησιαζει το 10!!
.
2) H ανησυχία της αγοράς για τις υψηλές υποχρεώσεις είναι αδικαιολόγητη. Ο όμιλος ναι μεν έχει συνολικά δάνεια €2,82 δις και συνολικές υποχρεώσεις €2δις, αλλά απο την άλλη υπάρχει ταμείο €1 δις.
Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε

Το σημαντικότερο όμως είναι οι λειτουργικές ροές, οι οποίες τα τελευταία δυο έτη ξεπέρασαν τα €900 εκ/έτος (!!!) και διατέθηκαν κυρίως για την μείωση υποχρεώσεων.

  • Με βάση τις δηλώσεις της διοίκησης, από εδώ και πέρα το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανείων, με αντίστοιχη θετική επίπτωση και στην κερδοφορία.
  • Μάλιστα, υπάρχει δέσμευση οτι τα λεφτά από την πώληση του 35% του ΔΕΣΦΑ, (πιθανότατα πάνω από €500 εκ.), θα αποπληρώσουν δάνεια.

3) Η αγορά αναμένει την πώληση του ΔΕΣΦΑ πολύ σύντομα και ενώ όλοι μιλάνε για τίμημα στα €500 εκ. για τα ΕΛΠΕ, μην εκπλαγούμε ο πήχης να ανέβει σημαντικά υψηλότερα με ότι αυτό συνεπάγεται μετά και την ανακοίνωση των πολύ θετικών αποτελεσμάτων (ΔΕΣΦΑ: πωλήσεις €269 εκ +58%, καθαρά κέρδη €85,6 εκ. +150%, καθαρή θέση €921,8 εκ. και καθαρό ταμείο €5 εκ., όταν πέρσι είχε καθαρό δανεισμό €102 εκ.(!!!!)).

4) Ο όμιλος έχει εμπλακεί ενεργά στην ανεύρεση κοιτασμάτων από όπου μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει προκύψει κάτι αξιόλογο, αλλά από την άλλη σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, μπορούν να μεταβληθούν δραματικά προς το καλύτερο, οι προοπτικές και τα μεγέθη του.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελπε

5) ‘Έσχατο αλλά και σημαντικότερο: Μέχρι πρόσφατα συζητούνταν η πώληση μόνο του 35% των ΕΛΠΕ, το οποίο κατείχε το ελληνικό δημόσιο και για το οποίο το ενδιαφέρον θα ήταν περιορισμένο, από την στιγμή, που ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 45,5%.

  • Τώρα όμως μιλάμε για το 51% και μάλιστα ο όμιλος Λάτση   θα διαθέσει πάνω από 30%, οπότε λογικά θα θέλει και υψηλότερο τίμημα.
  • Εάν μάλιστα συνδυαστεί το γεγονός οτι η πώληση των ΕΛΠΕ είναι και μνημονιακή υποχρέωση, τότε οι πιθανότητες να προχωρήσει το deal άμεσα, αυξάνονται σημαντικά, παρά τις διαρροές οτι δεν τα βρίσκει το δημόσιο με τον όμιλος Λάτση .
  • Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, θεωρώ ότι αποτελούν εξαιρετική επιλογή, ακόμα και βραχυπρόθεσμα και μην ξεχνάτε ότι το free float είναι μόλις 19%!!!
  • Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, που δεν προχωρήσει τίποτα, θα έχουμε μια εξαιρετικά φτηνή μετοχή με σταθερή μερισματική απόδοση άνω του 5%, η οποία μπορεί να γίνει ακόμα πιο γενναιόδωρη. Ο όμιλος έχει αλλάξει πλέον σελίδα.

Αλήθεια, οι αναλυτές γιατί έχουν αφιερώσει ελάχιστο χρόνο για τον όμιλο, όταν βγάζουν και συνεχίζουν να βγάζουν ανούσιες και επαναλαμβανόμενες εκθέσεις για άλλες ανάξιες λογού εταιρείες;

Επιπλέον, η αγορά έχει κολλήσει με τα προϋπολογισμένα έσοδα του προϋπολογισμού, όπου τα ΕΛΠΕ αποτιμώνται στα €8/μετοχή. Μήπως όμως τελικά πουληθεί το 20%, αντί του αρχικού 35% και εισπραχθούν τα ίδια χρήματα (αν όχι €14/μετοχή, πολύ υψηλοτέρα από την τρέχουσα);;;

  • Επιβιβαστείτε και προσδεθείτε…

 

Ο Αν-αλήτης 
.
******
.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ:
.
Μετά την υπερβολή στα €2,5000 (εννοείται, ότι μιλάμε μόνο τεχνικά. Κι αυτό, γιατί είναι αστείο να συζητάμε για υπερβολή…) και την άγαρμπη διόρθωση στα €1,8000 η μετοχή βγάζει μάτια ότι μαζευεται αβασάνιστα.
  • Είπαμε… Σαββιδης €1,6 δις – Τεχν. Ολυμπιακή, Πόρτο Καρράς, Χαλκιδική… ακόμα δωρίζεται!!

Ο Αν-αλήτης

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email